Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Megerősítik az agrárvagyon védelmét

Mintegy negyvenmillió forintot különített el az Agrárminisztérium a mezőgazdasági vagyonvédelem színvonalának javítására. A mezőőrök és a polgárőrség együttműködésén alapuló program célja a nagy értékű beruházások védelme, a zártkerti, szántóföldi és erdei lopások megelőzése. A kezdeményezés jóvoltából ugyanakkor a tanyákon és a külterületeken élők is nagyobb biztonságban érezhetik magukat a jövőben.

A globális kihívások, a klímaváltozás és a Föld gyarapodó népessége napról napra hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország természeti erőforrásai és a munkával előállított mezőgazdasági termékei mindinkább felértékelődnek. Emellett a magyar gazdák folyamatosan beruháznak, a mezőgazdasági vagyon védelmére tehát egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni – hívta fel a figyelmet Dr. Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető az Agrárminisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség a Külterületek biztonsága, környezetünk védelme 2019-2020 címmel elinduló közös kezdeményezése kapcsán elmondta: az egyén, a társadalom és az agrártárca közös érdeke a mezőgazdasági vagyonvédelem.

A cél az, hogy a mezőőrség és a polgárőrség együttműködésével a jövőben megelőzhetők legyenek a zártkerti, a szántóföldi és az erdei lopások, a nagy értékű eszközök védelme mellett pedig a tanyákon élők védelme is biztosított legyen.

A miniszter jelezte: 2014-től az agrártárca majdnem a duplájára, mintegy egymilliárd forintra emelte a mezőőröknek nyújtott állami hozzájárulás mértékét. Ennek köszönhetően közel kétszáz fővel emelkedett a mezőőrök száma. Jelenleg mintegy 450 mezei őrszolgálatban közel nyolcszáz mezőőr lát el rendészeti jogosultsággal felruházott feladatokat. Ennek ellenére vannak olyan települések az országban, amelyekben nem működik mezőőri szolgálat, ezeken a helyeken a munkát a későbbiekben a polgárőrség látja el. – A mezei őrszolgálatok és a mezőőrök száma lassan ugyan, de évről évre növekszik. A polgárőrök ugyanakkor jóval nagyobb lefedettségű és jelentősebb létszámú országos hálózatot alkotnak. Ezért célszerű a polgárőrök bevonása a mezőőri feladatokba – mutatott rá a Lajosmizsén rendezett konferencián megtartott előadásában Dr. Nagy István.

A Belügyminisztérium elvi támogatásával, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság szakmai felügyeletével induló programban a polgárőrszövetség kétezer egyesülete és mintegy 63 ezer polgárőre vesz részt, beleértve a lovas tagozatot is. A tárca által elkülönített keret fedezi a mezőőri szolgálat ellátásával járó költségeket, továbbá lefedi a külterületek biztonságát és a termésbiztonságot szolgáló program forrás- és eszközigényét is. A negyvenmillió forintos keretből egy megyére átlagosan kétmillió forint támogatás jut, a jelentősebb erdő- és mezőgazdasággal rendelkező megyék nagyobb pénzügyi kerethez jutnak.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/megerositik-az-agrarvagyon-vedelmet-7478630/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: