Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Hódítanak a megújuló energiák Magyarország mezőgazdaságában is

  • 2019. június 05., szerda 11:02

Egyre terjed a nap-, a szél- és a geotermikus energia, valamint a biomassza használata a hazai mezőgazdaságban is. Ezt segíti, hogy a Nemzeti Cselekvési Terv szerint jelentősen növelni kell a megújuló energiaforrások alkalmazását.

Egy békéscsabai fórumon hangzott el az, hogy a szántóföldeken telepített kis alapterületű szélerőművek okozta légörvények felgyorsíthatják a természetes légcserét. Ez minimalizálja annak az esélyét, hogy elszaporodjanak a gombák a leveleken. Betakarításkor pedig a szárazabb gabonánál csökkennek a mesterséges szárítás költségei. A fórumon az is elhangzott: a hazai mezőgazdaságnak jelentős a biogáz-előállítási potenciálja is.

A megújuló energiák egyre szélesebb körben terjednek a hazai mezőgazdaságban. Jelenleg mintegy 200 mélyfúrású termálkútból látnak el növényházakat. 2010-ben az energiatermelés 0,6 százaléka már termálenergiából származott. Azonban ebből mindössze 27 százaléknyi felhasználás realizálódott az agráriumban. Az 1,7 millió tonnás hazai zöldségtermelés negyede származik a hajtatásból, ami az ágazati kibocsátás közel felét adja. Ehhez járul még hozzá a dísznövényhajtatás termelési értéke. A fő hajtatási területek hazánk déli és a középső régióiban találhatók, amelyek együttesen a hajtatás 90 százalékát teszik ki.

Forrás: https://www.magro.hu/agrarhirek/hoditanak-a-megujulo-energiak-magyarorszag-mezogazdasagaban-is/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: