Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

A koronavírus árnyékában

Sajnálatos módon az országban és az egész világban tomboló új típusú koronavírus járvány egész életünkre hatással van, ez alól a húsmarha ágazat sem kivétel. Bár a világ élelmiszerrel történő ellátása nem csak hasznos és nemes feladat, hanem egyúttal nélkülözhetetlen is, ezért valamiféle reménysugár mindig csillog az alagút végén a mezőgazdaság tekintetében, különösképpen a hústermelésben, valamint az olyan hústermelő szektorokban, ahol a termék előállításához – legyen az tenyészállat, hízóalapanyag, vagy feldolgozásra kész nyerstermék – kevesebb, helyileg talán kevéssé koncentrálódó munkaerő szükséges. Egyesületünknek és két kiváló világfajtánknak, a Limousin-nak és a Blonde d’Aquitaine-nek ilyen körülmények között kell helyt állnia napjainkban.

KARANTÉNBAN…

A húsmarhatenyésztésben a tenyésztők és a gazdák egy része – főként a kisgazdaságok – saját farmjukon, telepükön dolgoznak, így viszonylag betartható a „kijárás” minimalizálása. De sokan félnek, hogy a szükségszerű korlátozások az alapanyag beszerzésre hatással lehetnek. A mostani „járványhelyzethez való hozzáállás” egyelőre pozitívan befolyásolja a szállítmányozást, ezért ettől a problémától kevésbé kell tartani. Ebben a szektorban az egyik legfontosabb az élőállat áruforgalom. Ha a karantén szigorodik, kérdéses lesz, hogy az áruelőállítók el tudnak-e menni (vagy el akarnak-e menni) a lefoglalózott tenyészállataikért, mely nagy mértékben érintheti a tenyészbika piacot. Külföldről egyre nehézkesebb a határokon át történő mozgás – márpedig a tenyészállat és az áruállat desztinációja nagyrészt határainkon túl található. A kormányzati ígéretek alapján egyelőre nem várható olyan karanténintézkedés, amely a nélkülözhetetlen munkához szükséges alapanyagbeszerzést gátolná, és ide sorolhatjuk a mezőgazdaság valamennyi ágazatát.

LESZ-E MUNKAERŐ?

A Covid-19 vírus járványának első hullámában tavasszal a karanténintézkedések – melyek a járvány terjedése érdekében a csoportos munkák minimalizálását szorgalmazták – a mezőgazdasági idénymunkákat jelentősen érintették. A nagyobb telepeken az „állatellátó gárdákat” több csoportra osztották, hogy egy esetleges betegség kialakulása esetén a karan-tén ne lehetetlenítse el a teljes munkaerőt. Erre már több negatív példát is láttunk a szomszédos Ausztriában. Sajnos a feldolgozóipar egy része – vágóhidak, feldolgozóüzemek – is érintettek voltak dolgozóik révén – főleg azok az üzemek, ahová több településről jártak be a munkások – az esetleges termelés leállása pedig azt a kevés hazai vágóérett húsmarhát is érintette, amely húsát eddig jó áron vásárolták a kereskedők. Az Európai Unióban is a szarvasmarha minőségi tőkehús értékesítésének kérdése folyamatosan napirenden volt, ebből is látszik, hogy világszintű problémával állunk szemben.

A LEGNAGYOBB PROBLÉMA

A legnagyobb probléma, amely azonnal jelentkezett a piacon, a vendéglátóipar teljes megsemmisülése miatt gyűrűzött be a húsmarha termelői csoportokba, ahol főként a hazánkban hizlalt növendékek minőségi húsára csökkent a kereslet. Ezt a termékcsoportot elsősorban a nagyobb szállodák és éttermek vásárolták, melyek a tavaszi korlátozások miatt bezárni, vagy szünetelni kényszerültek, így sorban mondták le az eddig folyamatos megrendeléseiket. Esetünkben ez 90%-os csökkenést jelentett a termelői csoportban, vagyis az értékesített vágóbika 10%-a volt eladható az utóbbi időben. Bár napjainkban, a járványhelyzet második hullámában nem rendeltek el eddig szigorú bezárásokat és intézkedéseket, a megrendelők mégis óvatosak a vásárlással. Ennek hatására a marhavágás helyzete valamivel jobb az előző félév mutatóinál, de a kibocsátás volumene ma sem éri el a valamikori teljesítmény 60%-át.  Sajnos a partnervágóhidaknál – pl. Ausztriában – is hasonló a helyzet. Mivel külföldön sem fogadnak nagy mennyiségű vágóállatot, így a tartó kénytelen a nagyobb kereskedőcégeknek értékesíteni a portékát, persze jóval szerényebb áron az eddiginél. Összességében ez nagy bevételcsökkenést okoz a szektorban.

HÍZÓALAPANYAG, TENYÉSZÁLLAT FORGALOM

Szerencsére a hízóalapanyag és a tenyészállat forgalomban kevés a fennakadás, azonban a növendék állatok felvásárlásánál szintén 10-15%-os árcsökkenés tapasztalható egyes kategóriákban. A tenyészbika és tenyészüsző kereslet folyamatos. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Limousin és Blonde d’Aquitaine tenyészbika most is jól és gyorsan eladható, a tenyészbika növendékekre már több helyen jó előre jelentkezni kell. Az export irányú üszőértékesítés is folyamatos, főként Románia és Szerbia vásárol, de Szlovákia is jelen van a piacon. Az export célú értékesítésre kiadott pedigrék száma a válságos hónapokban sem csökkent.

EGYESÜLETI ÉLET

Jelenleg a hatályos szabályozások mellett az egyesületi munka folyamatos. Bár az iroda csökkentett munkarendben dolgozik (amit lehet, otthonról végzünk el), az ügyelet folyamatos. Elérhetőségeink most mobil telefonos kapcsolatainkra korlátozódnak (Suba Cecília: 20/449-9116; Bende Andrea: 20/449-9117; Szücs Márton: 20/449-9118). Az e-mail címeink folyamatosan elérhetők, a weblap pedig szintén naprakész. 

A tenyészbikaminősítés jelenleg is folyamatos, az egyesület honlapján megtekinthető az ÜSTV ütemterv. Halasztottuk azonban a tehén küllemi bírálatokat, melyek lebonyolítására októbertől készülhetnek a tenyésztők. Sajnos kénytelenek voltunk az egyesület közgyűlését is áprilisról elhalasztani, melyre végül idén július 23.-án került sor. Jó hír, hogy a rendezvényen a közgyűlés elfogadta a beszámolókat és a tisztújításra is sor került, ezzel az egyesület eleget tett a 2020. évi kötelezettségeinek még a vírushelyzet második hulláma előtt. Az új vezetőség névsora és elérhetőségei megtekinthetők a honlapon.
www.limousin.hu

KIÁLLÍTÁSOK, TALÁLKOZÓK

A fent említett közgyűlés volt az első olyan lehetőség ebben az évben, ahol tenyésztőtársainkkal, tagjainkkal találkozhattunk, hiszen idén minden közös összejövetel elmaradt. Gondolok itt a Hódmezővásárhelyen megrendezésre kerülő Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényre, szakmai fórumokra és egyéb összejövetelekre, melyekre idén nem volt lehetőség. Jelenleg a MÁSZ közleménye alapján az idei Farmer-Expó is kivonult a lehetőségek sorából, amely tagjainkkal történő találkozásainkat részben biztosíthatta volna. Bár egy hónappal ezelőtt még bizakodóan jelentettük be, hogy egyesületünk megrendezi a két évente esedékes Nemzeti Bajnokságot, ám a kilátástalan és bizonytalan szervezési környezet miatt ezt is le kellett mondani. Jelenleg Európa szerte a nemzetközi kiállítások és aukciók elmaradnak, már az októberi Sommet de l’Élevage (FR) rendezvényt is lemondták, mely Európa szinten a legnagyobb húshasznú szarvasmarhás témájú rendezvény.

BIZAKODÓAK VAGYUNK

Sajnos meg kell jegyezni, hogy a világban és Európában a vírushelyzet nem túl biztató irányba halad, de ennek ellenére megpróbálunk bizakodóak lenni.

Idén, ebben az időszakban a tagszervezeteknek és tagjaiknak még szorosabb kapcsolatra van szüksége, hiszen az elmaradó fórumok hiánya egyre kevesebb lehetőséget ad az egymással való találkozásra és a szokásos kérdések megválaszolásra, melyekre ezek az elhalasztott rendezvények kitűnő alkalmat biztosítottak. Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületetovábbra is kiemelt jelentőséget tulajdonít azon kapcsolatok erősítésére, mely összeköti a farmokon végzett tenyésztői munkát a szervezett irányítással. Ebben a folyamatban egyesületünk minden tagra és tenyésztőre számít, miképp a tagok is számíthatnak az egyesület segítségére.


Elérhetőség:

Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesülete

Cím: 1134 Budapest, Lőportár u. 16.
Telefon: 1/412-5098
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.limousin.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: