Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

DELAVAL VMS™ V310 FEJŐROBOT A SZAPORODÁS ELLENŐRZÉSÉRE

A világszerte számos gazdaságban nagy sikerrel működő DeLaval VMS™ V300 fejőrobot mellett most új fejlesztéssel bővül a fejőrobotok generációja. Az új DeLaval VMS™ V310 automatikus fejési rendszerrel a tehenek szaporodása közvetlenül ellenőrizhető, segítségével fejés közben automatikusan megtalálható az ivarzó vagy vemhes tehén.

A DeLaval új automatikus fejési koncepciója a DeLaval VMS™ V310 fejőrobot a 2018-ban bemutatott VMS V300 sikereire épül. A DeLaval InControl™ mobil támogatás lehetővé teszi az információhoz való hozzáférést a felhasználó számára, valamint a rendszer távvezérlését. A DeLaval PureFlow™ átlátszóelőkészítő kehelyvíz és levegő egyedi kombinációjával megtisztítja a tőgybimbókat, majd elvégzi a stimulációt és az előfejést, azaz komplett tőgyelőkészítést végez. A legfejlettebb kamera- és képfeldolgozó rendszer, a DeLaval InSight™ segítségével a robotkar finoman, gyorsan és pontosan végzi az ismétlődő műveleteket, biztosítva, hogy a tehenek a fejés során végig nyugodtak maradnak a fejőállásban. Ezek a funkciók mindkét típus – mind a V300, mind a V310 – esetében alapértelmezettek, míg a DeLaval RePro™ szaporodás ellenőrző funkció kizárólag a VMS V310 sajátossága.


A DeLaval RePro™ komplett szaporo-dáskezelő eszköz, amely a VMS V310 részét képezi, beépül a fejési folyamatokba. Segítségével a tejtermelő a fejőrobotban lefejt minden egyes tehén reprodukciós állapotáról pontos képet kap. A progeszteron szinten alapuló automatikus tejminta vételezés és kiértékelés valós idejű ivarzás és vemhesség ellenőrzést biztosít rend-ellenes szaporodásbiológiájú tehenek esetén is. A progeszteron alapú mintavételezés és elemzés a vemhesség kimutatásának nemzetközileg elfogadott leghatékonyabb és legpontosabb módszere. Jelenleg a gyakorlatban az ilyen progeszteron minták kiértékelése külső laboratóriumokban történik. A gazdálkodók időt valamint a szaporodással és az indokolatlan üres napokkal kapcsolatos költségeket takaríthatnak meg az új funkcióval.

Hatékony és gazdaságos szaporodáshoz egészséges tehénállományra és olyan megfigyelési rutinokra van szükség, amelyek észlelni képesek mind az ivarzó, mind a szaporodási betegségekben szenvedő teheneket. Az utóbbi évtizedek genetikai fejlődésében előtérbe helyezték a tejtermelést, melynek eredményeképpen a nagy tejtermelésű tehenek gyengébb ivarzási jeleket mutatnak rövidebb időszak alatt. A manuális, vizuális ivarzásészlelés idő-igényes tevékenység és sok ivarzás gyakran észrevétlen marad. A csendes ivarzások előfordulása pedig egyre gyakoribb a modern tejtermelő telepeken. Egy tanulmány szerint (Dobson et al., 2008) az utóbbi 30-50 évben az álló ivarzást mutató tehenek aránya 80%-ról 50%-ra csökkent, annak időtartama pedig 15 óráról 5 órára valamint a vemhességi ráta az első termékenyítés esetén 70%-ról 40%-ra esett vissza. Ez gazdasági veszteségekhez vezet a két ellés közti hosszabb időtartam és a további sperma költségek miatt. 

A világszerte végzett kutatások rámutatnak arra, hogy az önkéntes várakozási időszak (VWP) után minden egyes üres nap 2-5 EUR napi veszteséget jelent a gazdaságoknak.
Ez alátámasztja azt, hogy az ivarzásészlelés és a tehenek vemhesítése a modern tejtermelő telepeken központi feladattá válik.

Egészséges tehenek nélkül nem lehetséges hatékony és gazdaságos szaporodás ellenőrzés. Az utóbbi évtizedek tanulmányai rámutatnak arra is, hogy számos, a laktáció korai szakaszában előforduló betegség hatással van a szaporodási teljesítményre. Ezek a betegségek akár 30 nappal is meghosszabbíthatják a vemhességig vezető időszakot. A laktáció során később a sántaság befolyásolja negatív mértékben a szaporodást, akár 40 nappal is megnyújtva a vemhesség elérését. Ezért olyan fontos minden ilyen betegséget időben észlelni és megtenni a szükséges intézkedéseket.


A DeLaval VMS™ V310 az első olyan fejőrendszer, amely automatikusan kimutatja a vemhes teheneket. Ennek ered-ményeképpen az állatok egészségesebbek, az állatorvosi költségek pedig alacsonyabbak lesznek, hiszen a tehenek a megfelelő időben lesznek vemhesek, hozzájárulva így egy termelékenyebb laktáció megteremtéséhez.

A VMS V310 robot a munkánk 90%-át elvégzi. Korábban ultrahangos vizsgálatokat végeztünk. A RePro használatával erre már nincs szükség, mivel a rendszer pontosan tájékoztat arról, hogy a tehenek mikor vemhesek.”, mondja Christian Legret, egy DeLaval VMS™ V310 tulajdonos Franciaországból.

A DeLaval VMS sorozat két modelljének segítségével olyan automatikus fejési rend-szer alakítható ki, mely a telepi igényeknek és gazdálkodási stílusnak leginkább megfelel. Mind a VMS V300, mind a VMSV310 olyan alapvető funkciókkal rendelkezik, amelyek biztosítják a tehenek teljes termelési potenciáljának elérését.

A VMS V310 nemcsak a tehenek vemhességvizsgálatát végzi el automatikusan, hanem segítségével könnyen megtalálhatók a különböző szaporodásbiológiai zavarokban szenvedő és vetélt tehenek is. Használata során megválaszolhatók a tejtermelő telepeken az olyan gyakran felmerülő kérdések is, mint: beindult-e az ivarzási ciklus ellés után? Valóban ivarzik a csendesen ivarzó tehén? Fennmaradó sárgatest vagy petefészek ciszta miatt nem vemhesül az állat?

További nagy előnye még a rendszer alkalmazásának, hogy az ilyen tehenek kezelésének eredményessége is láthatóvá válik a DelPro Farm Management telepirányítási programjának biomodellje, a DeLaval RePro segítségével.


A nem vemhes vagy szaporodási problémákkal küzdő tehenek korai felismerése lehetővé teszi a tejtermelő gazdák és állatorvosok számára, hogy hamarabb tegyék meg a szükséges intézkedéseket, végezzék el a kezeléseket az állatokon.

A DeLaval komplett fejőrendszere, a VMS V310 fejőrobot a DelPro telepirányítási rendszeren keresztül biztosítja az összes információt a felhasználó számára, ami ahhoz szükséges, hogy a gazdálkodó meghozhassa azokat a fontos döntéseket, amelyek lehetővé teszik az állomány maximális hatékonyságának és kapacitásának kihasználását úgy, hogy azzal egyidejűleg az állatok jóléte is hosszú távon biztosítva van.

 

Elérhetőségek:


DeLaval Kft.
Cím: 2040 Budaörs, Templom tér 4.

Telefonszám: +36 23 501 820
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.delaval.com

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: