Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

13,4%-os terméstöbbletet hozott a repce őszi lombkezelése!

  • 2020. október 20., kedd 13:16

A káposztarepce őszi lombkezelése nemcsak a növény optimális téli állapotának elérésében segíthet: a megfelelő kezelés a termésmennyiségre is jelentős mértékben kihathat. A korai és tartósnak ígérkező hidegek idén különösen indokolttá tehetik az őszi lombkezelést.

Az elmúlt években a mezőgazdaság folyamatosan próbált alkalmazkodni a klímaváltozás szélsőséges viszonyaihoz. Nagy segítséget nyújtanak ebben a megfelelő időben elvégzett lombtrágyázási kezelések: ehhez fel kell ismerni, milyen tápanyagra van szüksége a növénynek az adott fenológiai fázisban.

Az idei korai hidegek indokolttá tehetik az őszi lombkezelést is - különösen a később vetett, fejlődésben visszamaradottabb, valamint a szárazság miatt később kikelő állományok esetében - mely által minimálisra csökkenthetjük a kifagyás veszélyét, serkenthetjük a növények tápanyagfelvételét, megalapozhatjuk azok télállóságát.

A megfelelően időzített és megválasztott őszi lombkezelés nagy mértékben hozzájárulhat a terméseredmény növekedéséhez. Mindezt bizonyítja a Sopronhorpácson, a Beta-Kutató Intézet Nonprofit Kft. által 2019/2020-ban végzett kísérlet is.

Kísérleti kezelés: 

időpont

készítmény

l/ha

készítmény

l/ha

tőlevélrózsa állapot (2019. november 27.)

Natur Plasma T

3

Mono Bór

1

 

A kutatóállomás munkatársai által végzett vizsgálat célja a Natur Agro Hungária Kft. lombtrágyáinak őszi káposztarepcére gyakorolt hatásának a vizsgálata volt. A kezelés során Natur Plasma T élő algás biostimulátort és Natur Mono Bór adalékot használtak fel.

Natur Plasma "T" egy élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor, amely azon túl, hogy táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosul, hatása gyors és eredményes. Nem csak tápanyagokat pótol, de megerősödésre, növekedésre is készteti a gyökérzetet és a növényi zöldtömeget. A MONO adalékok jelentősen megnövelt dózisban tartalmazzák az éppen szükséges tápelemet. A szükséges adalékok kiválasztásában segítséget nyújthat a Natur Agro Hungária Kft. által nyújtott levélanalízis-szolgáltatás. A kezelés során alkalmazott bór esszenciális mikroelem, amely alapvető szerepet játszik a növények tápelemfelvételében, a szénhidrátok és egyéb asszimilátumok szállításában és felhalmozásában. Fokozza a sejtfal stabilitását, segíti a stresszhelyzetek átvészelését és az áttelelést, javítja a növények vízmérlegét.

Terméseredmények: 

kezelés

nedv. %

t/ha*

bevétel/ha**

többlet

kezelés ktg/ha***

többlet (Ft/ha)

kezelés jövedelme

****

(t)

(%)

kontroll

4,2

3,22

386 569

-

-

-

-

-

kezelt

4,16

3,65

438 547

0,43

13,4

7 600

51 978

44 378

* A terméseredmények 9 % nedvességre egységesítve.
** A bevételek 120 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva.
*** A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2020-as listaárakon lettek kiszámítva.
**** A többlet árbevétel hektáronként a kezelés költségeinek a levonása után.

A kezelés eredményeképp 13,4%-os terméstöbbletet értünk el, ami a kezelés költségének levonása után is 44 378 forint plusz bevételt jelent hektáronként.

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, látogassa meg a naturah.hu weboldalt!

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: