Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Egyetemi tudással a mádi borászatért

Új laboratóriumot adtak át a Mádi Bor Akadémián. A Debreceni Egyetem kutatóhelyén a legmodernebb analitikai eszközök segítségével vizsgálják a szakemberek a térség borainak élettani hatásait. A 250 millió forint értékű, nagy teljesítményű eszközök beszerzését állami támogatással finanszírozta a Debreceni Egyetem.

Az egyetemi tudást állítjuk a mádi borászat és a településfejlesztés szolgálatába – jelentette ki Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a Mádi Bor Akadémia Kutató Laboratóriumának ünnepélyes megnyitóján a Borsay Kastélyban. 2018-ban Két olyan ingatlan is az egyetem vagyonkezelésébe került – a Borsay Kastély és a Grossmann Ház –, ami nagy mértékben segíti az intézmény és a mádi térség közös célkitűzéseinek elérését. A Debreceni Egyetem regionális intézményként Nyíregyházán, Karcagon, Kisújszálláson, és a határon túl is jelen van, a jövőben pedig Mádon is egyre többször fog feltűnni, egyebek mellett a kastély ad otthont a jövő évi kancellári konferenciának – sorolta Dr. Bács Zoltán.

Mád polgármestere, Tatárka József kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem révén megjelenő tudományos háttér jelentős fejlődést generálhat a településen és a borvidéken egyaránt. Nem csak Mádnak, hanem a régió számára is előrelépést jelent a labor létrehozása. Mintegy 100 ezer ember profitálhat belőle, aki borászattal foglalkozik a térségben. A gazdák, akik itt vizsgáltatják majd a boraikat, nézetik meg a termést, jó hasznát veszik a kutatásoknak – tette hozza a polgármester.

Dr. Szilvássy Zoltán rektor a laborátadás kapcsán elmondta, hogy a borakadémia a borvidék kultúrájához, kereskedelmi, gazdasági tevékenységéhez, láthatóságához nyújtott szakmai támogatás mellett – a Debreceni Egyetem multidiszciplinaritását kihasználva – a helyi gazdákkal közösen hozzájárulhat ahhoz, hogy megtalálják és azonosítsák a térség borainak speciális gyógyászati tulajdonságait. A borakadémia tudatosan és egyedi módon foglalkozik a borhoz kapcsolódó egészségi vonatkozásokkal. Azt szeretnénk elérni, hogy a borászati termékek klinikai vizsgálatokon menjenek keresztül, így igazolják jótékony egészségügyi hatásukat. Ez jelentős versenyelőnyt nyújthat a nemzetközi piacon – hangsúlyozta a rektor.

Csige László, a Mádi Bor Akadémia megbízott igazgatója előadásában kiemelte, hogy a borvidéknek közös, jól érthető koncepcióra, stratégiára van szüksége. A Debreceni Egyetem a borvidéki kommunikációhoz új alkotóelemeket biztosít, amely a legfejlettebb tudományos kutatásokon alapul. A legkorszerűbb precíziós eszközök – földradar, gamma-spektroszkóp, precíziós geológiai térképészeti műszerek, kőzetmikroszkóp – révén lehetőségünk van a különleges adottságú termőhelyek feltérképezésére, ezzel alátámasztva a termőhely-specifikum fontosságát – magyarázta Csige László.

Dr. Győri Zoltán, a Debreceni Egyetemen Táplálkozástudományi Intézetének egyetemi tanára előadásában az egyetemen és a világban végzett borvizsgálatokról beszélt. Elmondta, hogy a kutatók a mádi laborban cukortartalom mérést, mikrobiológiai vizsgálatokat is végeznek majd a borhibák megismerése érdekében. Az új laboratóriumban olyan műszerek – folyadék-kromatográf, spektrofotométer, szuperkritikus extraktor – állnak rendelkezésünkre, amelyek képesek a borösszetevők minőségi szétválasztására, vegyületek beazonosítására és mennyiségi meghatározására. A borban és a mustban közel 400 féle vegyület mutatható ki, amelyek folyamatosan változnak az alkoholos erjedésben, illetve a hordós és palackos érlelés során. Van olyan berendezésünk, amelyek a bor és must 23 analitikai paraméterét 1 perc alatt képes megmérni – tájékoztatott Dr. Győri Zoltán professzor.

A Mádi Borakadémia együttműködést kezdeményezett a borászokkal, akik a boraikat a Debreceni Egyetem egyedülálló technológiájával bevizsgáltathatják. A kapott eredményekről minőségbiztosítási számértéket helyezhetnek el a boros palackokon. Ez hasznos lehet a vásárlók tájékoztatásában, hogy bevizsgált minőséget vesznek. A borászok pedig objektív minőséghez igazíthatják árképzésüket.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: