Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Készüljön fel a repce lombkezelésére! Ez a technológia jobbnak bizonyult az üzeminél

 • 2020. december 22., kedd 14:48

Újabb összehasonlító kísérlet során vizsgáztak jelesre a Natur Agro Hungária Kft. termékei: Kiskunfélegyházán 5,4%-os terméstöbbletet értünk el az üzemi lombtrágyázási technológiához képest.

A kezelések Natur Plasma T élő algás biostimulátorral és a Natur Active nevű komplex lombtrágya Mono-adalékkal dúsított keverékével történtek, a vegetáció során kettő alkalommal: szárbaindulás előtt és a virágzás kezdetekor.

A kísérlet során felhasznált termékek:

Natur Plasma T: élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor, amely táplálékként szolgál a növényzet számára és regeneráló hatással is rendelkezik. Korábbi Natur Plasma nevű termékünk tömény változata, melyből kisebb hektárdózis kijuttatása is elegendő.

Natur Active: komplex lombtrágya, azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározók a növények fejlődésében.

MONO-adalékok: megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések jól kiegészíthetők. Ezúttal cink-, bór- és magnéziumadalékkal egészítettük ki a kezelést.

Aranyat érhet a kalciumos lombkezelés

A repce tavaszi intenzív fejlődése során gyakran felmerülő gond a magszár hosszanti megrepedése, mely sok esetben abból fakad, hogy a körülmények nem kedveznek a talajban található kalcium felvételének, ami számos problémát okozhat a növény fejlődése során. Erre nyújt kiváló megoldást a levélvizsgálatra alapozott, célzott tápanyag-utánpótlás, kalciumdúsított lombtrágyázással.

A kalcium a növény kezdeti fejlődésétől kezdve az egész tenyészidőszakban kedvező hatással van a növényekre. Elősegíti a többi tápanyag felvételét is, sőt zavartalan anyag-csereforgalom csak megfelelő Ca-ellátottság mellett lehetséges. Serkentő hatással van a merisztémás szövetek sejtjeinek hosszirányú növekedésére és szaporodására.
A gyökérnövekedés, a sejtmegnyúlás és  a sejt-differenciálódás során is specifikus hatása van.

Bár a talajok általánosságban rendelkeznek megfelelő mennyiségű kalciummal, azok a növény számára számos esetben nem megfelelő formában, felvehető mennyiségben vagy arányban vannak jelen. A kalcium hiánya az általános tünetek mellett (anyagcsere-folyamatok megakadása, csúcsrügyek fejlődésének gyengülése, szárbaindulás elmaradása, levelek színtelenedése, elhalása) a repcénél további hiánytünetek figyelhetők meg:

 • levélszélbarnulás,
 • termés csúcsi részétől induló száradás,
 • gyökérzet barnulása, nyálkás elhalása,
 • fiatal levelek kanalasodása, elhalványulása,
 • hajtáscsúcs elhalása,
 • kifagyásra való nagyobb hajlam,
 • hajlamosabb a növény a szár repedésére,
 • csökken a gyökérszőrök száma,
 • egyéb biotikus és abiotikus tényezőkre való fogékonyság,
 • csökkenő fotoszintézis.


Kiskunfélegyházi lombkezelésünk ismételten hatékonynak bizonyult az őszi káposztarepcére gyakran jellemző, élettani eredetű szárrepedésekkel szemben. A megrepedt szárak rengeteg vizet, erőforrást engednek kipárologni, ám mint a képen is látható, a Mono Kalcium-dúsítás a Natur Plasma T mellé segíti a repedések mértékének csökkentését.

A terméseredményekből kiderült, hogy a Natur technológiával történő lombkezelés hatására 5,4%-os terméstöbbletet sikerült elérni az üzemi technológiával kezelt állományhoz képest – mindez 5445 forint többletbevételt jelent hektáronként.

Terméseredmények: 

* A terméseredmények 9 % nedvességre egységesítve. 
** A bevételek 120 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva. 
*** A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2020-as listaárakon lettek kiszámítva. 
**** A többlet árbevétel hektáronként a kezelés költségeinek a levonása után. 

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, látogassa meg a naturah.hu weboldalt!

 

Elérhetőségek:

Natur Agro Hungária Kft.
Cím: 2164 Váchartyán, Fő út 133.
Telefon: 1/250-3415
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.naturah.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: