Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

NAPELEMRENDSZERREL AKÁR LE IS NULLÁZHATJA ÁRAMSZÁMLÁJÁT!

Az egyre tudatosabb energiafelhasználásnak és környezettudatosságnak köszönhetően a megújuló, zöld energiát hasznosító rendszerek egyre nagyobb teret nyernek a magán és vállalkozási szektorban, aminek köszönhetően egyre több ingatlanon láthatunk napelemes rendszereket.

Gyors kalkuláció segítségével, mindenki egyszerűen kiszámolhatja, hogy éves áramfogyasztásának megfelelően, mekkora napelem rendszerre lehet szüksége. Egy átlagosnak mondható 13.000 Ft-os lakossági havi áramszámlát, aminek az éves fogyasztása ~3.500 kWh, egy 12 panelből álló napelem rendszerrel kiválthatunk, amihez csupán 19 m2 tetőfelületre van szükség.

A napelem rendszerek működési elve egyszerű. A rendszer által megtermelt energiát a termeléstől, illetve fogyasztástól függően felhasználhatjuk, ha többet termelünk, akkor a hálózatba táplálhatjuk, ha többet fogyasztunk, akkor a hálózatból vételezhetünk. Az energia f elhasználás mennyiségét és irányát az energiaszolgáltató által biztosított úgynevezett ad-vesz mérő méri és csak az egyenleg kerül évente elszámolásra. 

A napelemes rendszerek méretezésük során úgy kerülnek meghatározásra, hogy illeszkedjenek a háztartás, vagy a vállalkozás energiaszükségleteihez, és ne haladják meg azt. Azonban ha mégis többlettermelés fordul elő, azaz a fogyasztott energia kevesebb, mint a megtermelt (visszatáplált), akkor az illetékes energia szolgáltatónál lehetőség van az éves elszámoláskor a különbözet visszaigénylésére. A napelem rendszerek finanszírozására számos megoldás létezik. „Továbbra is a legnépszerűbb finanszírozási mód a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 0%-os hitelprogram, mely lehetőséget teremtett megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek kialakítására.” – emelte ki Pataki Csilla, a Solar Broker Kft. ügyvezetője.

„Sajnos a Közép-magyarországi térségre 2019. októbere óta már nem elérhető ez a hitelforma, azonban a vidéki ügyfeleink még mindig nagyon nagy számban veszik igénybe (a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú program keretében) ezt a finanszírozási formát.”

Azonban, akik nem jogosultak erre a támogatott hitelre, azoknak számos egyéb, banki finanszírozási lehetőség is elérhető. „A Solar Broker Kft.-nél mi segítünk a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztásában, sőt az egész hitelfolyamat során személyes tanácsadással segítjük
a folyamatot, illetve segítünk kitölteni a hitelanyagokat is.” – hangsúlyozta Pataki Csilla. 

„Ezen kívül számos kényelmi szolgáltatással igyekszünk a teljes kivitelezési folyamatot is minél egyszerűbbé tenni. Személyes helyszíni felmérés után, személyre szabott energetikai és ár kalkulációt végzünk. Ráadásul a teljes energetikai tervezési és engedélyeztetési folyamatot is átvállaljuk ügyfeleinktől.”

Napelem rendszerek támogatott finanszírozása, nem csak magánszemélyeknek, de vállalkozások számára is elérhetők. Ezek finanszírozása önálló pályázati forrásból valósul meg (GINOP-4.1.3-19). 

A „Kiskapacitású, saját villamosenergiafogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” felhívás a feltételeinek megfelelő projekteket a felhívás keretében 1 millió Ft és 3 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Ezáltal nem csak egy háztartás, de például egy nagyobb energia igényű, termelési egység áramszámlája is lenullázható. 

Részletek: www.solarbroker.hu/agrarvilag

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: