Agrárvilág

Partnereink

Technológiai forradalom kapujában a kertészetek

  • 2019. augusztus 30., péntek 07:33
  • 361 View

Robbanásszerű fejlődésre lehet számítani az előttünk álló öt-hat évben a zöldség-gyümölcs termesztés gépesítésében. Szinte minden kultúrában megvannak a lehetőségek a hatékonyságot növelő beruházásokra, így néhány éven belül a ma még jelentős kézimunkát igénylő ágazatokban is kihasználhatják a gépek nyújtotta előnyöket a gazdálkodók.

– Már nem elegendő az értékesítést integrálni, a termelést és a betakarítást is közösen kell megszervezniük a kisebb szereplőknek. A fejlesztések elmaradása viszont versenyhátrányt okozna az exportpiacon – mondta el Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Szavai szerint a munkaerőhiány és a precíziós gazdálkodás elterjedése is abba az irányba hat, hogy a kézimunka-igényes kultúráknál is lényeges változások történjenek Európa-szerte. Ma már számos olyan technológia létezik, amely megkönnyítheti a kertészetek munkáját, különleges betakarító- és kiegészítő gépek sora kerül a piacra. A hagymánál, a gyökérzöldségeknél már használatban vannak ezek a gépek, de a hajtatásban is elindult a gépesítés.

Emellett például a hajtatásban alkalmazható levelezőgépek, valamint paradicsom- és paprikaszedő berendezések kísérleti típusai is megjelentek a világban. A szakember szerint csak idő kérdése, hogy ezek a gépek mikor érkeznek meg az európai és a magyar piacra.

A nagy kérdés pedig épp az, hogy a legkisebb, egy-két hektáron gazdálkodó termelők hogyan tudnak becsatlakozni ebbe a folyamatba, a gazdaságos működtetés ugyanis az üzemmérettől függ. Egy-egy betakarító gép vagy kiegészítő berendezés gyakran tíz-húsz millió forintos, vagy akár több száz millió forintos beruházást jelent.

Az új típusú gépek megjelenése tovább növeli a versenyt az unió zöldség- és gyümölcspiacán, a javuló hatékonyságnak köszönhetően pedig egyre csökkennek majd az árak. Hiszen amíg a kézi munkaerőt ma még megfizeti a piac, néhány éven belül már nem, s ha nem lépnek a kisebb termelők lemaradnak a versenyben.

– Amíg a petrezselyemgyökérért ezer-forintos árat fizet a piac, addig a kézi betakarítás költsége is megtérül a gazdáknak, jó technológia mellett azonban már ennek feléért is meg lehet termelni a zöldséget. Amint ezt a piac is megérzi, a fogyasztói árak is beállnak erre a szintre – jegyezte meg Ledó Ferenc.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/technologiai-forradalom-kapujaban-a-kerteszetek-7173593/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: