Agrárvilág

Partnereink

Elkészült a milliárdos gluténmentes zabfeldolgozó üzem Nyíregyházán

  • 2019. június 13., csütörtök 06:06
  • 1329 View

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán. Az 1,3 milliárd forint értékű beruházás átadásán a nyírségi megyeszékhelyen Szurovcsák András ügyvezető igazgató beszélt arról, hogy a társaság kutatási-fejlesztési projektjében vizsgálta meg, hogy mely gluténmentes növények termeszthetők ipari mértékben, amelyekből gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékek állíthatók elő. Azt is megnézték, hogy ehhez milyen malomipari technológiákat szükséges kifejleszteni.

Az üzem zöldmezős beruházással épült meg, zabot dolgoz fel és ebből gluténmentes zabpehelylisztet, zabpelyhet és prémium zabpelyhet állít elő. A gyár a gluténmentesség igazolásához és dokumentálásához szükséges nyomon követési rendszerrel is rendelkezik – mondta az ügyvezető. Szurovcsák András ismertette, hogy a beruházáshoz több mint 627 millió forintot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázaton nyertek el. A beruházás 10 új munkahelyet teremt, és több mint 50 megőrzéséhez járul hozzá.

Az alapanyagként szolgáló zabot a társaság a konzorciumi partnerétől, a KOR-AN 98 Kft.-től szerzi be, amelynek zabtermelő területe a következő 3 évben várhatóan eléri majd az 500 hektárt. A szigorú ellenőrzés alatt tartott termelést és tárolást követően a GOF Hungary új üzemébena zabot megtisztítják, hántolás után pelyhesítik, vagy lisztté őrlik, majd csomagolják.

A GOF Hungary Kft. termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonos-taggal jött létre 2004-ben, fő tevékenysége a vetőmagok és műtrágyák beszerzése, valamint a megtermelt termények értékesítése. A társaság Magyarország harmadik legnagyobb repce-exportőre évi 15-20 ezer tonna kivitellel, napraforgó-értékesítése meghaladja az évi 20 ezer tonnát. A társaság 2016-ban átlagosan 54 munkavállalót foglalkoztatott. Nettó árbevétele a 2016-os 5,8 milliárd forintról 2017-ben 6,2 milliárd forintra nőtt. Adózott eredménye 3 évvel ezelőtt 13,6 millió forint, 2017-ben pedig 52,8 millió forint volt.

Forrás: https://www.magro.hu/agrarhirek/elkeszult-a-milliardos-glutenmentes-zabfeldolgozo-uzem-nyiregyhazan/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: