Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Talajművelés és műtrágyázás

A növénytermesztés egyik alapfeltétele a tápanyag-utánpótlás, ami nélkül elképzelni sem lehet ezt a tevékenységet! Nagyon sok biotermesztő küszködik viszont a tápanyag-utánpótlás biztosításával! Szerencsés az, akinek szerves trágya áll a rendelkezésére, igaz hogy ez komoly logisztikát és felszerelést igényel, de szerintünk megéri. Akinek viszont nincsen szerves tápanyaga, ott marad a műtrágya, plusz a baktériumkészítmények.

A Horsch Tigerrel kapcsolatban viszont az a jó hír, hogy ezzel mindkét trágyát jól be lehet keverni a talajba. A felszínre kiszórva az istállótrágyát a Tiger egyenletesen keveri be a megművelt talajrétegbe, ellenben ha leszántjuk, a barázda alján találjuk majdnem az összes szerves anyagot.

A Tigerrel bedolgozott szerves trágya nagy felületen találkozik a talajjal, így gyorsabb a talajban lejátszódó mikrobiológiai folyamat, az ásványosodás és a növények hamarabb tudják hasznosítani a tápanyagokat! Ezenfelül mindenki ismeri a többi jótékony hatását.

Akiknek viszont nem áll szerves trágya a rendelkezésükre, azok műtrágyát használ-nak. Alapesetben műtrágyaszóróval a föld felszínére kerül kiszórásra az alapműtrágya, és valamilyen talajművelő eszközzel, eke vagy kultivátor segítségével azt bedolgozzák a talajba. Az így kijuttatott műtrágya bizonyos körülmények között a növények számára felvehetetlen állapotba kerül. Azért, hogy ez ne következzen be, a műtrágyát céltudatosan, koncentráltan lehet depóba lehelyezni. A kukorica elé pl. a káliumigény 100%-a és a foszfor 70%-a megy depóba.


                                                                       Tiger 4 MT alapművelés és műtrágyázás.

Mit jelent ez a depó műtrágyázás, és hogy néz ki?

A Tiger kapái mögött egy kihelyezőszerkezeten keresztül kerül a műtrágya koncentráltan a talajba. A műtrágya-tartály lehet vontatott, a traktor három pontjára függesztett vagy a Tigerre felépített. Különböző megoldásokkal találkozunk a Horschnál, elkezdve a kisebb, 1.600 literes  tartálytól a 12.000 literesig. Az egykamrás vagy osztott tartályok között is választhatunk. Az osztott tartályok előnye, hogy két vagy több fajta műtrágyát is szállíthatunk egyszerre, és ezeket helyspecifikusan, GPS koordináta szerint tudjuk kijuttatni, így a legköltséghatékonyabb műtrágyázást tudjuk megvalósítani.

Ne dobjuk ki a pénzt csak úgy az ablakon, gondoljuk át a műtrágyázást – ehhez nyújt segítséget a Horsch tartályrendszer és a Tiger!

Információ:

Kelet-Magyarország:
Barabás Zsolt 20/618-7191

Nyugat-Magyarország:
Szász Zoltán 30/743-0302

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: