Agrárvilág

Partnereink

Idén minden idők legmagasabb átvételi ára várható konzervuborka területén

  • 2019. április 15., hétfő 13:23
  • 339 View

A Csenger Food Kft. 2011-ben, idén februárban nyolc éve alakult meg. A csengeri uborkafelvásárló legfőbb küldetése Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében és annak térségében a konzervuborka termesztő őstermelők, gazdálkodók integrálása, segítése, összefogása, a termésük felvásárlása és értékesítése szerepel.

A hazai zöldségnövények között az egyik legrégebben termesztett és legkedveltebb az uborka. A fogyasztása zömmel nyersen történik, de fontos terméke a konzerviparnak is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei térségben található Európa legnagyobb szabadföldi, kordonos uborkatermesztő területe, amely nemcsak ismert, de elismert a külföldi konzervgyárak és fogyasztók körében is. Megélhetésként vagy jövedelem kiegészítésként sokan választották az utóbbi években megyénkben ezt a kézimunka igényes tevékenységet, ezért is kísérte nagy érdeklődés a közelmúltban Csengerben, a Csenger Food Kft. által szervezett uborkatermesztési szakmai fórumot.

Bár a szakma manapság már kezd kiöregedni, a Csenger Food Kft. viszont mindig vezet be olyan termelést ösztönző intézkedéseket, mely által fenn kívánja tartani a termelés iránti érdeklődést – ismertette Hajdú György termelési koordinátor. Az elmúlt évben az időjárás sem segítette a munkát, hiszen a termelők kaptak hideget és meleget is. Április közepén kezdték a magvetéseket a palántanevelőben, amire szinte nyári meleg, verőfényes napsütés érkezett. Ez annyira felgyorsította a palánták növekedését, hogy azok rekordidő alatt elkészültek.

Április 24-én az első növények már a földben voltak, ennek köszönhetően május végén el is kezdődött az átvétel. A késői ültetésre viszont visszatért a zord tavaszi időjárás, ami nagyon nem kedvezett az állománynak. Az enyhe télnek köszönhetően sok kártevő áttelelt, s a betegségek is sokkal hamarabb jelentkeztek az ültetvényekben. Ez megnehezítette a gazdák dolgát, és a költségeket is megnövelte. Azonban a Csenger Food Kft. mindig is élen járt az új fajták tesztelésében és a megfelelő fajta termesztésbe történő bevonásában, most is több fajta van már bevezetés alatt. Az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a kevesebb beruházást igénylő síkműveléses fajták iránt, ezért természetes, hogy ebbe az irányba is végeznek termesztési kísérleteket mind a szemölcsös, mind pedig a simahéjú fajtakörben – tájékoztatott Hajdú György.

A szerződött termelőknek mintegy 80 %-a már a szemölcsös fajtakörbe tartozó konzervuborkák termesztését választotta, amelyek az ilyen szélsőséges időjárási körülményeket is sokkal könnyebben átvészelik és a betegségekkel szemben is ellenállóbbak, mint a simahéjú fajták. Így tavaly szeptember második felében is még volt szedhető állomány. További segítséget jelentett az elmúlt évben az is, hogy a korábbi évhez képest a legmagasabb felvásárlási árakat nem csak tartották, hanem szezon közben még emelni is tudták bizonyos méretek átvételi ára esetében. – mondta el a Csenger Food termelési koordinátora.

Rekord árak lesznek ebben az évben

S hogy mi várható idén ezen a téren, arról Csongor Gizella, a Csenger Food Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást. A 2019. évi mezőgazdasági termékértékesítési szerződésük induló minimál ára minden idők legmagasabb konzervuborka felvásárlási ára. Soha nem volt még ilyen magas átvételi ár. A legjobb minőségű uborkáért 270 forintot fizetnek kilogrammonként a termelőiknek, de a többi méretért is az előző évi legmagasabb ártól 20 forinttal többet adnak majd.

Gyakorlatilag a termesztéshez szükséges összes inputanyaggal ellátják a partnereiket, és le is szállítják a számukra. Azok árát kamatmentesen meghitelezik a tagjaiknak, amit a későbbiek folyamán a termés leadásakor törleszthetnek. Az átvevő helyeinken frissen, a szedést követően azonnal leadhatják az uborkát, amelyet a begyűjtő járataik minden nap elszállítanak a központi telepük hűtőházába. Onnan, a vevők igényeinek megfelelően előkészítve aznap, de legkésőbb másnap elhagyhatják a raktárukat – tájékoztatott végezetül Hajdú György.


Elérhetőségek:

 

 

Csenger Food Kft.

Cím: 4765 Csenger, Ady Endre u. 82/c
Telefonszám: 20/204-8396
E-mail cím:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: