Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Mit tehetünk a betakarítási sérülések ellen?

  • 2020. december 22., kedd 15:14

Szárazságban, száraz talajból a betakarítás nehéz feladat. Kötött és homokos talajokat is be kell öntözni, hogy az ilyenkor magasabb vízalatti súlyú, magasabb szárazanyag tartalmú fajtákat is finoman takaríthassuk be.

A vízalatti súly, a turgor a sérülések és a fekete foltok közötti összefüggések:

Az alábbi képeken a kifejezetten betakarításkor keletkező sérülések láthatók. Ilyenek például a mechanikai sérülések és az ütődések. Az érintett foltok gyakran fényesen csillognak, aztán kékesszürke árnyalatúak lesznek (kék foltosság). Idővel az elszíneződés visszahúzódik és az érintett hely kiszárad, barnul, „elfásodik”, a keményítő kiválik és fehéren csillog. (Az 1. képen látható gumók közül a felső-középső gumó alsó részén látható ez.)


1. ábra Kék foltosság és a vízalatti súly összefüggése

A gumó sejtjei közötti nagyobb turgor, feszültség miatt a gumók könnyebben sérülnek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a sérülékenységet és az ehhez kapcsolódó elszíneződéseket a magasabb vízalatti súly is (=általában magasabb szárazanyag tartalom) erősíti.

Az alacsonyabb turgor (puhább gumóknál) ugyan csökkenti a betakarítási sérülésekre való hajlamot, azonban növeli az elszíneződő felületek méretét és a fekete foltosság mértékét (2. kép). Ezt a szövetek közé jutó oxigén által kiváltott kémiai reakció váltja ki (Melanin; sötétkék/fekete szín= fekete foltosság), és sajnos ez a típusú sérülés maradandó, nem „gyógyul” idővel se. Ez a fajta sérülés leggyakrabban a tárolás során alakul ki és kitároláskor jelentkezik.


2. kép: Fekete foltos gumók

Azonban, ha szárazságban, magasabb keményítőtartalom mellett történik a betakarítás, akkor ezek a fekete foltok már betakarítási sérülésként jelentkeznek. Tehát már betároláskor javíthatatlan kár keletkezik a termésben, ami komoly gazdasági kárt okoz.


2. ábra: Turgor és sérülékenység összefüggése

Mit tegyünk?

Mint említettük jelentős különbségek vannak burgonyafajták között a betakarítási sérülésekre és a feketefoltosságra (www.eurosol-potato.hu). Erre különösen a nehézkes betakarítási feltételek esetén kell kiemelt figyelmet fordítani.

Minden esetben fontos azonban, a betakarítási sérülések elleni védelem, a megelőzés. Ez vonatkozik a betakarítógép beállítására, sebességre, de a talaj rögösségére is. A tartós szárazságban a kötöttebb talajokon kialakuló rögök kialakulása okoz nehézséget, de homokos talajokon se feltétlenül egyszerű a helyzet. Lehetőség szerint az előzetes beöntözés ajánlott, ha szárazságban akarunk/kell betakarítani.

Javaslatok

  • A bakhát felsőbb részén kialakuló rögök ellen a tervezett betakarítás előtt 2-3 nappal, 15-20 mm beöntözéssel lehet védekezni.
  • A teljesen kiszáradt bakhátak esetén 25-30 mm-es beöntözés javasolt a betakarítás előtt 3-4 nappal.
  • Indokolt ilyenkor ellenőrizni a gumók vízalatti súlyát is, ami 420 g fölött jelentős fekete foltosság kockázatot jelent fajtától és érzékenységtől függően. 
  • Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem lehet szétverni a gumókat alacsonyabb vízalatti súly mellett is.
  • A szárazság, aszályos időjárás eddig se volt ismeretlen hazánkban, de a közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy nem lesz jobb a helyzet a jövőben sem. Érdemes odafigyelni, hogy ne betakarításkor tegyük tönkre a burgonya termésünket. A termesztési körülményeket, a fajtát és a technológiát össze kell hangolni.

betakarításkor és a tároláskor elkövetett hibák, az egész éves termést kockáztatják. Ha nem derül ki időben a kár, még a tárolási költséget is ráköltheti a termelő. Azonban, ha időben észreveszi, hogy hol a hiba, akkor rengeteg bosszúságtól (és veszteségtől) kímélheti meg saját magát is.

Nem árt felderíteni például, hogy a betakarító gépen hol sérülnek a burgonya gumók!

A betakarítógép különböző helyeiről kell venni a mintát és nézni, hogy milyen arányban kék foltosak, sérültek a gumók, illetve mennyi a köröm-nyomos, „körmös” gumó. Eddig elsősorban a kék foltosságról beszéltünk, de a külső, mechanikai sérülések (3. kép) is legalább olyan jelentősek, nemkülönben a „körmös” gumók az étkezési burgonyánál (4. kép).


3. kép: Mechanikai sérülés a gumón

 
4. kép: Köröm alakú nyomódások a gumókon, „körmös” gumók

 A példaként bemutatott vizsgálathoz a betakarítást hirtelen megszakították, leállítottak minden szalagot, és különböző helyekről vettek a gépből vizsgálati mintákat. 

A felhordó láncról, a rögleválasztó fésűs (süni) szalagról, a gumiujjas rögleválasztóról és a válogatóasztalról is. A példa vizsgálatban, a száraz betakarítási körülmények ellenére is alig voltak kék foltos gumók. Jól látható volt azonban, hogy a süni szalag előtt ütődtek meg a kékült gumók. A gumók kiemelésénél, vagy a felhordó láncon történhetett ez, ahol kevés volt
talán a morzsalékos föld, és/vagy rögök vagy kövek nyomhatták meg a gumókat. A köröm nyomok azonban inkább a süniszalagon alakulnak ki (ahogy a gumó a szalaghoz, vagy gumó a gumóhoz ütközik), vagy a gumiujjas rögleválasztón (3. ábra).


3. ábra: A betakarító gépen jelentkező sérülések aránya 

Kiegészítésként meg kell említeni, hogy példánkban minden helyen csak 30 darabos gumómintát vettünk. Ezeket hámoztuk meg, és vágtuk nyolc cikkre a vizsgálathoz. Azonban még biztosabb információnk lenne, ha ezekhez a vizsgálatokhoz több (pl. 50 db) gumóból álló mintát vennénk minden egyes mintavételi helyről, hogy megbízhatóbb következtetéseket vonhassunk le.

A vizsgálatból sokat megtudunk

Az ütődésekre és a kék foltosságra (angolul: bruising, németül: Blauflecken) a burgonyafajták eltérően érzékenyek. Ezért, ha tudjuk, hogy a rendelkezésre álló technológiánk nagyon veri a gumókat, és nincs forrás a géppark fejlesztésére, akkor a legköltséghatékonyabb megoldás olyan fajtát választani, ami nem érzékeny erre, például a Red Fantasy.

Klasszikus módszer a kék foltok és a betakarítási belső sérülések kimutatására, amikor a betakarító gép különböző helyeiről, valamint a tétel betárolása után vesznek gumómintákat. Ezután melegen kell tartani a mintákat 1-2 napig, majd ellenőrizni, hogy nincsenek-e hajszálrepedések (5. kép) és sérülések a gumók felületén. Ezután fel kell vágni, vagy meg kell hámozni a gumókat, hogy az esetleges kék foltok láthatóvá váljanak. A módszer nehézsége, hogy az eredményre 1-2 napot kell várni.

 
5. kép: Betakarításkori mikrorepedések a gumó felületén (forrás: Idaho Egyetem)

Hogyan lehet a vizsgálati folyamatot felgyorsítani?

Minél melegebb a gumó, annál gyorsabban jelennek meg a kék foltok. Tehát szobahőmérsékleten (kb. 20 °C) már 3-5 óra múlva enyhén rózsaszínű elszíneződést tapasztalhatunk a kék foltok előtt. (Lásd a 6. képen a bal oldali gumót)


6. kép: Betakarításkor szerzett ütődés alakulása idővel (forrás: Idaho Egyetem)

Teljesen csak sokkal később ismerhetők fel a kék foltok. Azonban 35–40 °C-on és magas páratartalom mellett a károsodás gyorsabban észlelhető, mert a gumóban az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak.

Kis sérülések és hajszálrepedések azonosítása Egy amerikai javaslat alapján 1-2%-os jódoldatba mártogatják a megmosott gumókat. A repedéseken lévő burgonyakeményítő az oldat intenzitásától függően 20-60 perc alatt kék-feketévé válik (lásd a 7. képet).


7. kép: Jódoldatos festés után elszíneződő repedések (forrás: Idaho Egyetem)

A héjszilárdság, érettség ellenőrzése betakarítás ELŐTT A gumó héjerősségét, a héj érettségét mindig a legfiatalabb sejtszöveten kell vizsgálni, tehát a gumók csúcsánál. Így általában a korona végén dörzsöljük meg a héjat hüvelykujjunkkal. Ha az érett héjú burgonya sokáig a földben marad, akkor a gumók megizzadhatnak a talajban is, és egy időre újra foszlani fog a héjuk. A még nem érett héjú tételeket nagyon óvatosan kell betakarítani és kíméletesen kell manipulálni, tisztítani, hogy ne sérüljenek.

Az egyes burgonyafajták eltérően érzékenyek a betakarítási sérülésekre, illetve a héj érettség is jellegzetes az egyes fajtákra. A megfelelő fajta kiválasztásában mindig számíthat az Euro Sol Kft. szakembereire: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vetőburgonya szaporításakor elvégzendő vizsgálatok

Egy mosott mintát kell venni a Colletotrichum, a Rhizoctonia, később pedig az ezüstfoltosság, az Erwinia és a Fusarium vizsgálatára is. A vizsgálatok elvégzéséhez javasolt a Nébih és a Kormányhivatalok laboratóriumait igénybe venni.

Ezen felül javasolt még 100 gumót 2-3 hétig félre rakni egy nedves meleg helyre, majd külön kiértékelni, bonitálni.

A vetőgumókat az EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH Németországban Diabolóval (hatóanyag: Imazalil) csávázza, ami bizonyos mértékig védelmet biztosít a Fusarium és az ezüstfoltosság ellen a betárolás vagy az árumozgatás során is, és ültetés után védelmet nyújt a kelő burgonyanövényeknek is.

A magyar vetőgumó szaporítók lehetőségei nagyon korlátozottak, az engedélyeztetett készítmények hiányában, ezért javasolt mindig ellenőrizni a vetőgumó fémzár-címkéjét, hogy bizonyosak legyünk, mivel csávázták az adott tételt. Körülbelül 100 gumóból álló csírázási minta, előcsíráztatás után tájékoztathat a csírázóképességről, valamint a tárolás során bekövetkező hatásokról. A tétel fiziológiai koráról és az csúcsi (apikális) dominanciájáról is többet lehet megtudni egy ilyen vizsgálat után. Nem a csírázás gyorsasága a fontos, hanem a kiegyenlítettsége és az, hogy minél kevesebb olyan gumó legyen a mintában, ami egyáltalán nem csírázik.

A minősítetlen, fémzárolatlan burgonya ültetésével már ültetéskor biztosak lehetünk, hogy nem fogja a burgonyafajta az optimális termését adni, a betakarításkori figyelmetlenség pedig a kész termést is hazavághatja.

Szabó Kristóf

Euro Sol Burgonyakereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Érdeklődésüket és megrendeléseiket az alábbi elérhetőségeinken várjuk:

Telefon:1/266-0963
Mobil: 30/400-6879; 30/963-8457; 70/436-0520;
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Euro Sol Burgonyakereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Vető és étkezési burgonya kereskedelem, integráció

Elérhetőség:

EURO SOL Kft.
Cím: 1203 Budapest, Vizisport u. 21/a. 

Telefon: 30/966-7704
Honlap: www.eurosol-potato.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: