Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Még van bőven forrás az erdőgazdálkodók számára

A februárban újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési Program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A programban 2016 óta közel 17 ezer kérelmet támogattak – közölte az Agrárminisztérium.

Február 1-jétől március 4-ig ismét lehet pályázni a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett, Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek című pályázatra. Mostanáig a kiírás keretében több mint 1300 kérelem támogatásáról döntött az irányító hatóság, mintegy 900 millió forint értékben – közölte az Agrárminisztérium. A szakaszos elbírálás miatt a tavaly beérkezett pályázatok feldolgozása folyamatosan zajlik.

A tárca biztos abban, hogy az új benyújtási szakasz eredményeképpen tovább növekszik majd a nyertesek száma és a megítélt támogatások összege is.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e új kiírást a VP-ben megmaradó forrásokra alapozva – a tárca azt válaszolta, hogy folyamatosan nyomon követik a pályázati felhívásokra beérkező igényeket, és a program végrehajtásának menetétől függően határoznak az esetleges újranyitásokról, új pályázatok meghirdetéséről. A program évenkénti módosítása során az indikátorok teljesítésének ismeretében lehet átcsoportosításokat és módosításokat kezdeményezni az Európai Bizottságnál, ezek alapján pedig nincs előkészítés alatt álló, új erdészeti felhívás.

Az Agrárminisztérium arról is tájékoztatott, hogy az erdőgazdálkodóknak meghirdetett felhívások keretében 2016 óta csaknem 17 ezer kérelem támogatásáról hoztak döntést, mintegy 44 milliárd forint támogatási összegről. A VP-ben jelenleg négy nyitott erdészeti pályázatra nyújthatják be kérelmeiket az érintettek: erdősítésre, erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzésére, erdő-környezetvédelmi vállalások teljesítésére, valamint erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházásokra.

A VP keretében egyébként 2017 óta csaknem 4800 hektárnyi erdőterület telepítésének támogatásáról döntött az irányító hatóság, összesen 8 milliárd forint értékben További 1300 hektárra vonatkozó kérelem pedig ügyintézési szakaszban van. Ez a pályázat még nem zárult le, így a június 30-i határidőig további erdőtelepítések támogatása várható – hívta fel a figyelmet a tárca. A rendelkezésre álló keret több milliárd forint nagyságrendű.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/meg-van-boven-forras-uj-allomanytelepitesekre-2-1327816/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: