Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

INTERJÚ RÓZSA PÁLLAL, A KISKUNFÉLEGYHÁZI „MEZGÉ” IGAZGATÓJÁVAL

A médiában egyre többször lehet találkozni az iskolával: versenyeket nyernek, programokat szerveznek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. De mit is rejt ez a Mezgé becenév?

Az iskola hivatalos neve Déli Agrárszakképzési Centrum – Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Így tehát érthető, hogy az iskola az agrárképzés egyik központja. Pontosan milyen szakokat kínálnak leendő tanulóiknak?

Képzéseink két nagy csoportra bonthatók. Érettségit és technikus bizonyítványt lehet szerezni 5 év alatt a technikusi képzéseinkben: az élelmiszeripari szakmacsoportban sütő- és cukrászipari technikus, illetve húsipari technikus, a mezőgazdasági szakmacsoportban pedig mezőgazdasági technikus (növénytermesztő és állattenyésztő szakmairánnyal). Képzésünk másik részét a szakképző osztályaink adják: gazda (lovász, állattenyésztő és növénytermesztő szakmairánnyal), hentes és húskészítménykészítő, pék, pék-cukrász, tejipari szakmunkás, édességkészítő, tartósítóipari termékkészítő, kistermelői élelmiszerellátó. Aki sikeresen zárja szakmai vizsgáit, jelentkezhet a kétéves intenzív érettségire felkészítő képzésünkre esti munkarendben.

Ezek szerint az iskola kötelékében lehetősége van mindenkinek a továbbtanulásra.

Igen, nagy hangsúlyt fektetünk a fejlődésre, szeretnénk minél összetettebb, modern, a munkaerőpiaci szükségletekhez igazodó tudást adni tanulóink kezébe.

A felsorolt szakmák mindegyike rendkívül gyakorlatias. Hogyan tudják biztosítani ennyiféle szak megfelelő gyakorlati képzését?

Az iskolánk kiterjedt, 211 hektáros tangazdasággal rendelkezik, ahol a gazdák, lovászok, állattartó szakmunkások és mezőgazdasági technikusok gyakorlati képzése folyik. Mottónk a „termőföldtől az asztalig”, ennek megfelelően igyekszünk 

az agrármunka minden mozzanatába betekintést engedni tanulóinknak. A tan-gazdasághoz 4 patkós lovarda és sertéstelep (házi sertés és mangalica egyaránt) tartozik. A tanulók termelik meg a takarmányt, látják el az állatokat. Hentes tanulóink saját tanvágó üzemünkben dolgozzák fel a tangazdaságból származó állatokat, amelyet a saját, mezgés mintaboltunkban árusítanak is. Van egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemünk is, amelyben tartósítószer- és színezékmentes élelmiszert állítunk elő saját felhasználásra és eladásra. Városunk több menzáját is mi látjuk el alapanyagokkal. A pék, pék-cukrász, illetve sütő- és cukrászipari technikus szakok gyakorlati képzése a P&P Pékáru Kft-vel együttműködve valósul meg. A tanulók az iskola jól felszerelt laborjaiban végzik a laborgyakorlatot. Az új rendszerben jelentős anyagi támogatáshoz jutnak a szakképzést választó diákok: Apáczai ösztöndíj, szakképzési ösztöndíj, tanulószerződés, egyösszegű pályakezdő juttatás.

Az iskolát legutóbb Borbás Marcsi március 30-i Gasztroangyal műsorában lehetett látni. Az adást rendkívül nagy elismerés övezte, a különböző közösségi oldalakon záporoztak a pozitív kommentek. Milyen volt a műsor fogadtatása a városban?

A sűrűsödő médiamegjelenések óta egyre inkább érdeklődve fogadják az iskola rendezvényeit Kiskunfélegyházán. Idén másodjára rendeztük meg nagy sikerrel a városi disznóvágást, melyre igen nagy volt az érdeklődés, a visszhangból ítélve nem csalódott, aki kinézett hozzánk. A műsort is elismeréssel fogadták. Régi diákjaink büszkén írták: örülnek, hogy nálunk végeztek.


Hogy miért is jó itt, a Mezgében végezni, azt már a diákoktól kérdezzük meg. Kedves Mezgés tanulók, miért éri meg a Mezgét választani?

  • Roland, pék-cukrász tanuló: Jó a közösség az iskolában, szép környezetben tanulhatunk.
  • Attila, pék tanuló: Nincs túlzott szigor, jó a hangulat. Színvonalas a gyakorlati képzés.
  • Ramóna, mezőgazdasági technikus tanuló: Sok lehetőséget kínálnak az ágazatok. A tanárok kedvesek, érthetően és érdekesen tanítanak. Továbbtanulhatok agráregyetemen.
  • Ádám, lovász tanuló: Az országos versenyeken a legjobbak közt szerepelnek a társaink. Jó, hogy külsős telephelyekre is elvisznek minket.
  • András, húsipari termékgyártó tanuló: A húsipari tanüzemben a vágástól a termékgyártásig mindent megtanítanak nekünk, a mintaboltban pedig megtanuljuk kiszolgálni a vevőket.
  • Mihály, gazda tanuló: Jó a tangazdaság, a mezőgazdaság minden területével találkozunk, állattartással, növénytermesztéssel, munkagépekkel. Aktívan részt veszünk a mindennapos feladatokban.
  • Bogi, sütő- és cukrászipari technikus: A szakgimnázium után olyan végzettséget szerezhetek, amivel a vizsga után rögtön munkába tudok állni.

 

Déli Agrárszakképzési Centrum – Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Elérhetőség:
Cím: 6100 Kiskunfélegyháza, Petőfi u. 2/A
Telefon: 76/461-022
Honlap: www.mezge.hu
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: