Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Gércei alginit – a föld életereje!

Az alginit fosszilis alga biomasszából és elmállott bazalttufából álló, természetes eredetű, nagy ásványi - és szervesanyag-tartalommal rendelkező talajjavító és kondicionáló anyag. Több célú hasznosíthatóságát számos szabadalom és kísérleti eredmény igazolta.

Kémhatása semleges, ill. lúgos. Minden olyan elemet tartalmaz, mely az élővilág fejlődéséhez szükséges. Talajra, állatra, növényre pozitív hatást gyakorolhat. Értékét növeli nagy humusz, nitrogén, kálium, kálcium, magnézium és mikroelem, valamint kolloid készlete.

Összetétele alapján különösen előnyös alkalmazása savanyú, kolloidszegény, laza szerkezetű homoktalajainkon, melyek vízháztartását és tápanyag-gazdálkodását javítja, termékenységét és a rajta fejlődő növények aszálytűrő képességét növelheti. Kolloidális struktúrája a talajszennyezéseket megköti (méregteleníti), a kemikáliák kilúgzását, talajvízbe jutását akadályozza. Savanyú talajainkon meszező hatást fejt ki, gátolja számos nehézfém/toxikus elem táplálékláncba kerülését. A kezelt talajban – környezetbarát, természetes anyag lévén – káros hatást nem okoz.

A kezelt talajon csökkenhet az öntözési igény. Állókultúrák (szőlő, gyümölcs, erdei fafajok) telepítése sikeressé válhat kedvezőtlen termőhelyen, a szuszpenziós hidrofúrós alginites eljárással. Növényvédő hatású az őszi alginites permetezés, valamint levéltrágyának minősülhet a tenyészidő alatti szuszpenziós kezelés. Szántóföldi kultúrákban általánosan elfogadott a 40 t/ha adag beszántása 4-8 évenként. Kertészeti és üvegházi termesztésben széleskörű alkalmazásra nyílik mód a jövőben. 


Példa az Alginit felhasználására (spenótkísérlet) Terméseredmény %-ban

 
Terméseredmény növekedés Alginit használatával – Forrás: Alginit Spenótkísérlet 2009 (Kamperhof)

Hulladékanyagok komposztálásakor és istállózó állattartásban egyaránt érvényesül a szagtalanító hatás (ammónia megkötése), meszező hatás, valamint a felhasználandó trágyaanyagok tápanyagokban való dúsulása, értéknövelése és az állathigiénés szempontok.

Az ökogazdálkodásban ajánlott termék trágyaként, valamint a palántanevelésre szánt földkeverékek adalékanyagaként felhasználható. A gércei alginit az EU jogszabályok előírásainak eleget tesz.

A termék megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, így egyaránt felhasználható védett területeken, ill. a már elszennyezett területek remediációja során. Bizonyos talajokon megakadályozhatja azok erózióját, a káros nitrát és foszfát feldúsulást az élővizekben, nehézfémek és radioaktív izotópok szétszóródását a környezetben.

Az Alginit Kitermelő és Értékesítő Kft. (Alginit Kft.) az alginit nevű ásványi nyersanyag bányászatára és értékesítésére alakult 1988-ban. Az Alginit nevű ásványi nyersanyag feltárását és kutatását a MÁFI munkatársai végezték az 1970-es 80-as években. A bánya a Vas megyei Gérce község határában található, Sárvártól néhány km-re. (Gérce bánya GPS koordinátái: É: 47.228677, K: 17.010052)

A gércei alginit megrendelhető az alábbi elérhetőségeken!

 

 

Alginit Kft.

Cím:1075 Budapest, Károly krt. 11.

Telefon: 1/269-7826

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap:www.alginit.hu

 

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: