Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Komlótermesztést támogat az agrártárca

  • 2019. november 18., hétfő 07:49

Hektáronként hatmillió forint támogatással számolhatnak azok a családok, amelyek komlótermesztésre vállalkoznak. Az Agrárminisztérium a Heineken Hungária és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által az elmúlt évben útjára indított kezdeményezés eredményeit látva újabb területek bevonására nyújt támogatást, így több évtizednyi hanyatlás után ismét fejlődésnek indulhat a komlótermesztés Magyarországon.

Dr. Nagy István miniszter felidézte, hogy a komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt idehaza. A programnak köszönhetően éppen azokon a területeken indulhat újra a sör legfontosabb ízesítőanyagaként ismert komló termesztése, ahol kevés a munkalehetőség.

Tavaly Kastélyosdombón mintegy háromezer komlótövet telepítettek. A tövek mindegyike jó termést hozott, így az egyik kedvelt magyar sör hamarosan hazai komlóból készülhet. A gyártó vállalta, hogy a megtermelt komlót piaci áron átveszi a termelőktől, emellett harmincmillió forint pénzügyi támogatást is nyújtott. Az első magyar komlóval készült sörök 2020-ban kerülhetnek piacra.

A cél az, hogy hosszú távon a Soproni sörök előállítása során száz százalékban magyar komlóra támaszkodhassanak. A szaktárca százmillió forintos kerettel járul hozzá az ültetvények létesítéséhez szükséges talaj-előkészítéshez, alaptrágyázáshoz és a komlóültetvény támrendszerének, öntözési rendszerének kialakításához. Az érintettek e hónap végéig kérhetik a támogatást.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/komlotermesztest-tamogat-az-agrartarca-7414493/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: