Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Itt az idő felkészülni – nyakunkon a tavasz és a tavaszi fagy!

Az elmúlt években rendkívüli károkat okozott világszerte a tavaszi fagy. Egy német intézet számításai alapján a tavaly előtti évben 3,3 milliárd Eurós kár érte a szőlős és gyümölcsös gazdákat, pedig a megoldás adott.

Száz évvel ezelőtt a növények 1-2 héttel később borultak virágba, mint manapság. Ezért is nő évről évre a tavaszi fagykár veszélye. Így nem meglepő, hogy világszerte felfigyeltek arra a magyar találmányra, mely megoldja a gazdák problémáját.

Két tavaszi fagytípus ismert. A „szállított fagy” esetében hideg levegő áramlik a területre és ebben az esetben nem érzékelhető jelentős eltérés az egyes légrétegek hőmérséklete között, ezáltal téve hatástalanná a védekezést a jelenleg piacon lévő fagyvédelmi eszközökkel. „Radiációs fagy”-nak nevezzük a tavaszi fagy másik típusát, mely megértéséhez az alábbi ábrák nyújtanak segítséget:

A légkört és a földfelszínt a Nap által közölt hőenergia közvetlenül melegíti. A Naptól kapott hőmennyiséget a felszín és a légkör infravörös fény (a látható fénynél hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás) formájában adja le. Ezt a fényt bizonyos légköri gázok, mint a széndioxid (CO2) vagy a vízgőz (H2O) hatékonyan elnyelik és visszasugározzák egy részét a földfelszínre, így tartva melegen a Földet. Ez a folyamat az üvegházhatás.

Tavaszi fagy tiszta égbolt esetén alakul ki, hiszen ilyenkor a kisugárzott hő jelentős része szabadon távozik, nincs ami visszatartsa és ezáltal a hőmérséklet drasztikusan csökken. Ilyen esetekben a felhőzet hiánya miatt megnövekedett kisugárzási hőveszteség mértéke hektáronként akár 2520-3780 MJ/óra* is lehet. 10 hektár esetében ezt az elvesztett hőenergiát gazdaságosan pótolni szinte lehetetlen. Ilyen mennyiségű hőenergia előállításához szükségünk lenne 540-820 kg propán/paraffin, vagy 1500 kg fa óránkénti elégetésére, de még ez sem jelentene direkt hőközlést. A legfontosabb feladat tehát a tavaszi fagy elleni védekezésben az ültetvények megvédése a lehűléstől.

A fent nevezett számításokról itt itt olvashatnak bővebben!

A tavaszi fagy elleni védekezésben a megoldást egy magyar innováció, a KödSárkány, más néven FogDragon jelenti. Működése közben a gép a tűztérben meggyújtott tüzelőanyagot elégeti. Az így keletkező hőt és füstöt vízpárával elegyíti, majd a létrejött ködöt a területen egy propeller segítségével elteríti.

videó:


A tavalyi évben Magyarországon a tavaszi, kisugárzásos fagy nem okozott jelentős problémákat. Ezzel szemben Németországban Josef Siegel gazda -7,8 fokos fagyban védte meg barackosát a KödSárkánnyal. Európa szerte, többek között Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban már hatékonyan védekeznek a tavaszi faggyal szemben a FogDragon segítségével.

KödSárkány bemutatók: 2019.02.26 – 2019.03.01 Technovid Feria de Zaragoza, Spanyolország

A Polikov Kft. Magyarországon is szervez bemutatót. A mennyiben Ön is szeretné látni a KödSárkányt működése közben, úgy keressen minket a lenti elérhetőségeken vagy töltse ki az alábbi jelentkezési lapot.

 

Elérhetőségek:

Polikov Kft.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 30/686-4967
Honlap: www.polikov.hu/kodsarkany

Jelentkezési űrlap a bemutatóra:

 

*http://kerteszportal.hu/cikkek/a-tavaszi-fagyok-tipusai-es-jellemzoi

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: