Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Innováció a mezőgazdaságban! Javuló talajélet, kisebb költségek, magasabb bevétel

  • 2019. október 03., csütörtök 12:45

A népességnövekedés és a növekvő fogyasztói igények, valamint a rövid távú gondolkodáson alapuló hibás szemléletmód vezetett ahhoz, hogy a mezőgazdaságot évtizedeken keresztül uralta a talajt kizsigerelő gyakorlat. A káros, és hosszabb távon fenntarthatatlan folyamatoknak egyre többen fordítanak hátat világszerte, és szerencsére Magyarországon is.

A Natur Agro Hungáriát 2002-ben négy magánszemély alapította,– látva a talajokat kimerítő gazdálkodás okozta károkat és következményeket – hogy újszerű, természetes és fenntartható megoldásokat keressenek. A 100%-ban hazai tulajdonú cég mára több mint 1500 gazdálkodó partnerrel bír, akik belátták: a talaj biológiai aktivitásának természetes növelése által csökkenthetik költségeiket, ráadásul a betakarított termés mennyisége is növekszik, amit számos kísérlet alátámasztott az elmúlt években.

A cég folyamatosan bővíti termékeinek palettáját, melyek együttesen egy egyedülálló technológiát alkotnak: a talajelőkészítéstől egészen az aratásig végigkísérik a növények fejlődését, és biológiai úton segítik azokat a lehető legjobb teljesítményhez és megbízható terméshez.

A Natur Agro által ajánlott technológia első pillére a Natur Mirco nevű talajoltó felhasználása, ami egyaránt felelős a tápanyagok beépítéséért, mobilizálásáért, valamint a szár- és gyökérmaradványok elbontásáért. A kétkomponensű mikrobiológiai talajoltó külön kiszerelt baktériumkomponensből és gombaadalékból áll. Talajbaktériumokat, szárbontó gombatörzseket, valamint hasznos hiperparazita gombákat (Trichoderma harzianum) is tartalmaz, melyek

- javítják a talaj szerkezetét,

- jelentős mennyiségű tápanyagot, főképp nitrogént és káliumot szolgáltatnak a talajnak,

- a levegő nitrogénjét megkötik,

- a foszfort oldhatóvá és felvehetővé teszik,

- valamint növekedésserkentő anyagokat állítanak elő a növény számára.

A termék biológiai kontroll-hatással is bír: a már említett Trichoderma harzianum nevű hasznos hiperparazita gomba gátolja például a Sclerotinia szaporodását, de hatékony a talajeredetű kórokozók, így a Fusarium-nemzetség ellen is, ezáltal a vegyszeres kezeléseken is spórolhatnak a technológiát felhasználó gazdák.

A természetes összetételének köszönhetően a Natur Micro ráadásul AKG-ban is felhasználható, támogatott termék. A kezelés tökéletesen kiegészíti a műtrágyás technológiát is, sőt, köszönhetően a Natur Micro-nak, kevesebb szervetlen műtrágya felhasználására van szükség, így csökken annak talajsavanyító, talajéletet degradáló hatása.

A cég a partnerek tapasztalataira és igényeire támaszkodva idén új terméket vezetett be a piacra: a Natur Micro töményebb változatát, a Natur Mirco "T"-t. Koncentráltabb összetételének, magasabb csíraszámának köszönhetően kisebb hektárdózis (3 liter baktériumkomponens +1 liter gombaadalék) felhasználása is elegendő, a gazdák ezáltal még többet spórolhatnak.

Az innovációra nyitott, tudatos gazdálkodók száma egyre növekszik. Ön már közéjük tartozik?


Elérhetőségek:

Natur Agro Hungária Kft.

Cím: 2164 Váchartyán, Fő út 133.
Telefon: 1/250-3415
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.naturah.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: