Agrárvilág

Partnereink

Bőséges lehet a cukorrépatermés

  • 2019. augusztus 30., péntek 07:26
  • 309 View

Jó termésre számítanak idén a cukorrépatermelők. Bár a vetés időszakában uralkodó szárazság nem kedvezett a növényeknek, az azóta lehullott csapadék és a meleg időjárás jótékony hatással volt a hazai cukorrépatermésre.

Kelemen István, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) főtitkárától megtudtuk, a gazdálkodókkal ebben az évben 13 100 hektárra kötött szerződést a kaposvári Magyar Cukor Zrt., további 300 hektáron pedig biorépát is vetettek, amit a szintén az Agrana-cégcsoport érdekeltségébe tartozó csehországi üzemben dolgoznak fel. Emellett 2202 hektáron folyik cukorrépa-termesztés az országban, a terményt innen a horvátországi Eszékbe és Verőcére szállítják.

A szakember idén az átlagosnál jobb termésre számít. Bár a cukorrépa nem viseli jól a kánikulát, a megfelelő csapadékmennyiség enyhítheti a hőség okozta károkat. Az idén a kaposvári üzembe 780-800 ezer tonna cukorrépa kerülhet, a Horvátországba szánt szállítmány pedig elérheti a 140 ezer tonnát. Berki Gyula cukorrépa-termesztő, a CTOSZ korábbi elnöke is kedvező szezonra számít, már ami a termésmennyiséget illeti.

A szakember szerint a csapadékos idő kedvezett egy bizonyos gombabetegség megjelenésének, ami ellen csak nagyon nehezen tudnak védekezni a gazdálkodók. A fertőzés képes a növény teljes levélzetét leszárítani, a répa viszont csak az elraktározott cukorból képes felépíteni az új hajtásokat. Ez a betegség nagymértékben csökkentheti a termény cukortartalmát, ezért is fontos, hogy megvédjük a növényeket a fertőzéstől – mutatott rá.

Kelemen István szerint egyelőre nem jelent országos problémát a betegség, csupán néhány kisebb körzetben van jelen a fertőzés. Mindkét szakember megegyezett abban, hogy az árak egyelőre nem alakulnak jól. Az európai uniós cukorkvóta 2017-es kivezetése után jelentős túltermelés alakult ki a közösség piacán.

Kelemen István szerint a hozzávetőlegesen négymillió tonna felesleges cukor alaposan lenyomta az egyébként is alacsony felvásárlási árakat. – Az idén már kisebb területen vetettek cukorrépát az unióban, így lassan a felesleg is eltűnhet, két év múlva pedig reményeink szerint az árak is normalizálódhatnak – jegyezte meg a szövetség főtitkára.

A felvásárlási árak alakulását a világpiaci trendek is befolyásolják. Az egyik leglényegesebb tényező a kőolaj világpiaci ára. A világ cukorexportjának harmadát magáénak tudó Brazília ugyanis fele-fele arányban cukrot és etanolt állít elő a cukornádból. Ha a kőolaj drága, akkor etanolból gyártanak többet, ha viszont esik az ára, akkor cukorból kerülhet több a piacra.

A hazai termelőket összefogó szövetség és a kaposvári Magyar Cukor Zrt. közt jelenleg is folynak a tárgyalások az átvételi árakról. A következő évekre szeretnék elérni, hogy az üzem felárat fizessen azon gazdálkodóknak, akik több évre előre kötnek szerződést.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/boseges-lehet-a-cukorrepatermes-7188095/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

 

 

 

: