Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Lendületben az élő szarvasmarha exportja

Az élő szarvasmarhák kivitele 22 százalékkal, 22 ezer tonnára nőtt 2019. január és június között az előző év hasonló időszakához képest, és bővült a tejágazatban a savanyított termékek gyártása is – mondta el Dr. Juhász Anikó az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Bonyhádon. Kiemelte: a szarvasmarhavágás 14,7 ezer tonnával stagnált, vagyis az élő marha kivitele húzza a szarvasmarha-ágazatot.

A hazai szarvasmarha-állomány és az ágazat bevétele évről évre nő, az állatlétszám lassan eléri a 900 ezret. A tejértékesítés bevétele 2018-ban 185 milliárd, a vágómarha-értékesítésé 91 milliárd forint volt – ismertette a helyettes államtitkár. Dr. Juhász Anikó elmondta, hogy az export harmadát Törökország veszi fel, és növekszik a tíz-húsz százalékot kitevő osztrák, illetve horvát piacra irányuló export.

A helyettes államtitkár szerint a pozitív folyamatok a kedvező támogatási rendszernek, a földhasználati szabályozásnak, illetve annak köszönhető, hogy a tejpiacon most nincsen válság.

Dr. Juhász Anikó a minisztérium támogatási terveiről elmondta:

2020 után is megmarad az Agrár Széchenyi Kártya, amely hároméves futamidejű, szabad felhasználású folyószámlahitelt tesz lehetővé 0,24 százalékos kamat mellett. Jelenleg 15 ezer szerződés alapján 157 milliárd forint a kihelyezett hitel összege.

Ismét lehet majd támogatást igényelni mezőgazdasági gépek lízingdíjához 2019. december 31-ig.

2020-ig fennmaradnak a nemzeti támogatások, és a minisztérium biztosítja az előlegfizetést, amire várhatóan október 16-a után kerül sor.

A beruházási kedv fenntartása érdekében a tárca hitelkamat-támogatási programot dolgozott ki, amely szeptemberben jelenik meg, és mezőgazdasági, erdészeti beruházásokhoz, termékfeldolgozáshoz lehet majd igénybe venni.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/lenduletben-az-elo-szarvasmarha-exportja-7201244/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: