Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Háromból három: minden évben bizonyítottak a talajbaktériumok

A talaj a leggazdagabb mikrobiális ökoszisztéma a világon – ahogy arra már számos tudományos adat és írás is rámutatott. Mi azonban a gyakorlati hasznosításán is napi szinten dolgozunk, ezért igyekszünk a lehető legtöbbet megtenni a talaj mikrobiális életének támogatása érdekében, növelve ezáltal a gazdálkodók hasznát is.

A szakirodalomban számos alkalommal olvashattunk arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a növények gyökerei maguk köré vonzzák a számukra hasznos baktériumokat, melyek azok közvetlen környezetében fejtik ki a rájuk jellemző specifikus pozitív hatásokat, mint például a nitrogénkötés, a foszforfeltárás vagy épp a szervesanyag-bontás. Ez a folyamat a növények részéről az intenzív fejlődési szakaszban a legerősebb, ekkor csalogatják a saját kis rizoszférájukba a legtöbb baktériumot. Feltéve, hogy ebben a komplex versenyközösségben éppen a termesztett növényünk számára hasznos mikroorganizmusok megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak.

Ezt a tulajdonságot szeretnénk kiaknázni a baktériumkészítmények kijuttatásával. Ha ezt megfelelő körülmények és időzítés mellett végezzük, kiemelkedő eredményt érhetünk el. Ezen állítások gyakorlati bemutatását most egy 3 éven át végzett kísérletsorozat eredményeinek elemzésével végezzük.

A kukoricaállományban végzett baktérium-készítményes talajkezelések terméseredményre gyakorolt pozitív hatását számos szántóföldi kísérlet is visszaigazolja. 

A talajbaktériumok kijuttatásának több módja is ismert: végezhetjük hagyományos szántóföldi permetezőkkel vagy az erő- és munkagépeken kialakított speciális permetezőegységekkel, de az említettektől eltérő módszerek is léteznek már. Az egyik ilyen megoldás a sorközművelő kultivátor munkájával egymenetben végzett injektálás is. Ezen kijuttatási módszernek rengeteg előnye van, melyet főként az egymenetes kijuttatás és az alkalmazható alacsony lémennyiség eredményez. További előnye a baktériumkészítmények hatékonyságában is megnyilvánul. A korábbi pozitív tapasztalataink alapján döntöttünk úgy, hogy egy 3 éves kísérletsorozat beállításával vizsgáljuk ezt a fajta kezelést. Megbízható eredményeket több évjárat összehasonlításával tudunk elérni, így Csanádpalotán immáron három év átlagában elemezhetjük a baktérium-készítmény kijuttatásának a pozitív hozadékát. 2018-ban történt az első beállított kísérlet, 4 liter/ha Natur Nova készítménnyel és a termék Gomba adalékának 1,5 literes hektáronkénti dózisával. A további két évben ugyanezt a kezelést ismételtük meg.

A legfontosabb szempont ebben a kísérletben a három évjárat hatásvizsgálata volt.

Kísérleti kezelések 2018, 2019, 2020: 

 

készítmény

l/ha

készítmény

l/ha

6-8 leveles állapot

Natur Nova

4

Gomba adalék

1,5

 

A kijelölt kísérleti tábla ugyan a vetésváltás miatt mind három évben másik volt, de egymáshoz térben nagyon közel estek, így a talajadottságok hasonlóak voltak, és a vetett kukoricák is egy nemesítőház hasonló tulajdonságú hibridei voltak. A kezelt állományok végig jobbnak bizonyultak a kezeletlen kontroll parcellához képest. A kijuttatás minden évben folyékony nitrogénműtrágyával egy tankkeverékben történt. A kezeletlen parcellák csak folyékony műtrágyával lettek ellátva a kultivátorozás során.

A kísérletek során alkalmazott Natur Nova a régóta forgalmazott Natur Micro alapjaira épülő környezetbarát, koncentrált mikrobiológiai talajoltó, mely a talaj természetes mikroflórájában, természetes módon is előforduló baktérium- és gombafajokat tartalmaz. A készítményben található Bacillus thuringiensis baktériumokkal a foszfor mobilizációja jelentős mértékben növelhető a talajban. Hozzájárul az egészségesebb talajösszetétel kialakulásához is, melynek köszönhetően a kártevők megtelepedésének és szaporodásának az esélye is csökken. Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmaz.


* A terméseredmények 13,7 % nedvességre egységesítve.
** A bevételek a kísérlet aktuális évében rögzített átlagos átvételi árak szerinti 45-55.000 Ft/tonna terményárral lettek kalkulálva.
*** A kezelés költségei a kísérleti kijuttatáskor éppen aktuális lédig (göngyöleg nélküli) listaárakon lettek kiszámítva.

Terméseredmények
Mint ahogyan az a táblázatban is látható, a kezelés mindhárom évben sikeres volt, amit a terméstöbblet és a kezelés költségének levonása után maradó extra profit is igazol. A három kezelés átlagában 6,7%-os terméstöbbletet sikerült elérnünk.

A kezelések azok költségének levonását követően is többletbevételt hoztak: a három év átlagában hektáronként plusz 29.277 forintot.

Elérhetőségek:

Natur Agro Hungária Kft.
Cím: 2164 Váchartyán, Fő út 133.
Telefon: 1/250-3415
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.naturah.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: