AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Az Ipari császárfa optimális ültetési időszaka

Avagy az év melyik időszakában ültessem a palántákat, kezdjük meg az ültetvény  kinevelését.

Aki egy kicsit is jártas a kertészetben, a kertgondozásban, szántóföldi kultúrákban, az bizonyára találkozott már a következő kifejezésekkel: tavaszi ültetés, őszi ültetés. Általában ezek a jellemzőek. Valamint az, hogy nyáron nem ültetünk, nyáron nem kezdünk telepíteni, mert nagyon meleg és szárazság van. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy fák esetében melyik időszak az optimális. Vannak olyan forgalmazók, akik az ő növényfajtájukat, legyen ez most erdészeti,  gyümölcsfa, vagy díszfa, tavaszi, őszi, vagy kora tavaszi telepítésre ajánlja.

Mi a helyzet az ipari császárfa esetében?  Melyik az ipari császárfa legoptimálisabb ültetési időszaka?

Mielőtt ezt a kérdést megválaszolnám, meg kell érteni azt az egész folyamatot, ami az ipari császárfa ültetvény kineveléséhez szükséges.

Létezik egy munkaterv, aminek a betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az ipari császárfa palántát valóban úgy tudjuk kinevelni, hogy az jó minőségű, ipari felhasználásra alkalmas faanyagot adjon. Ezt a munkatervet lépésről lépésre be kell tartani!

Nézzük meg az ipari császárfa kinevelésének a lépéseit röviden, címszavakban összefoglalva.

Terület előkészítése, vízvételi lehetőség kiépítése, öntözőrendszer telepítése, ültetés, ültetés utáni időszak, visszavágás, visszavágást követő első év, visszavágást követő 2 év.

Láthatjuk, hogy a tényleges ültetést megelőzően van három másik munkafolyamat, amelyeket az ültetés megkezdése előtt meg kell csinálni. Csak megfelelően előkészített talajba telepítünk, valamint meglévő, működőképes öntözőrendszer esetén ültetjük be a palántákat a földbe. Ha ezek a munkafolyamatok nincsenek elvégezve, hiába van tavasz, hiába kezdődik a mezőgazdaságban az ültetési szezon, nem kezdhetjük meg a telepítést. Ellenben, ha megfelelően elő van készítve a talaj, és van egy működőképes, kiépített öntözőrendszerünk, akkor akár nyáron a 35-40 fokos kánikulában is elvégezhető a telepítés. Mert ugye a palánták fejlődése, a megfelelő terület előkészítésnek és a működőképes öntözőrendszernek köszönhetően megoldott.

Az Ipari császárfa esetében nem terméshozamra, nem optimális virágzási időszakra neveljük a növényeket, hanem a minőségi, jól feldolgozható faanyag kihozatala a cél.  Célunk eléréséhez az ültetés tényleges idejének a megválasztása nem bír jelentőséggel. A munkaterv betartása az, ami biztosítja, hogy az ültetési időszaktól függetlenül ki tudjuk nevelni a fákból a hosszú, egyenes szárú, csomómentes faanyagot.

A következő jelentős lépcső az ültetés utáni időszak. Ez az időszak arról szól, hogy a már eltelepített, földben lévő palánták megerősödjenek annyira, hogy a majdani visszavágást követően meg tudjuk kezdeni a hosszú, csomómentes egyenes szár kialakítását. Ehhez erős gyökérzóna szükséges. Az ültetés utáni időszak az az időszak, amikor a növény kineveli magának ezt az erős fejlett gyökérzónát, hogy a következő munkafolyamat megkezdhető legyen.

Nos, ez már időhöz kötött.  Az erős gyökérzóna kinevelésének időszaka általában a vegetációs ciklusban, négy-öt hónapot vesz igénybe. Ez a minimum, ennél csak hosszabb idő lehet, rövidebb nem.  Ennyi időre van minimum szükség, hogy a növény olyan fejlett gyökérzónát tudjon kialakítani magának, ami lehetővé teszi a felsőrész visszavágását, és a minőségi faanyag nevelésének megkezdését, és biztosítja számunkra az 5-6 méter hosszú fatörzset 5 hónap alatt. 
 

Az erős gyökérzóna eredménye. Visszavágás után 4 hónappal, egységes, 6 méteres Ipari császárfák

Amennyiben el tudjuk végezni a fentiek szerint leírt, megfelelően előkészített talajba a kora tavaszi telerepítést, akkor a következő évet már kezdhetjük a visszavágással. Ha nincs lehetőségünk vagy időnk a talajt előkészíteni, és csak nyár közepi vagy egy kora őszi ültetést tudunk megcélozni, akkor sincs semmi gond, mivel az előkészületek biztosítják a növénynek a fejlődéshez való körülményeket.

Onnantól kezdve, hogy facsemeték földbe kerültek, fejlődnek, erősödnek, és minden egyes nappal, már nekünk dolgoznak. Minél több időt töltenek kint visszavágás előtt, annál fejlettebb, erősebb gyökérzónával rendelkeznek. Ennek köszönhetően a visszavágás után, sokkal erősebben tudnak fejlődni, minőségi faanyagot nevelni. Tehát egy nyári vagy egy kora őszi telepítésnél, a visszavágás nem a következő év tavaszán, hanem egy évvel később fog történni. Egy fél vegetációs időszakkal több időt fognak kint tölteni a növények a végleges ültetési helyükön. Így két-három hónappal erősebb fejlettebb gyökérzónájuk lesz, ami akár 0,5-1 méter plusznövekedést eredményez, a visszavágás évében.


Nyár közepén telepített ültetvény, az ültetést követő évben, még a visszavágás előtt

Az ültetés egyedül a téli időszakban nem végezhető el. Átfagyott talaj esetén nem végzünk ültetést, mert a növény gyökere sérülne a fagyott földbe való ültetéskor. Illetve, nem lehetne kellőképpen vissza tömöríteni a földet a palánta gyökerei köré.

Akkor nézzük a legelején feltett kérdésre a pontosan megfogalmazott, értelmezhető választ.

Ipari császárfa esetében az ültetésre, a megfelelően előkészített, öntözőrendszerrel ellátott talajban kora tavasztól szeptember végéig van lehetőség.

Franczia Balázs

Paulownia Planet

Elérhetőségek:

Cím: 9096 Nyalka, Rákóczi út 32.
Telefonszám: 70/776-3800
Honlap: www.iparicsaszarfa.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: