AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Hol keletkezik a haszon? Miből lehet bevételem egy Ipari Császárfa ültetvényen? Miért van biztos piaca a termékemnek?

Ezzel a témával már egy évvel ezelőtt is foglalkoztunk, de mint sok más esetben újra, és újra előjön a kérdés. Lesz-e piaca a császárfa faanyagnak? Ki veszi meg? Mit kell tennem, hogy piacképes faanyagot állítsak elő? Valamint az a kérdés a leggyakoribb mostanában, hogy vajon ebben az egyre bizonytalanabbá váló gazdasági környezetben jó döntés-e Ipari Császárfával foglalkozni?

Sajnos a téma most talán még aktuálisabb, mint egy évvel ezelőtt. A mellékletben becsatolt videóban még a 2020. évet megelőző gazdasági környezetet elemeztük. Azóta nyakunkra zúdult a COVID-19. (Itt jelezném a cikk legelején, hogy nem forgattunk új filmet a témával kapcsolatban. Nagyon nem szeretném azon emberek táborát gyarapítani, akik meglovagolják a Covid témát, és attól várnak némi hasznot, vagy plusz bevételt.)

Szóval vissza a mai mindennapi valóságba. Az euró ára az egekben van. Nem vagyok gazdasági elemző, nem hivatásom nyilatkozni ebben a témában. Nem tudom megmondani, hogy ezek a folyamatok most mitől mozognak fel, illetve le. Ezen kérdések megválaszolására valók a témában képzett szakemberek. Viszont látom a jelenlegi helyzetet, és ehhez igazodva tudom megfogalmazni a fent felsorolt kérdésekre a választ. Ezt viszont kellő alapossággal, és szakmai felkészültséggel teszem.

A teljes téma mélységekben történő kifejtéséhez most túl sok grafikont, és információt kellene ide beilleszteni. Ha bővebben utána szeretne valaki járni a témának, akkor ajánlom a KSH adatokat, a nemzetközi pénzpiaci adatokat, valamint az irányadó tőzsdék grafikonjait. Valamint ezek előre jelzéseinek az átböngészését. Egy hosszú éjszakába nyúló téli estén kellemes időtöltést jelenthet.

Nézzük a valóságot 2020.10.29-én:
 

Euró árak
Újabb rekorddöntésre készül a Forint, de sajnos negatív rekord lesz az Euróval szemben.

Egy 2018-ban íródott cikk. Azóta csak rosszabb lett a gazdasági helyzet. Röviden tömören a cikk arról szól, hogy 5-7 év múlva a fűrészüzemek nagyobb hasznot tudnak termelni, mint a tőzsdék. És ezt ész érvekkel támasztják alá, nem fikciókat gyártanak. 

https://www.investorsalley.com/buy-these-3-timber-stocks-as-lumber-prices-continue-to-skyrocket/

Ez egy friss cikk a faanyagárak, és a COVID-19 kapcsán bekövetkezett árrobbanásról. Jóval nagyobb volt az emelkedés, mint azt az elemzők korábban gondolták, pedig már akkor is drasztikus áremelkedéstől tartottak.

https://wxow.com/2020/08/24/price-of-lumber-sees-dramatic-increase

Nemzetközi faanyag árak változásai grafikonon.
Ezek az elérhető adatok 2020. augusztus 8-ig. Azóta a harmadik negyedévben tovább folytatódott a tendencia.

Van-e szerepe ebben a Paulowniáknak, vagy az Ipari Császárfának a faanyag piacokon?

Azt hiszem, erre ez a 2017-es grafikon fog tudni választ adni:
 
Paulownia faanyagtermelés a világban 2015-ig, illetve az előrejelzések a jövőt illetően.
Tudni kell, hogy azóta ezt is módosították, és nem lefelé mozdultak el az értékek.

További tények, amiket figyelembe kell vennünk:

 • Magyarországon a leggyakrabban felhasznált faanyag a fenyőfa. Ez egy homogén, könnyen megmunkálható faanyag, amit az építőipar, bútoripar, és csomagoló-szállító ipar nagy mennyiségeben felhasznál. Szükségünk van a fenyőfára.
 • Magyarország nem rendelkezik nagyobb fenyőtermő területekkel. A faanyag felhasználási szokásaink még a régi határokhoz igazodnak, ezért a felhasznált fenyőfák 90-94%-át külföldről kell behoznunk.
 • Fő beszállító országok: Románia, Szlovákia, Ukrajna, Finnország, Svédország. Ezen országokkal az elszámolás Euróban történik.
 • Ha egy változó árú terméket (jelen esetben faanyagot), változó értékű fizetőeszközzel (jelen esetben Euró-Forint valutapárral) fizetek akkor kettős torziós hatás várható. 

Ezek lehetnek kiegyenlítő, 

1. Olcsó faanyag – Drága Euró
2. Drága faanyag – Olcsó Euró

vagy egymást erősítő hatások. 

3. Olcsó faanyag – Olcsó Euró
4. Drága faanyag – Drága Euró 

 • Magyarországon a végfelhasználók és az üzemek mindig forintban vásárolnak. Ennek a fizetési változatnak a legrosszabb helyzetét az előbb felsoroltak közül a 4. pont jelenti. Ami éppen a mai valós helyzet is.
 • Mivel nem rendelkezünk semmiféle faanyag tartalékkal, vagy háttérbázissal, ezért a szükséges mennyiséget nem tudjuk saját forrásból fedezni. Ezért a lehető legrosszabb körülmények között is ki vagyunk téve a nemzetközi helyzetnek.
 • Az ipar és a nemzetgazdaság működéséhez szükség van egy homogén, jól megmunkálható, álltalános felhasználásra alkalmas faanyagra. Ez lehet az Ipari Császárfa. Sok területen alkalmas a fenyőfélék kiváltására.
 • Ez a faanyag Magyarországon is megtermelhető. Rendelkezünk hozzá elég mezőgazdasági termőterülettel, nem szükséges az erdőterületek bevonása a termesztésbe.

Idáig tartott a 2020.10.29-én fellelhető adatismertetés. Amikor a cikk írásakor átnéztem, és frissítettem az adatokat, engem nagyon arcul ütött a valóság!

Jöjjenek a válaszok!

 • Ipari Császárfa telepítés esetén a haszon a jó minőségű, piacképes faanyag kinevelésnél keletkezik. (1 hektár alatt nem beszélhetünk gazdaságilag is számottevő telepítésről)
 • Elsődleges bevétel a faanyag értékesítéséből származik. Másodlagos bevétel a plusz területkihasználás esetén keletkezik. Lehetőség van vegyeshasznosítás kialakítására is.
 • A megfelelően nevelt faanyag széleskörben felhasználható, és jól munkálható. Hazai előállítás esetén biztos piac van a faanyagra, mert a többi faanyagot csak nemzetközi kitettség okozta veszteségekkel lehet behozni az országba, így piaci előnyünk keletkezik a hazai faanyagneveléssel.
 • A felvevőpiac biztosított a császárfa faanyagra, mert egész idáig hasonló tulajdonságú faanyagot használtak, de nem tudták hazai faanyagokkal pótolni.
 • A piacképes Paulownia fűrészáru előállításához elengedhetetlen a minőségi szaporítóanyag, és a mellékelt munkaterv betartása. Ha ezek a feltételek adottak, akkor sikeres lesz az ültetvénynevelésünk.
 • Maradt az utolsó kérdés: megéri-e Ipari Császárfával foglalkozni? Erre e kérdésre egy ültetvénytulajdonos barátom szavaival válaszolnék. Remélem, az idézetből magára ismer, így név nélkül is:

Ne kérdezz. Ültess!

Válassz minőségi, leellenőrizhető szaporítóanyagot, és tartsd be a munkatervet. Akkor biztosan elégedett leszel, és a nemzetközi folyamatok a miértektől függetlenül neked fognak dolgozni.

Zárógondolatnak:

Vagy megtermeljük magunknak a szükséges mennyiség egy részét, vagy megvesszük külföldről. Választhatunk.

Franczia Balázs

Paulownia Planet

Elérhetőségek:

Telefonszám: 70/776-3800
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.iparicsaszarfa.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: