Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Óriási lehetőség van az olajos magvakban

  • 2019. június 12., szerda 12:19

A hazai mezőgazdasági adottságok, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt kiváló feltételeket nyújt az olajos magvak termeléséhez. Ugyanakkor az ágazatot nagyban befolyásolja, hogy a gazdáknak mennyire sikerül alkalmazkodnia az időjárási szélsőségekhez, illetve milyen mértékben képesek fejleszteni technológiájukat és szaktudásukat – állítják az OTP Agrár szakértői.

A világ szántóterületének kétharmadán gabonát és olajnövényt termesztenek és az EU-ban is hasonló az arány. Míg az olajos növények közül globálisan a szója a legnagyobb termőterületű, addig az Európai Unióban, illetve Magyarországon a repce és a napraforgó a meghatározó.

Az ágazat stabilitása részint e növények termesztési eredményességének köszönhető, hiszen a napraforgó és a repce ágazati eredménye 2010 után, az évek átlagában jóval meghaladta a hektáronkénti 100 ezer forintot.

A napraforgót tekintve az elmúlt években Magyarország volt a második legnagyobb termesztő az Európai Unióban.

Hazánkban, mivel a környezeti és talajadottságok, valamint a gazdasági tényezők is kedveznek az olajos magvak termesztésének, e növények vetésterülete és átlaghozama is nőtt az elmúlt években. Ugyanakkor mind a nemzetközi, mind a magyar piacon, a termésátlagok emelkedésével növekedett a termésingadozás is.

Magyarországon a jövedelem-instabilitást okozó hozam-ingadozásokban az időjárási tényezők mellett, főleg a technológiai hiányosságok játszottak szerepet, például az alacsony szintű műtrágya-felhasználás és kevésbé hatékony növényvédelem, ám ezen tényezők mérsékelhetők.

Míg a napraforgó viszonylag jól tűri a szárazabb időjárást, addig hazánkban a repce esetében gyakran szükségessé válhat az öntözés. Emellett az öntözésfejlesztéshez szükséges a precíziós gazdálkodás térnyerése is.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/oriasi-lehetoseg-van-az-olajos-magvakban-1524971/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: