Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Szárbontással a jobb talajért!

  • 2020. július 20., hétfő 10:26

A szármaradvány mint tápanyagforrás

Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok komoly tápanyag-utánpótlást jelenthetnek a talajnak, jelentős mennyiségben tartalmaznak ugyanis kötött állapotban lévő nitrogént, foszfort és káliumot is. Az intenzív növénytermesztési gyakorlat miatt termőföldjeinkben jelentősen csökkent a mikroorganizmusok száma és diverzitása, ezért különösen fontos, hogy a szár- és gyökérmaradványokban található tápanyagokat felhasználva hozzájáruljunk a megfelelő talajélet helyreállításához.

A szárbontás fontossága

A talajban lévő, lassan bomló maradványok ugyanakkor nehézségeket okozhatnak a talajmunkák során, a megkötött nitrogént pedig épp az újabb, vetésben fejlődő növények elől vonhatják el, ezért különösen fontos, hogy megfelelő termékkel segítsük a szárbontást: így a folyamat jelentősen felgyorsul, és a fejlődő növények számára könnyen felvehetővé válik a kálium, a foszfor, illetve egyéb mezo- és nyomelemek is.

Hasznos, ha kevés a csapadék

A hazai gazdáknak idén is komoly problémákat okozott a tavaszi csapadékhiány, amire sajnos várhatóan a következő éveket tekintve is fel kell készülnünk. A szárbontás révén a talajba beépülő szerves alkotóelemek csapadékhiányos időszakban is képesek hosszabb ideig biztosítani a megfelelő nedvességtartalmat, ezért az előrelátó gazdák nem hagyhatják ki ezt a lépést!

Egy töményet? A talaj egészségére!

Az idén 18 éves Natur Agro Hungária Kft. tömény összetételű, magas csíraszámú talajoltói több mikroorganizmus- és gombafajt tartalmaznak, melyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat.

Talajoltóink AKG-ban is felhasználható, támogatott termékek!

 

Natur Micro T

 

A Natur Micro "T" egy környezetbarát, koncentrált mikrobiológiai talajoltó, mely a talaj természetes mikroflórájában, természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmaz, melyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat. Korábbi, Natur Micro nevű termékünkre épül, ám töményebb összetételének köszönhetően kisebb dózis alkalmazása is elegendő, így optimalizálhatja hektáronkénti költségeit.

A tápanyagok beépítésén és azok mobilitásán kívül a szár- és gyökérmaradványok elbontásáért is felelős. A termék különálló baktérium- és gombaadalék komponenst tartalmaz. Az oldatban Trichoderma gombatörzsek is találhatók.

A javasolt dózis 4 liter/ha (Natur Micro T komponens 3 liter baktériumkomponens + Gombaadalék komponens 1 liter).

 

Natur Nova

 

A Natur Nova a Natur Micro módosított összetételén kívül az alábbi baktériumtörzseket tartalmazza kiegészítésként:

  • Bacillus thuringiensis var. kurstaki
  • Bacillus thuringiensis var. tenebrionis

A Bacillus thuringiensis baktériumokkal a foszfor mobilizációja jelentős mértékben növelhető a talajban. A nehezen oldható foszfor vegyületeket a mikroorganizmusok különböző enzimek segítségével teszik oldhatóvá, s az így kialakuló formákat a növény már képes felvenni. A Natur Nova ezáltal hozzájárul az egészségesebb talajösszetétel kialakulásához is, melynek köszönhetően a kártevők megtelepedésének és szaporodásának az esélye is csökken. Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmaz.

A javasolt dózis 4+1 (baktérium + gomba) liter/ha, vagy dupla dózis, 8+2 liter/ha.

 

Natur Forte

 

A Natur Forte összetétele a Natur Micro kétkomponensű mikrobiológiai készítmény kiegészített, módosított alapjaira épül. Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmaz. Előnye a készítmény töménységében rejlik!

A javasolt dózis 2+1 (baktérium + gomba) liter/ha, vagy dupla dózis, 4+2 liter/ha.

 

Megéri? A számok megmutatják!

Talajoltóink hatékonyságát szántóföldi kísérleteink is bizonyítják, alkalmazásukkal rendre sikerül számottevő terméstöbbletet kimutatnunk. Kezeléseink ára megtérül, így azokkal nemcsak a talaj és a növény, hanem a gazda is jól jár!

  • 2018-ban, győri kísérletünk során kukorica állományban pusztán a Natur Micro felhasználásával 5,72%-os lett a terméstöbblet.
  • 2019-ben Zombán kukorica hibridsoron végrehajtott kísérletünk során Natur Novával és gomba adalékával átlagosan 7,9%-os terméstöbbletet tudtunk elérni a kezeletlen, kontroll állományhoz képest, ami a kezelés költségének levonása után is 29 885 forintos átlagos többletbevételt jelent hektáronként.
  • Boconádon őszi búza állományban Natur Forte + gomba kezeléssel 7,34%-os lett a terméstöbblet, a plusz profit pedig 9044 forint minden hektár után.

Ha kíváncsi a részletekre, az alábbi weboldalról töltse le kísérleteink teljes leírásait: https://talajoltas.naturah.hu

 

Juttassa ki Natur Jet-tel, költséghatékonyan!

Termékeink kijuttathatók hagyományos szántóföldi permetezővel is, 2-300-szoros higításban. Ez esetben ajánlott a készítményeket mielőbb beleforgatni a talajba.

Munkagépekre szerelhető, saját fejlesztésű Natur Jet adaptereinkkel azonban a talajmunkával egy menetben is elvégezhető a kijuttatás, a szükséges vízmennyiség pedig 40-60 l/ha-ra csökken.

A szárbontással csak nyerhet, ne hagyja ki Ön sem! Ha termékeink felkeltették érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!

 

Elérhetőségek:

Natur Agro Hungária Kft.

Cím: 2164 Váchartyán, Fő út 133.
Telefon: 1/250-3415
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.naturah.hu; 18.naturah.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: