Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Tapasztalatok a DeLaval OptiDuo™ automatikus takarmányrendező használatával kapcsolatban

Az állattenyésztésben, a tejtermelésben egyre nagyobb az igény a magas fokú automatizáció iránt. A fejőrobotok növekvő elterjedése és azok elfogadottsága mellett a tejtermelő telepek keresik az egyéb olyan automatikus megoldásokat is, amelyek képesek kiváltani az emberi munkaerőt más munkaterületeken is. Az egyik ilyen tevékenység az etetőutakon kiosztott tömegtakarmány rendszeres visszarendezése az állatok elé.

A DeLaval OptiDuo™ takarmányrendező robot az etetőúton haladva kettős tevé-kenységet végez. Nem csak visszatolja, hanem a programozásnak megfelelően az állatokhoz közelebb viszi a takarmányt és egyidejűleg újra keveri és felfrissíti azt, étvágygerjesztőbbé téve a friss keveréket az állatok számára. Ennek köszönhetően a tehenek szívesebben fogyasztják el a kiosztott takarmánykeveréket, nem válogatnak; növekszik az állatok takarmányfelvétele és ezáltal a tejhozam is. Az állatok gyakrabban hozzáférnek a takarmányhoz, csökken közöttük a versengés az etetőúton, így nyugodtabbak lesznek.

A DeLaval 2018-ban jelent meg a piacon az egyedi kialakítású takarmányrendező robottal, az OptiDuo-val. Az azóta eltelt idő alatt több ezer tejtermelő telepen alkalmazzák megelégedéssel világszerte. A hazai visszajelzések is kedvezőek akár a telepítést és beüzemelést, akár az OptiDuo működését, használatát tekintve.

Telepítése:

Az OptiDuo haladásához biztosítani kell a telepen a kemény és vízszintes padozatot, bár az 5%-os emelkedő sem akadály számára. A haladási útvonal és a töltőhely megtervezése és kijelölése után a padozatot ki kell vágni kb. 10 mm mélységben az indukciós vezeték számára, ami biztosítja majd az OptiDuo haladását és haladási irányát. Ezek, valamint az indukciós vezeték mellé besüllyesztett – különböző funkciós parancsokkal beprogramozott – transzponderek segítségével az OptiDuo rendkívül pontosan navigál, soha nem tér le a nyomvonalról. A parkoló, illetve töltőhely bárhol elhelyezhető: az istálló végén, az etetőúton vagy akár az istállón kívül is egy, az állatoktól elzárt területen. Az indukciós vezeték és a töltőállomás beszerelése, valamint a berendezés beállítása, programozása 1-2 napnál nem tart tovább.

 

Beüzemelése:

Az indukciós vezeték és a töltőhely kiépítése után az OptiDuo működésre kész. A nyomvonalak és a napi haladási ütemterv beprogramozása után a berendezés megkezdheti automatikus működését.

Működtetése és használata:

Az előrehaladás során a takarmányrendező csiga igen erőteljesen és hatékonyan mozgatja és keveri az etetőútra kiosztott takarmányt. A csiga duplasoros, ennek köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban tudja átmozgatni a takarmányhalmokat, mint hasonló társai. A különleges adaptív meghajtó rendszerének köszönhetően az OptiDuo automatikusan képes változtatni és kiválasztani az üzemelés alatti legjobb haladási sebességet: ha nagy mennyiségű takarmánykeverék van a csiga előtt, csökkenti a sebességet és hatékonyabban tudja átkeverni a takarmányt. Az OptiDuo mögött az etetőút mindig tiszta marad a beépített gumiszegélynek köszönhetően, ami, mint egy tolólap működik, és a nap végére az etetőúton kevesebb takarmány-hulladék marad. A biztonságos üzemelés érdekében az OptiDuo-t okos érzékelőkkel szerelték fel: a fejlett biztonsági, körkörös védelmi rendszer megállítja a gépet az etetőúton bármilyen előre nem látható akadály esetén. Ha az akadályoztatás megszűnik az érintkezés után, az OptiDuo automatikusan újra indul és folytatja körútját. Az OptiDuo-t arra fejlesztették ki, hogy a robusztus takarmányrendező robot üzembiztosan és megbízhatóan és folyamatosan működjön a tejtermelő telepeken, hiszen a takarmányt az év minden napján, naponta többször kell az etetőúton visszarendeznie.


Az OptiDuo használata mellett nincs szükség napi többszöri takarmánykiosztásra az etetőúton, mivel a takarmányrendező robot a nap folyaman minden egyes elhaladásakor egyre közelebb tolja a tömegtakarmányt a tehenek felé, miközben újra átkeveri azt. Általában az első, reggeli kiosztást követően, 3 órával később kerül sor az OptiDuo első indulására, majd két óránként ismétlődnek a takarmányrendezési körök. Naponta akár 10 automatikus indítás is lehetséges, de a telepek jellemzően 6-8 indítást állítanak be. Az OptiDuo-t rugalmasan lehet alkalmazni a telepi körülményeknek megfelelően. 

Az egyik hazai telepen például az OptiDuo-val mintegy kompenzálják a kiosztókocsi miatti hiányosságokat. Mivel a kiosztókocsi magasabb, mint az etetőút feletti tetőeresz, ezért nem tud közelebb menni az állatokhoz, így a tehenektől messzebb tudja csak kiadagolni a takarmánykeveréket. A messzebb leosztott takarmányt az OptiDuo mozgatja a tehenek elé.


Egy másik telepen viszonylag kis mennyiséget és naponta többször osztanak ki. Itt az OptiDuo minden egyes körben a tehenekhez legközelebbi nyomvonalon haladva viszi közelebb a takarmányt a tehenekhez.

Ezek a példák is jól szemléltetik, hogy az OptiDuo a felhasználó telep igényeihez és a takarmánykiosztás különböző módozataihoz rugalmasan illeszthető és programozható.

Számos tulajdonosmegemlítette, hogy az etetőúton az állatok aktivitása jelentősen megnövekedett a DeLaval OptiDuo™ üzembehelyezése után. Ez különösen igaz az esti és éjjeli időszakban; és ez már egy hét után a tejtankba fejt tej megnövekedett mennyiségén is észrevehető volt, ami kb. 200 literrel több tejet jelentett naponta. Egy korábbi tanulmány is megerősíti ezt a pozitív hatást a tejtermelésre, ami szerint szoros összefüggés van az állatok takarmány-felvétele és a takarmány visszarendezések száma között. Napi 12 visszarendezés esetében az átlagosan elfogyasztott takarmánymennyiség mintegy 20%-kal nagyobb takarmányfelvételt jelentett a napi 4 takarmányrendezéshez képest.

A felhasználói visszajelzések szerint a csendesen működő OptiDuo kedvezően hat a tehénforgalomra és ez különösen fontos a VMS fejőrobotot használó telepeken, ezért az OptiDuo alkalmazását a DeLaval kifejezetten ajánlja a VMS fejőrobot mellé.

Az állatok tejhozama már kis befektetéssel is növelhető, csak az OptiDuo beszerzésének köszönhetően, anélkül, hogy a telepnek bármi másban kellene változtatnia. A DeLaval OptiDuo™ takarmányrendező robot szinte minden típusú istállóban és etetőúton használható különböző típusú és mennyiségű takarmánykeverékekkel (és nemcsak tejtermelő telepeken), ahol odafigyelnek a magas szintű takarmány-felvételre és a termelésre.

 

Elérhetőségek:

DeLaval Kft.
Cím: 2040 Budaörs, Templom tér 4.

Telefonszám: 23/501-820
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.delaval.com

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: