Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Étkezési burgonya integráció

 • 2020. augusztus 15., szombat 14:21

A Nébih által szervezett első “Terítéken a burgonya” rendezvényen hangzottak el vendéglátói oldalról az igények, hogy milyen jó lenne, hogyha a magyar termelők összefognának, vennének közösen egy autót és közvetlenül szállítanának be az éttermeknek egész évben, egymás kezébe adva a kormányt és a tároló kulcsát.

Amit az előadó séf talán nem tudott, hogy pont erre vannak az integrátorok, akik a gazdáktól felvásárolják a termést és kielégítik az éttermek minden igényét.

Mire jó egy integrátor a gazdáknak (korais, kistermelő, közepes termelő)?

 • Felvásárolja a szántóföldről a termést egyben. Még válogatni se kell, csak beszállítani az árut és a termelő letudta az értékesítés gondját. Együttműködés esetén garantált piaca van. 
 • A termesztése során állandó szakmai támogatást kap az integrátortól. Nem megkötéseket, hanem lehetőségeket. 
 • Az integrátor a saját nemzetközi hálózatán keresztül támogatni tudja a gazda beszerzéseit, fejlesztéseit. Korán értesülhet újdonságokról, lehetőségekről.
 • Új, korszerű fajták vetőgumójához jut hozzá elsőként. Amire befut egy fajta, ő már kiismerheti a termesztésének minden csínját. 
 • Az elsők között jut hozzá a vetőmagjához. Az integrátor mindent megtesz azért, hogy a termelői hozzájussanak a legjobb minőségű vetőgumójukhoz.
 • Az integrátoron keresztül a termelő csatlakozhat tanúsítási rendszerekhez, azok magas költsége nélkül.
 • Speciális fizetési konstrukciók, az egyedi igényekre szabva.


Új burgonyafajták bemutatója


Végigkövetjük tanácsadással a termelőket

Mire jó egy integrátor a vásárlónak (étterem, konyha, üzletlánc, feldolgozók...)?

 • Máshol elképzelhetetlen fajtaválasztékból választhat. Az integrátor segít megtalálni a vevő igényeinek megfelelő burgonya fajtát, méretet, előkészítést, csomagolást. 
 • Az integrátor megszervezi a kiválasztott fajta termeltetését, és így biztosítva van a vevőnek a megfelelő alapanyag egész évre. 
 • A termelői oldalon szinte elérhetetlen minőségű, professzionális tárolással az integrátor ki tudja nyújtani az értékesítési szezont. Egy-egy fajtaakár egész évben elérhető.
 • Az integrátornál nincsenek kevert tételek, soha nem hallott és soha vissza nem térő burgonyafajták. Amilyen burgonyafajtát rendel a vevő olyat kap. Egyedülálló, tételes nyomonkövethetőség akár egészen vissza a vetőmagig.
 • Lehetősége van termékfejlesztésre, egyedi vizsgálatokra. 
 • Nagy mennyiségű termeltetés esetén, bizonyos fajtákra kizárólagosságot lehet szerezni. Így az adott burgonyafajtából Magyarországon csak a vevőnek lehet termelni.


Az integrátornál adott a profi tárolás


Különleges igényekhez, különleges fajták, Séfek álma: Anuschka


Különleges igényekre, különleges fajták, koptatásra: Jelly

Mire nem jó az integrátor?

 • Nem érdemes a selejtet, az eladhatatlan árut megpróbálni az integrátorra lőcsölni, mert azt nem veszik át.
 • Egy vevőnek fél órás rakodási időkapuval, napi 5 kg burgonya rendelésére sem integrátort kell keresni. 

Nagy integrátoroknál előfordul, hogy több Biblia vastagságú integrációs szerződést kell aláírniuk a termelőknek. Olyan integrátorok is vannak, akik arra törekednek, hogy az együttműködés, személyes és partneri alapon történjen. A kapcsolat közvetlen, őszinte és megbízható legyen. Csak addig működik jól egy integráció, amíg egymás szemébe tudnak nézni a felek, és a szezon végén mindenki elégedetten áll föl az asztaltól. Akár szerződés nélkül is. Minden fél érdeke, hogy a termelő sikeres legyen, és a vevő elégedett. 

Több gyakorlati példa is igazolja, hogy amint megtalálja egy vendéglátóegység a saját menüjéhez, technológiájához passzoló burgonyafajtát és terméket, növekszik a hatékonysága és az eladása is (beszállítói oldalról ez jól látszik). A gazdák oldaláról az látszik, hogy amint elkezd valaki ilyen rendszerben dolgozni, évről évre több árut ad el az integrátorának, mert látja, hogy mi a jó neki.

Összefogás kell minden mezőgazdasági termelési ágazat megerősítéséhez, természetesen a burgonyatermesztéshez is. Ezt az összefogó szerepet látják el az integrátorok, ők jelentik a kapcsot termelő-termelő és termelő-vevő között. Ennek a “közös lónak” nem lesz túrós a háta.

Szabó Kristóf

Euro Sol Burgonyakereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Vető és étkezési burgonya kereskedelem, integráció

Elérhetőség:

EURO SOL Kft.

Cím: 2735 Dánszentmiklós, Irsai út 10.
Telefon: 70/436-0520
Honlap: www.eurosol-potato.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: