Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Fenn és lenn a kalászos termesztésben?

  • 2020. július 21., kedd 13:51

Lesz mire idén is odafigyelni a kalászos fajtaválasztásnál!

Az idei év sem telt el a változékony időjárás okozta termesztési nehézségek nélkül. Az ország számos pontján elégtelen mértékű téli csapadék helyzetet tovább tetézte a rendkívül aszályos tavaszunk.

A május második dekádjában érkezett néhol rendkívüli mennyiségű csapadék a termés mennyiségét kevésbé, viszont a szemek kitelítődését és a fehérje beépülést segítette. A cikk írásakor még javában tart a betakarítás, de az előzetes adatok nemritkán 8-10 tonna körüli árpa és búza terméseredményeket is mutatnak.

A stabilitás mindenekelőtt

Az utóbbi években a gazdák körében hívó szóvá vált a bőtermő kalászos kifejezés. Ennek eredményeképpen a kalászos fajták képviselői többségében bőterméssel kecsegtető fajtákat értékesítenek.

Bár a bő termés egy rendkívül fontos tulajdonsága a fajtának, véleményünk szerint ennél sokkal fontosabb hogy adott fajta mennyire stabilan képes teljesíteni. A Karintia Kft. hét modern genetikájú Pannon régióra nemesített fajtát kínál a gazdák számára, melyek termésstabilitásukban kiemelkedő teljesítményt mutatnak. A többszörös NAK termésverseny győztes BALATON,a hasonló tudássalrendelkező,”szálkás Balatonként is emlegetett”GAUDIO bőtermő őszi búza, továbbá a BAROK és a PEDRO bőtermő négyes fogatunk az idei évben is kiváló terméseredményükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Egy kis körültekintés, és máris több pénz marad a zsebünkben

A szolidabb termőhelyű adottságokkal rendelkező gazdáknak érdemes lenne ugyanakkor elgondolkodni azon, hogy szabad e erőltetni a bő termést ígérő fajták termesztését. Azokban a gazdaságokban ahol az elmúlt évek során kénytelenek voltak beérni 5-6 tonnás őszi búza terméssel érdemes lenne elgondolkodni a prémium minőséget adó fajták használatán. A hazai búzatermés jelentős része továbbra is Közép-Európa legnagyobb felveőpiacán talál gazdára, Olaszországban. Az olaszországi malmok jelentős, akár tízezer forintot is meghaladó tonnánkénti felárral honorálják a magas fehérjeminőséggel rendelkező őszi búza fajtákat.

A Karintia Kft. legújabb genetikáját képviselő CSIKO, ALESSIO, IS SPIRELLA és CHRISTOPH a legmagasabb malmi elvárásoknak is képesek megfelelni. A MIDAS, ADESSO, TOPKAPI és MAURIZIO fajtáink évek óta bizonyítják tudásukat a prémium szegmensben.

Egyre jobban odaleszünk a durumbúzáért

A dél-olaszországi terménypiaci helyzet, a hazai felvásárlási árakra is rányomja bélyegét. A 90.000 Ft/tonna egységárat is meghaladó aktuális durum búza felvásárlási árak az Olaszországban is jól ismert AURADUR és a SZAMBADUR durum búzáink iránt tovább fogják gerjeszteni a keresletet.

A legjobb megelőzés a fajtaválasztás

Az idei rendkívül csapadékos júniusi időjárásnak köszönhetően számos kortani problémával szembesültek a gazdálkodók. A kalászfuzáriózis következtében tapasztalható határérték feletti pl. dontoxin tartalom beszűkíti és rendkívül kockázatossá teszi a gabona értékesítését. A Karintia Kft. Pannon régióra nemesített fajtái többségében a biogazdaságok számára is elérhetőek. A kiemelkedő betegségellenálló képességgel bíró fajtáink használata lecsökkenti a jellemző kalászos betegségek okozta kockázatot. Nem szabad megfeledkezni továbbá a 2014. évi sárgarozsda járványról és a tavalyi rendkívül csapadékos májusról, ami rendkívül megnehezítette az időben történő kalászvédelmet. Az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények között felértékelődnek a jelentős toleranciával rendelkező fajták!

Egyedi magtrágya kezelés a nagyobb biztonságért!

Cégünk a kalászos vetőmagokat a hazai piacon egyedüli módon speciális kezelésnek veti alá. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a mag felületére 6 féle mikroelemet viszünk fel (Fe, Mn, Cu Zn, B, Mo). Ez a kezelés a csíranövényt a legkritikusabb kezdeti fázisban segíti, biztosítva ezzel az egyenletesebb és gyorsabb kelést. A magtrágyánkat a hagyományos csávázási eljárás során, a csávázószerrel egy menetben visszük fel a mag felületére.

Piacot teremtünk!

A Karintia Kft. klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Kivételes helyzetet jelentenek számunkra a cégcsoportunk nemesítő házai, melyek révén kiváló genetikák elérhetők számunkra. Cégünk nem csupán értékesíti a prémium és bőtermő kalászos vetőmagokat és biztosítja a termesztéshez szükséges input anyagokat, hanem szívesen ad Önnek ajánlatot a betakarított termésre is.

Forduljon szaktanácsadóinkhoz bizalommal az ország egész területén.

Elérhetőségeinket megtalálja honlapunkon: www.karintia.hu

Keresse vetőmag üzletágunkat az alábbi telefonszámon: 94/572-054

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: