Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Hogyan tudjuk javítani a testtömeg-gyarapodást csökkentett fehérje tartalmú takarmányok esetén is

  • 2019. augusztus 14., szerda 15:01

Interjú Dr. Senánszky Csabával, a Herbamix Trade Kft. ügyvezetőjével.

- Az agrárminiszter 11/2019. (IV. 1.) AM rendelete szerint 2019. április elsejétől változott az állami rendelet, a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről, ezen túl új feltételek teljesülése alapján kaphatja meg az állattartó a támogatást. Mi ennek a lényege, és mit kell erről tudnia a gazdálkodóknak?

A 19/055. számú Magyar Közlönyben megjelent fenti rendelet 10. §-a és 5. melléklete szerint, a baromfihús és más baromfitermék előállításban érdekelt termelők számára (tojótyúkosokra, brojlercsirkésekre, pecsenyekacsásokra, pecsenyelibásokra és pulykásokra) vonatkozó egyik nagyon fontos változás az, hogy ahhoz, hogy megkapják 2019 április elseje utántól az állatjóléti támogatást, annak az egyik feltétele, hogy elfogadják a csökkentett fehérje tartalmú befejező tápokat a hízlalás és a tojástermelés során.

Ennek kapcsán felvetődnek olyan szakmai kérdések és aggályok, hogy amennyiben csökkentjük a fehérje tartalmát a végső, befejező tápoknak, az állatok testtömeg gyarapodása lelassulhat, ezáltal növekedhet az elkészülési idő, illetve csökkenhet a tojástermelés.

Az elkészülési idő növekedése a gazdáknak költségnövekedést fog okozni, mivel tovább kell tartaniuk majd a jószágot. A továbbtartás alatt is eszik takarmányt az állat minden nap. Ha csak az életfenntartó takarmányt eszi meg, az is takarmányfogyást jelent, és mint tudjuk, az állattartásban a legnagyobb költség – kb. az össz. költség 70 %-át teszi ki – az a takarmányköltség.

De további költségnövekedés még az is, hogy a tartás ideje alatt a helynek rezsiköltsége, a dolgozóknak bér- és járulékköltségei is tovább terhelik rendszerét.

Ezzel kapcsolatban állatgyógyászati termékfejlesztésekkel foglalkozó vállalkozásunk a HERBAMIX TRADE KFT. nemrégiben újította meg a termékeit, olyan fejlesztésekbe fogtunk bele, amivel még jobban szeretnénk kiszolgálni a gazdák igényeit. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet az új HERBAMIX terméksorunkra, amit az eddigi pozitív állattartói visszajelzések alapján elsősorban a baromfi-tartók és -hizlalók kedveltek meg és használják megelégedéssel, megtapasztalva a jobb termelési paramétereket.

Kifejlesztettünk és 2019 február elején forgalomba hoztunk egy új gyógynövényes multivitamin termékcsaládot:

Az első új termékünk a HERBAMIX INDÍTÓ oldat, itatásra. Ez egy komplex, minden igényt kiszolgáló multivitamin, ami a napos állatoknak tartalmaz a vitaminok mellett ásványi anyagokat, nyomelemeket, továbbá gyógynövények illóolajait és kivonatait.

A második új termékünk a HERBAMIX NEVELŐ oldat, itatásra, mely termék szintén egy komplex, minden igényt kiszolgáló multivitamin, szintén nyomelemekkel és gyógynövény illóolajokkal kiegészítve a középkorú állatok részére, tehát a nevelés középkori állapotában lévő állatok részére.

A harmadik új termékünk a HERBAMIX BEFEJEZŐ oldat itatásra, ami kifejezetten a hízlalás végére összeállított, a fehérje beépülést javító, komplett, minden igényt kielégítő multivitamin, mikroelemekkel, gyógynövény illóolajokkal és kivonatokkal.

Azért választottuk így szét ezt a három multivitamin terméket, mert hisszük és valljuk, és a szakmai tapasztalatunk is az, hogy az első, második élethétben lévő csirkék, kacsák, libák, pulykáknak az igénye teljesen más, mint később, az idősebb életkorú állatok igényei.

Gondoljunk abba bele, hogy az első 3 hét alatt a baromfifélék meghúszszorozzák-meghuszonötszörözik a saját testtömegüket. A második 3 hétben pedig már csak duplázzák, esetleg másfélszerezik a testtömegüket. Vegyük észre, hogy mások az igények napos korban, mások az igények 3 hetes kor körül, és mások az állatok igényei 5-6-7-8 hetes korban. Ezért fejlesztettük ki külön ezt a három terméket.

A HERBAMIX INDÍTÓ oldatot az első élethétben, a HERBAMIX NEVELŐ oldatot a 2-3. élethétben, és a HERBAMIX BEFEJEZŐ oldatot pedig a 4. élethét utántól javasoljuk itatni az állatokkal.

Ezek folyékony halmazállapotúak, vízben jól oldódók, ivóvízen keresztül könnyen adagolhatók. Így a termelők a saját maguk munkabeosztásuk szerint és a saját gyógyszeradagoló rendszerükön keresztül, kényelmesen tudják itatni.

Visszakanyarodva a rendeletváltozással kapcsolatos problémára, ezekben a multivitamin készítményekben azért alkalmazunk speciális kombinációkban gyógynövény illóolajokat, mert elsősorban a fűszernövények illóolajai (pl. fokhagyma, rozmaring, oregáno, kakukkfű, fahéj, stb.) együttesen fokozzák a bélben az emésztés hatásfokát, az illóolajok által a bélben több felszívódásra alkalmas tápanyag „keletkezik”.

Ha majd a rendelet szerint, a lehívható támogatás miatt az állattartók kénytelenek lesznek csökkentett fehérjetartalmú takarmánnyal hizlalni, akkor majd ahhoz, hogy ne növekedjen meg az elkészülési idő, ne lassuljon le az állatok testtömeg-gyarapodása, valamivel lépniük kell.

Az egyik lehetséges megoldás az emésztés hatásfokát és a fehérje-beépülést fokozni képes készítmények alkalmazása!

Tehát egy kisebb fehérje- és energia tartalmú takarmányból is a fűszernövények által felfokozott emésztőnedv termelés, és megnövekedett mennyiségű emésztőenzimek fogják helyreállítani, helyrebillenteni az emésztés és tápanyag-felszívódás magas hatásfokát.

Továbbá alkalmazzuk a termékeinkben azokat a vitaminokat, amelyek kifejezetten az anyagcserét stimulálják, az anyagcserének a hatásfokát fokozzák, itt azt értem, hogy a takarmányban lévő fehérjéknek állati fehérjévé hasznosulását, a takarmányban lévő szénhidrátokból és zsírsavakból az energiának, a növekedésnek a fejlődését szolgáló energiának a minél jobb hatásfokú kiaknázását teszik lehetővé.

A HERBAMIX BEFEJEZŐ oldatunk, amit a hízlalás végére javaslunk minden intenzíven hizlalt baromfifaj számára. Az előbb említett fűszernövény-illóolajok mellett kifejezetten olyan gyógynövény-kivonatokat és olyan vitaminokat alkalmazunk összetevőkként, amelyek elsősorban az aminosav-anyagcserét, lényegében a takarmányban lévő növényi fehérjéknek a minél nagyobb hatásfokú állati fehérjévé alakulását és az állati testbe beépülését szolgálják.

- Ez egy új termékcsalád, ennek a kipróbálása hogyan történt meg, mikor és mik a visszajelzések?

Ezeknek a termékeknek a kipróbálása két-három évvel ezelőtt kezdődött. Olyan gazdáknál kezdtünk el kísérletezni ezekkel az új termékekkel, akik már régóta, több mint 10 éve az ügyfeleink, és rendelkezésünkre bocsátottak egy-egy ólat, egy-egy állományt ahhoz, hogy végigvigyünk egy-egy ilyen itatásos kísérletet. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az eredmények javultak.

Az adagolás nagyon egyszerű, könnyen megjegyezhető, 1 milliliter terméket 10 testtömeg kilogrammra adagolni naponta, vagy ha valakinek úgy könnyebb, 1 köbméter ivóvízbe 1 liter terméket kell alkalmazni, és így kell itatni.

3 termékről van szó, a 3 termék időben egymást követi, tehát az HERBAMIX INDÍTÓ-valkezdjük napos korban, utána egy-két hetesen átállunk a HERBAMIX NEVELŐ-re, utána pedig 3-5 hetesen átállunk a HERBAMIX BEFEJEZŐ termékünkre.

A kísérleti szakaszból már kiléptünk, fél éve már forgalomban vannak a termékek. Az elégedett állattartók visszajelzései is bennünket erősítenek meg, hogy jó volt ez az irány, amilyen irányban tovább fejlesztettük a régi HERBAMIX termékeinket.

- Akkor lényegében igény volt a partnerek részéről, hogy létre jöjjön ez az új termékcsalád.

Igen, ennek az új termékcsaládnak a létrejöttét, két dolog motiválta:

Egyrészt a termelők igényelték, hogy egy egyszerűen alkalmazható, időrendi sorrendben egymás után következő, – könnyen megjegyezhető – termékcsaládot alakítsunk ki. Amelyek új összetevőkkel jelenjenek meg, és komplettebbek legyenek, mint a régebbi termékek.

A másik motivációja pedig az volt, hogy az Európai Uniós szabályozás szerint a jövőben drasztikusan csökkenteni kell majd az antibiotikum felhasználást az élelmiszertermelés céljából tartott állattartó telepeken a felnevelés, hizlalás és termelés során.

- Az új termékcsalád tagjai egymásra épülnek! De ha egy gazdálkodó, egy tenyésztő mégis azt mondja, nekem most éppen olyan állományom van, ami „középkorú”, akkor nyugodtan használhatja csak a NEVELŐT? Nem baj, ha kimaradt az INDÍTÓ, vagy akár a BEFEJEZŐ?

Az állatok adott korosztályos igényeire szabottak a termékeink. De természetesen szerencsésebb, ha végig tudja a termelő itatni az állományával az egész sort.

- Akkor egyértelműen kijelenthető, hogy ha az állattartó az állami támogatás miatt ebbe belevág, akkor ez neki egy alternatíva lehet arra, hogy egyrészt ne veszítse el az állami támogatást és egyben jobb termelési paraméterei is legyenek?

Igen, mi ezt úgy látjuk, hogy ha olyan készítmények itatásával neveli fel a turnusát, amelyek az emésztést javítják, a tápanyag-felszívódást és a fehérje beépülést javítják, akkor ő ezt a megkapott állami támogatást nem a megnövekedett költségeire fogja elkölteni.

- Milyen állatfajok esetében alkalmazhatók ezek az új HERBAMIX készítmények?

Bármilyen típusú baromfinál tudjuk ezeket a készítményeket alkalmazni, tehát itt a brojlercsirke, pecsenyekacsa, pecsenyeliba, liba-előnevelés, kacsa-előnevelés, toll-liba felnevelés, pulykahízlalásban, de ezeket a készítményeket korábban leteszteltük tenyésztelepeken, intenzív tojástermelésű törzsállományokban is.

Kifejezetten jó eredményeket kaptunk egy régi ügyfelünk 70.000 db-os tojótyúk-telepén, aki tenyész tojást állít elő, a tojásokat Ő maga kelteti ki. Az Ő mérései során 5 %-kal több napos brojlercsibét adott el, az ugyanolyan darabszámú tenyész állomány után, mint a korábbi állományok után. Azóta rendszeres felhasználója ennek az új terméksorunknak.

De nem csak tenyész- és törzsállományoknál, hanem étkezési tojást termelő tojótyúk állományoknál is jól használhatók ezek a termékek, és szintén jók a tapasztalatok a termelési paraméterek fokozása kapcsán.

Baromfi egészségügyben dolgozó szakállatorvos kollégáim úgy vélik, hogy a rendelet szerinti 16%-os nyersfehérje tartalmú táp etetése esetén, a fent bemutatott gyógynövény kombinációkat tartalmazó komplex multivitaminok itatásával olyan eredmény érhető el, mintha 17,5%-os nyersfehérjét tartalmazna a táp.

Nádasi Zoltán

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: