Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Innovatív HR a Debreceni Egyetemen

Job-hopping, ipar 4.0, tehetségmenedzsment, HR branding – a munkaerőpiac aktuális kihívásait vitatták meg a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán szervezett szimpóziumon, ahol kiderült, hogyan lehet megszerezni és megtartani a kiváló munkaerőt.

A szakemberek szerint nincs munkahiány Magyarországon, csak a megfelelő munkaerő kevés.

A mai munkaerőpiaci-helyzet egy új szakma létrejöttét is szükségesé tette. Ez nem más, mint a HR brander, akinek az a feladata, hogy vonzóvá tegye a tehetséges és generális kompetenciákkal rendelkező munkavállaló számára az adott céget. Ő az, aki meggyőzi a potenciális munkaerőt arról, hogy náluk karrierlehetőség, állandó motiváció és megfelelő munkatársak várják a leendő dolgozót – részletezte Dr. Dajnoki Krisztina, a DE GTK Vezetés- és Szervezéstudományi Intézet igazgatója a III. Debreceni HR Szimpózium és Szakmai Fórumon.

A rendezvényt ezúttal is a Humán Szakemberek Országos Szövetségével (HSZOSZ), a Debreceni HR Klubbal, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezte meg a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara.

A szimpózium sikerét jól mutatja az előadók és a résztvevők nagy száma, hiszen csaknem százan érkeztek az ország minden részéről. Ez egyben jelzés arra is, hogy hiánypótló szerepet tölt be ez a fórum, amely különböző aspektusokból foglalkozik a humán tőke aktualitásaival – hangsúlyozta Dr. Szakály Zoltán, a DE GTK tudományos és stratégiai dékánhelyettese.

Az innovatív HR – Kihívások a XXI. században című tanácskozáson szó volt többek között az aktuális trendekről a humánerőforrás gazdálkodásban, a tehetségmenedzsmentről, valamint az ipar 4.0 munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól is.

Mára szinte napi gyakorlattá vált, hogy a technológiai fejlesztésekhez a humánerőforrást is hozzá kell igazítanunk. Ezt egyrészt a munkavállalóink folyamatos átképzésével, valamint a fiatalok – akár már az általános iskolások – megszólításával igyekszünk elérni. Emellett a Debreceni Egyetemmel is régóta szoros kapcsolatot ápolunk, a vállalatnál évente csaknem 60 hallgatót fogadunk gyakorlaton, közülük egyre többen duális képzésben vesznek részt, és sokan a diploma megszerzése után is nálunk maradnak. A munkaerő-utánpótlást segíti az egyetemmel való folyamatos egyeztetés is, hogy a képzéseket olyan irányba mozdítsuk el, ami mindkettőnk számára előnyös – nyilatkozta Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője, aki előadást is tartott a témában. 

A szimpóziumon a cég- és HR vezetőkön túl startup vállalkozások, tanácsadó cégek, valamit multinacionális vállalatok, illetve az akadémiai szféra is képviseltette magát. Új információkat szerezhettek és hasznos tapasztalatokkal, kapcsolatokkal gazdagodhattak a rendezvényen részt vevő hallgatók is.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: