Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Megalakult a Nemzeti Földügyi Központ

A mezőgazdaság újabb erős hatósági szervezete jött létre a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) megalakulásával, mely az ágazat átláthatóságát, végső soron versenyképességét szolgálja – hangsúlyozta Dr. Nagy István agrárminiszter.

A júliustól működő központ egyfelől a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet jogutódjaként ellátja annak feladatait, tehát a földügyekkel kapcsolatos hatósági feladatokat, másfelől nagyobb létszámmal, további feladatkörökkel is bővül. A kormányhatározat szerint a központ gyakorlatilag az osztatlan közös tulajdon megszüntetését, az öntözésfejlesztési és erdészeti feladatokat látja el a földalapkezelő korábbi munkáján felül. A központot a földalapkezelő korábbi elnöke, Nagy János vezeti.

A részletekről a miniszter elmondta – A kormány a nemzeti birtokrendezésben meghatározó szerepet szán az NFK-nak. A jövőben az NFK feladata többek között a Földet a gazdáknak program folytatása, valamint az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével és más, átfogó birtokrendezési eljárásokkal kapcsolatos feladatok országos előkészítése, koordinálása.

Dr. Nagy István kiemelte – Az ágazat versenyképességéhez elengedhetetlen az öntözésfejlesztés, az ennek megteremtésével összefüggő feladatokat szintén az új központ látja el. A tárcavezető felidézte, a tervek szerint növelnék a termelők öntözési hajlandóságát megfelelő szabályozási és támogatási környezet megteremtésével. Ez azt is jelenti, nem jön létre külön intézményként öntözési ügynökség. Az öntözési koordinációs feladatok közül kiemelendő a termelők vízigényének felmérése, a gazdaságosan ellátható öntözési körzetek és az öntözési közösségek mérethatékony területének meghatározása. Az NKF felel emellett az öntözési mintaprojektekért, az öntözéses gazdálkodás alap-adatait tartalmazó informatikai rendszer üzemeltetéséért, az öntözési célú állami vízgazdálkodási fejlesztések előkészítéséért, valamint az öntözésfejlesztéssel kapcsolatos uniós támogatási programok tervezéséért.

Szintén a központ lát el júliustól egyes erdészeti igazgatási feladatokat, beleértve az erdőgazdálkodás szabályozásához szükséges erdészeti informatikai rendszerek üzemeltetését, kiemelten az országos erdőállomány-adattárhoz kapcsolódó térinformatikai állományok folyamatos karbantartását és fenntartását. Az NFK feladata még az erdészeti hatósági tevékenységéhez kapcsolódó informatikai rendszerek működtetése, valamint az erdőgazdálkodói nyilvántartás és az erdészeti szakirányítói névjegyzék vezetése is.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/az-egesz-agraragazatot-erositi-a-foldugyi-kozpont-7099499/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: