Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

MEGOLDÁS A JÖVŐRE! – ERDŐVÉDELEM? KLÍMAVÉDELEM? ÜZLET? MINDEGYIK!

  • 2020. augusztus 12., szerda 13:49

A Paulownia fák az 1600-as évektől vannak jelen hazánkban, mégsem terjedtek el, mivel az alap fajok nem tudtak alkalmazkodni az itteni klímához. Ennek ellenére az elmúlt években egyre többet hallani róluk. Mi ennek az oka? Az ok nem más, mint a megnövekedett igény a gyorsan növő fákra, mind gazdasági, mind klímavédelmi, mind a hazai fafajok védelmének érdekében.

A világ fa szükséglete évről évre nő, e miatt a megnőtt kereslet miatt az erdők száma drasztikusan csökken (régen Magyarország 2/3-át erdő borította, napjainkra ez már csak 20%, ebből természet közeli erdő 6%) aminek számos belátható és beláthatatlan következménye lehet. mint pl. a levegőbe jutó magas szén-dioxid, ami szélsőséges időjárást, és klímaváltozást eredményezhet.

A problémák megoldására keresnek mind a mai napig megoldást a világ vezető kutató intézetei. De melyik fa lesz, ami segít a környezeti problémákon, és ráadásul megfelel a mai kor emberének, elvárásainak, és még profitot is termel.

Elsők között egy Spanyol intézetnek sikerült áttörést elérni ezen a területen egy olyan hibrid létrehozásával, ami 100%-os megoldást tud nyújtani a felmerülő gondokra. Ez a fa a Paulownia Cotevisa2. Mitől jobb ez a fa, mint az eddig ismert alfajok? Mi a különbség?

A Cotevisa2 a leggyorsabban növő fa Európában. 5-7 évesen eléri a 12-15 méter magasságot és a 30-45 cm átmérőjű törzset.

Hibrid, tehát nem invaziv, ezért nem jelent veszélyt az őshonos fajtákra.

Hatalmas leveleinek köszönhetően kiemelkedően magas a széndioxid megkötő képessége. Telepítési sűrűségtől függően akár 28 tonnányit is lehet.

Szélsőséges a talajtűrő képessége. Gyenge minőségű talajon is jól teljesít. Emiatt kiválóan alkalmas rekultivációra, kihasználatlan területek hasznosítására, zöldítésre.

Karós gyökérzete miatt nem zsákmányolja ki a talajt, sőt lehulló leveleinek köszönhetően gazdagon visszatáplálja a földet.

Fagytűrő, -20 fokig.

Kiemelkedően magas profitot termel, vágásonként minimum 12.000.000 Ft/Ha.

Az előre leszögezhető, hogy nem ez a faanyag feldolgozás Szent Grálja, és nem nyújt minden problémára megoldást. De igen jó alternatíva széles körben a faanyag használatára. Segítségével csökkenthető a külföldi behozatal. Kevesebb környezetterhelést, és helyi bevételt jelent.

Lényeges tisztában lenni azzal, hogy ez a fa az élete első két évében gondozásigényes. A sorközöket és a fa közvetlen környezetét tisztán kell tartani, és lényeges a megfelelő vízmennyiség. A befektetett munkát nagyon meghálálja.

Lényeges megemlíteni a fa iránti megnőtt kereslet miatt sajnos ezzel párhuzamosan nőtt a nyerészkedők száma is. Fontos vásárlás előtt meggyőződni, hogy mit is akarnak eladni nekünk. Minden esetben kérjék a fák eredetiségét, fajtáját igazoló papírjait. Uniós bejegyzési dokumentációját (hektár feletti befektetésnél ez nagyon lényeges)

Kérjék az eladót, hogy mutassa meg telephelyét, ahol megnézhetők a kiadandó facsemeték, és tudjon mutatni legalább egy 2 ha feletti saját referencia ültetvényt.

Befektetésünk csak akkor hoz hasznot, okoz örömöt, ha kiváló minőségű szaporítóanyagot vásárolunk és nevelünk.

Franczia Balázs

Paulownia Planet

 

Elérhetőségek:

 

 

 

 

Cím: 9096 Nyalka, Rákóczi út 32.
Telefonszám: 70/776-3800
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.iparicsaszarfa.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: