Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium OM azonosító: 036 410

 • 2019. szeptember 20., péntek 09:50

Az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Tolna megye legnagyobb agrárszakképző iskolája. Fennállásának 90 éve alatt a hazai mezőgazdaság méltán híres szakembereinek sokaságát bocsátotta ki. Valljuk, hogy a szakmai háttér, a tanulóinkra való odafigyelés, az emberi értékek középpontba állítása vezet oda, hogy az iskolából kikerülő diákok megállják helyüket a hétköznapokban.

A mindennapi működésünk során törekszünk arra, hogy korszerű pedagógiai módszerekkel, új pedagógiai gyakorlatokkal a jelen kor kihívásainak megfelelően képezzük és neveljük a gondjainkra bízott tanulókat. Mindehhez biztos hátteret ad az iskolában tanító pedagógusok jó szakmai felkészültsége, az iskola tangazdasága, a gazdasági élet szereplőivel való napi jó kapcsolat.

2020-2021-es tanév szakgimnáziumi képzései:

SZAKGIMNÁZIUM (érettségire felkészítő szakasz)

 • Mezőgazdaság ágazathoz tartozó mezőgazdasági technikus szakképesítés
 • Mezőgazdaság ágazathoz tartozó állattenyésztő, állategészségügyi technikus szakképesítés Tagozatkód: 1012
 • Közszolgálati ügyintéző
 • Élelmiszeripar ágazathoz tartozó élelmiszeripari technikus szakképesítés

Mezőgazdaság ágazatban

A mezőgazdasági szakmacsoportban a négy év során tanulóink szántóföldi növénytermesztéssel, állattartással, kertészettel és az ehhez tartozó gépészettel foglalkoznak elméleti és gyakorlati képzésük során. A gyakorlati alapképzésére jól felszerelt tangazdaságunkban van lehetőség. Iskolánk a képzés során mezőgazdasági vontató vezetői képzésben való részvétel lehetőségét biztosítja a tanulók számára.

A jelentkező tanulók kétféle szakképesítés megszerzésének alapozására jelentkezhetnek. Az érettségit követően a Mezőgazdasági technikus, valamint az Állattenyésztő és állategészségügyi technikus szakképesítés megszerzésére nyílik lehetőség.

Élelmiszer ágazatban

Az élelmiszeripari szakmacsoportban a közismereti tárgyak mellett jelentős szerepet kap az élelmiszeri ismeretek alapozása. A gyakorlati képzést a tanulók számára az iskola élelmiszerlaborjában és tankonyhájában biztosítjuk. A képzés Élelmiszeripari technikus szakképesítés megszerzésével zárul.

Rendészet és közszolgálat ágazatban

A képzés során fontos feladat a bűnmegelőzés, az egészséges életmódra nevelés, a szellem és a test egyidejű fejlesztése. A tanulmányok alatt a résztvevők a közismereti tantárgyak mellett többek között rendvédelmi jogot, közigazgatási ismereteket, magánbiztonságot valamint vagyonvédelmet, rendvédelmi ismereteket, szakmai kommunikációt (magyar és idegen nyelven) is tanulnak. A szakmai gyakorlatok aktív tanulói magatartást igényelnek az önvédelem (az elhárítás és a védekezés technikájának alkalmazása) területén. Az érettségit követően közszolgálati ügyintéző szakképesítést szerezhetnek, bekapcsolódhatnak a felsőoktatásba vagy további, az ágazathoz tartozó képzésben folytathatják tanulmányaikat.

ÉRETTSÉGI UTÁNI KÉPZÉSEK

 • Mezőgazdasági technikus
 • Állattenyésztő és állategészségügyi technikus
 • Közszolgálati ügyintéző

Érettségi után mezőgazdasági technikus, állattenyésztő és állategészségügyi technikus, valamint a közszolgálati ügyintéző képzés választható iskolánkban. A szakiránynak megfelelő „mezőgazdaság ismeretek illetve rendészet ismeretek ágazati szakmai érettségi” vizsgát tett tanulók a képzés keretei között 1 év alatt szerezhetnek technikus végzettséget. A végzett mezőgazdasági technikusaink gépkezelői jogosítvány kiváltására is lehetőséget kapnak, mellyel vállalkozóként vagy alkalmazottként különböző géptípusokon (erő- és munkagép, önjáró betakarítógép, fejő- és tejfeldolgozó gép, keltető gép) munkát vállalhatnak. A technikus végzettség birtokában lényegesen jobb esélyekkel tudnak indulni tanulóink Európai Unió által meghirdetett pályázatokon.

2020-2021-es tanév szakközépiskolai képzései:

SZAKKÖZÉPISKOLA (3 éves szakképzés általános iskola után)

 • Gazda                                           
 • Húsipari termékgyártó               
 • Pék                                                                            
 • Pék-cukrász                                                              
 • Tejipari szakmunkás
 • Állattartó szakmunkás

A szakma megszerzése után lehetőség van 2 év alatt érettségi vizsgát tenni.


Tanulóink a 3 éves képzés alatt állattartási, növénytermesztési, gépüzemeltetési, környezet- tűz és munkavédelmi, és vállalkozási ismereteket sajátítanak el, jártasságot szereznek kisüzemi termékek feldolgozásában. A gyakorlati oktatás az iskola tangazdaságában történik.

Intézményünk a képzés során mezőgazdasági vontató vezetői képzésben való részvétel lehetőségét biztosítja a tanulók számára. Végzett diákjaink gépkezelői jogosítvány kiváltására is lehetőséget kapnak, mellyel vállalkozóként vagy alkalmazottként különböző géptípusokon (erő- és munkagép, fejő- és tejfeldolgozó gép) munkát vállalhatnak.


Húsipari termékgyártó

Tanulóink elsajátítják a vágóállatok vágásától a késztermék forgalmazásáig terjedő elméleti és gyakorlati húsipari ismereteket. A gyakorlatok során megtanulják a sertés és marha szakszerű bontását, csontozását, valamint egyéb húskészítmények gyártását. A gyakorlatok a második évfolyamtól a szintvizsgát követően külső gyakorlóhelyeken, tanulószerződés keretében, termelési körülmények között zajlanak.

Pék

Tanulóink megismerik a különböző kenyerek, péksütemények előállítását, megtanulják kezelni a sütőipari gépeket, berendezéseket. A gyakorlatok a szintvizsgát követően, a második évfolyamtól külső gyakorlóhelyeken, tanulószerződés keretében, termelési körülmények között zajlanak.

Pék-cukrász

Tanulóink képesek lesznek különböző kenyerek, péksütemények valamint cukrászati termékek előállítására, megtanulják kezelni a sütőipari és cukrászgépeket, berendezéseket. A gyakorlatok a szintvizsgát követően, a második évfolyamtól külső gyakorlóhelyeken, tanulószerződés keretében, termelési körülmények között zajlanak.


Tejipari szakmunkás

A 2019-20-as tanévben tér vissza képzési palettánkba a tejipari szakmunkás, amelynek során a tanulók elsajátíthatják a tejtermékek előállítását, kezelését, minősítését. A szintvizsgát követően a gyakorlati oktatás a nagy múltú Tolnatej Zrt.-nél történik tanulószerződés keretei között.

 


Állattartó szakmunkás

A szakmai képzés ideje alatt a tanulók elsajátítják a legfontosabb állatfajok tartási-gondozási feladatait. A takarmányozási ismeretek során megtanulnak takarmányadagot összeállítani. Jártasak lesznek az állattartás gépeinek üzemeltetésében. Képessé válnak felismerni az állatbetegségek tüneteit.

FELNŐTTKÉPZÉSEK

 • Mezőgazdasági technikus (esti tagozat)
 • Állattenyésztő és állategészségügyi technikus (esti tagozat)
 • Mezőgazdasági gépésztechnikus (esti tagozat)
 • Aranykalászos gazda
 • Szőlész-borász
 • Borverseny bíra
 • Motorfűrész kezelő
 • „T” jogosítvány megszerzése
 • Zöldkönyv (80 órás növényvédelmi alapképzés)
 • ADR (mezőgazdasági veszélyes anyag szállító)


KOLLÉGIUM

Iskolánk területén álló kollégiumunkban valamennyi tanulónknak tudunk férőhelyet biztosítani. A jól felszerelt, felújított 2 illetve 3 személyes fürdőszobás szobákban, valamint a rendelkezésre álló tanulószobákban, könyvtári olvasóban, internetes termekben nyugodt körülmények között készülhetnek tanulóink az iskolai foglalkozásokra. Tanulmányaikat felzárkóztató foglalkozásokon segítjük matematika, magyar, német, angol és szakmai tárgyakból. Szabadidőjüket kulturáltan eltölthetik a kollégiumi klubban, asztalitenisz teremben, sportcsarnokban, könyvtárban, számítógép teremben.


 
AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium - OM azonosító: 036 410

Cím: 7100 Szekszárd, Palánk 19. Pf.:61.
Telefon: 74/311-277
Fax: 74/311-675
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.csaposuli.hu
- www.daszk.hu


Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: