Agrárvilág

Partnereink

Megújul a hazai állattenyésztés

  • 2019. szeptember 03., kedd 07:51
  • 331 View

A hazai állattenyésztés jövőjét meghatározó törvény után már a jogszabály részleteit tartalmazó rendelet is megjelent. Az intézkedések érvénybe léptek, céljuk, hogy megerősítsék a magyarországi tenyésztésszervezést.

Augusztus elsején életbe léptek a parlament által nemrég elfogadott törvény rendelkezései. A jogszabály célja a hazai tenyésztésszervezési rendszer megerősítése, a törvényalkotók egyben harmonizálják a hazai előírásokat a múlt év végén hatályba lépett uniós rendelettel. A Magyar Közlönyben megjelent a parlament által korábban jóváhagyott jogszabály részleteit tartalmazó kormányrendelet. A kormányrendelet kijelöli a tenyésztési hatóságot, meghatározza az állattenyésztési bírság mértékét, megállapítja a tenyészállatok teljesítményvizsgálatának és tenyészérték becslésének részletes szabályait, emellett a tenyésztőszervezetek elismeréséről és munkájáról is számos előírást tartalmaz.

Megállapítja az őshonos és a veszélyeztetett állatfajták, valamint a magyar ebfajták genetikai fenntartásának rendjét, meghatározza, hogy hogyan lehet behozni az országba egy-egy tenyészállatot vagy szaporítóanyagot. A rendelet emellett kitér a művi szaporítólétesítmények, a spermatároló központok, a baromfi- és a halkeltető állomások, valamint a méhanyanevelő telepek szabályozására is.

A tenyésztési hatóság feladatköre a területért felelős miniszterhez került, emellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), illetve a megyei kormányhivatalok megyeszékhely szerinti járási hivatalai járnak el a tenyésztéssel kapcsolatos ügyekben. A rendelet az összes hazánkban tenyésztett állatfajra kiterjed, így a szarvasmarha, a sertés, a juh és a baromfifélék mellett a mézelő méh, a strucc, az emu, a bivaly és számos halfaj is idetartozik.

Újdonság, hogy az európai uniós elvárásnak megfelelően egy fajtának több tenyésztőszervezete is lehet, a leírásnak ugyanakkor minden esetben egyeznie kell. A Nébih névjegyzéket vezet a tenyésztőszervezetekről és fajtákról, a szervezetektől kapott információk alapján pedig a hatóság országos adatbázist működtet. Az egyesületeknek minden esetben tenyésztési programmal kell rendelkezniük, amelyeket a miniszter hagy jóvá. Enélkül tilos törzskönyvet, tenyésztési főkönyvet vezetni, törzskönyvezéssel összefüggő feladatokat végezni, tenyészállatot és szaporítóanyagot forgalmazni, valamint származási igazolást kiállítani.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/megujul-a-hazai-allattenyesztes-7171805/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: