Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

PHYLAZONIT TECHNOLÓGIA A SZÓJA TERMESZTÉSBEN – BAKTÉRIUMOKKAL A KÖRNYEZETKÍMÉLŐ NÖVÉNYTERMESZTÉSÉRT

  • 2020. április 17., péntek 10:08

A szója a pillangósvirágúak családjába tartozik és hazánkban nem őshonos növény. Világviszonylatban a szójabab az egyik legjelentősebb olajnövény, az állattenyésztésben pedig a legfontosabb fehérjetakarmány. A pillangósvirágúak családjába tartozó növények jellegzetessége, hogy szimbionta kapcsolatot képesek létesíteni baktériumokkal és velük közösen egy jellegzetes képletet, ún. gümőt képeznek a gyökereken. E gümők szerepe nem más, mint a légköri N megkötése, amely nitrogénforrás a növény szükségletének 20-70%-át fedezi, cserébe pedig a baktériumok hozzájutnak a számukra szükséges szerves anyagokhoz.

A szója nagyon kevés baktérium fajjal képes ilyen szimbiózis létrehozására, a legismertebb a Bradyrhizobium japonicum, mely eredendően nem található meg a talajainkban.

A szója oltása tehát csak olyan oltóanyaggal történhet, amely tartalmazza a Bradyrhizobium japonicum nevű baktérium fajt. A folyékony oltóanyagot a vetéssel egy időben kell a mag közelébe kijuttatni. Vannak termelők, akik már az oltott mag vetésekor is juttatnak ki speciális talajbaktérium készítményt, amellyel - még erőteljesebb gümőképződés és hatékonyabb nitrogén-fixálás - érhető el.

Azokon a területeken, ahol néhány éve termesztettek szóját, és azt oltották is, ott valamilyen mértékben már jelen van a baktérium, így a szója megtalálja „szimbionta” partnerét. Ugyanakkor egyöntetű termelői vélemények szerint a kétévente megismételt oltás biztonságosabb termesztést és magasabb termésátlagot eredményez.

A Phylazonit Szója termékünkben lévő törzseket úgy állítottuk össze, hogy a magas nitrogénkötő képességű gümők képződésén túl, olyan törzsek is szerepet kapjanak, melyek jelenléte támogatja a gyökeresedést, a kezdeti fejlődést valamint  a hormontermelésük révén – a magasabb első emelettel rendelkező növények képződését. Ezzel a betakarítás során jelentős termésnövelő hatást érhetünk el.

A Phyller kijuttató szerkezetünkkel, 20-40 l/ha vízmennyiséggel a teljes felületre kijuttatott és azonnal magágyba kevert, vagy a vetéssel egy menetben 10-20 liter/ha mennyiségben a vetőbarázdába injektált készítménnyel:

  • Biztosítható az állomány egyöntetű kelése és fejlődése.
  • Elősegíthető a nitrogénkötő gümők képződése.
  • Növelhető a tápanyagok felvétele, a termés mennyisége és minősége.

Kísérleteink tanúsága szerint a hozam átlagosan 10-15 százalékkal, a fehérjetartalom pedig 2-3 százalékkal nőhet az oltás hatására.

Elérhetőség:

PHYLAZONIT Kft.

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ;
Honlap: www.phylazonit.hu

 

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: