Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolnában

  • 2019. november 15., péntek 10:14

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolna megyében a vetésterület 90 százalékán elvégzett betakarítás után – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei igazgatósága.

A tájékoztatás szerint a 70 422 hektáros vetésterületből 63 600 hektáron takarították be a takarmánynövényt 9 tonna feletti átlaggal. A termés minősége jó, gombafertőzés elvétve fordult elő. Maros Norbert, a Tolna Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára elmondta, várakozáson felül alakult a kukorica termésátlaga, amely meghaladja a tavalyi mennyiséget.

A Tolna megyei eredmények elsősorban annak köszönhetőek, hogy kedvezőbb volt a csapadék térségi eloszlása, így kevésbé sújtotta az aszály a megye kukoricatábláit. A szövetség által képviselt gazdálkodó szervezetek 8-12 tonnás átlaggal takarították be a kukoricát. Mint mondta, a termés csaknem felét vásárolják fel hazai etanolüzemek.

A NAK adatai szerint a kukoricáért 42-43 ezer forintot kínálnak a Tolna megyei termelőknek, a leszerződött mennyiség esetén 44-44,5 ezer forint a tonnánkénti ár. A 30 215 hektáron, 3,3 tonnás átlaggal termesztett napraforgót, amennyiben magas olajsavtartalma van, 113-115 ezer forintért lehet értékesíteni. A 2196 hektáron termesztett szója piaci ára tonnánként 80-110 ezer forint.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/meghaladja-a-kilenc-tonnat-a-kukorica-hektaronkenti-termesatlaga-tolnaban-7468115/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: