Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Újraindulnak a lótenyésztési kutatások Herceghalomban

„Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?” címmel rendeztek tudományos tanácskozást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetében Herceghalmon. A településen újraindulnak a lótenyésztési kutatások.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója elmondta, hogy egy olyan témakörről van szó, amely már évszázadok óta mindig is foglalkoztatta az agrártársadalmat. Így van ez ma is. Napjainkban pedig végre olyan időszakot élünk, amikor tenni is tudunk azért, hogy nagyot lépjünk előre a hazai lovas ágazat, és annak tudományos hátországának fejlesztésének érdekében egyaránt – emelte ki a főigazgató.

A cél, hogy a magyar lótenyésztés újra sikertörténetté váljon, ezért a NAIK ÁTHK-ban több évtized után az idén újraindulnak a lótenyésztést érintő kutatások. Ennek a munkának az egyik fontos része a NAIK ÁTHK által megálmodott méneskoordinációs bizottság életre hívása, amelynek pontosan az a küldetése, hogy a kutatás világa megkapja azokat az impulzusokat az ágazati szereplők részéről, amelyek alapján a gyakorlatban hasznosuló, a jövőben az ágazat számára profitáló eredmények érhetőek el.

Az állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza 2016-ban a korábban privatizált mezőhegyesi ménesbirtokot és eddig 22 milliárd forintot fordított az újjászervezésre. A cég a működés első évben csaknem egymilliárd forintos eredményt ért el, amelyet visszaforgat a fejlesztésekbe, többek között gépek vásárlásába.

Forrás: https://www.magro.hu/agrarhirek/ujraindulnak-a-lotenyesztesi-kutatasok-herceghalomban/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: