Agrárvilág

Partnereink

A tavaszi árpa csaknem felét elvetették Zala megyében

  • 2019. április 01., hétfő 06:27
  • 196 View

A gazdálkodók jól haladnak a vetési munkákkal, a tervek szerint a tavaszi időszakban összesen 45 ezer hektáron kerül földbe a mag. A tavaszi árpa csaknem felét, a búza mintegy 40 százalékát elvetették Zala megyében: a korai vetések kikeltek, az állományok szépek közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

 A tavaszi árpa tervezett vetésterülete 1950 hektár, tavaszi búzát 1350 hektáron termelnek a megyében. A zab közel 40 százalékát is elvetették, a tervezett vetésterület 710 hektár – ismertette Süle Katalin.

A gazdálkodók jól haladnak a vetési munkákkal, a tervek szerint a tavaszi időszakban összesen 45 ezer hektáron kerül földbe a mag. A legnagyobb területen, 25 800 hektáron a kukoricát, 8500 hektáron pedig a napraforgót vetnek, mintegy 1200 hektáron pedig mustárt, olajretket, bíborherét, lucernát termelnek majd.

A kamarai vezető tájékoztatása szerint a tavaszi munkáknak kedvezett az időjárás, ugyanakkor nagyon kevés csapadék esett. A talajok lezárása, melynek célja, hogy a talajban levő nedvességet megőrizzék, mindenhol megtörtént. A tavaszi vetésű kalászosok alaptrágyázása már befejeződött, a kukorica- és a napraforgóföldek 40 százalékán pedig már kiszórták műtrágyát.

Őszi vetésű szántóföldi növényeket 50 ezer hektárt meghaladó területen termelnek Zala megyében. A 29 320 hektáros őszi búzaföldeken az állományok 60 százaléka jó, 25 százaléka közepes, 15 százaléka viszont gyenge. A korábban vetett állomány szépnek mutatkozik, míg a később vetett táblák gyengébb képet mutatnak.

Az 5500 hektáros őszi árpa a hosszú, meleg ősz miatt többféle gombabetegséggel is megfertőződött, az állományok télen sárgultak, a táblák nagyon gyengének mutatkoztak. A kora tavaszi növényvédelmi beavatkozások eredményeként az állomány nagy része "kiheverte" az időjárás viszontagságait: most a vetések 40 százaléka jónak, 30 százaléka közepesnek, 30 százaléka gyengének mondható – jelezte Süle Katalin.

A repce 50 százaléka jó, 20 százaléka közepes, 30 százaléka pedig gyenge. A repcékben szinte mindenhol végeztek az első rovarölő szeres kezeléssel és az állományok fele gombaölő szeres kezelést is kapott. A tavaszi fejtárgyazások a repcetáblákon befejeződtek.

A lucernák elég jól teleltek, de a száraz év miatt gyakori a pocok kártétel, és a pocok állomány már a repcéket is károsítja.

Forrás: http://www.ma.hu/uzlet/327762/A_tavaszi_arpa_csaknem_felet_elvetettek_Zala_megyeben

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: