Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Delaval VMS fejőrobotos megoldások nagy telepek számára

  • 2020. december 22., kedd 16:08

A DeLaval VMS fejőrobotok ideális megoldást jelentenek az 50-150 tejelő tehénnel rendelkező kis családi gazdaságok számára. Itt kiválóan működik a rendszer szabad vagy részben irányított tehénforgalommal. A kis gazdaságokban nem jellemző, hogy az intenzív tenyésztésre fektetnék a hangsúlyt, így az alacsonyabb tejtermelési szint inkább megfelel a termelőnek, hiszen így a gazdaság működtetése kevesebb időt igényel, és kisebb stresszel jár.

A VMS automatikus fejési rendszer azonban nemcsak a kis gazdaságok számára, hanem a közepes és nagy telepek számára is nagyszerű választás. A rendszer moduláris kialakítása lehetővé teszi, hogy egy telepen akár több fejőrobot is működjön, úgy, hogy az állatok jóléte és a kiváló tejminőség nem szenved csorbát. A legnagyobb VMS fejőrobotos telepeken, Chilében és Orosz-országban, 64 fejőrobot működik. Nyolc vagy akár annál több VMS egységgel rendelkező nagy telepeket azonban szerte Európában, többek között Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Csehország-ban és Magyarországon is, találunk.


A modern technológiai megoldások az ilyen nagy létesítményeknél egyebek mellett olyan vitathatatlan gazdasági előnyöket jelentenek, mint a munkaerőigény jelentős csökkenése és a munkaerő hatékonyság növekedése. Csökken a tej hűtésének és tárolásának energia-költsége és leegyszerűsödik a telep bővítése, fejlesztése. A különböző DeLaval megoldások (fejés, etetés, hűtés, trágyakezelés) összekapcsolásával egy teljesen automatikus rendszer alakítható ki.

A VMS fejőrobotok nyújtotta előnyök nagy telepek számára:

  • Csökken a munkaerőigény
  • A tehenek számára optimális fejési rutin
  • Javul a dolgozók életminősége
  • Adott a lehetőség a bővítésre, fejlesztésre
  • A minőség és a jövedelmezőség jobban kézben tartható

Tehénforgalom és csoportok

A 8 robotos DeLaval VMS telepek nagyon népszerűek és elterjedtek. A tehénállományt jellemzően 4 csoportra osztják, és mind-egyiket 2 fejőrobot szolgálja ki. Az állomány termelési szintjétől függően, egy csoportban akár 140 tehén is lehet. A moduláris kialakítás rengeteg lehetőséget biztosít, így a rendszer könnyen adaptálható az adott telep sajátos igényeihez. Ilyen nagy telepek esetében mindenképpen javasolt a tehenek mozgásának ellenőrzése, azaz az irányított tehénforgalom, amelyet a DeLaval VMS rendszer okos válogatókapui biztosítanak. Ezeknek köszönhetően az istálló különböző területekre osztható, úgymint etetőterek, almozott pihenőterek és a fejőrobotok. Minden egyes tehén naponta többször is áthalad a válogató kapukon, és a rendszer az azonosítás illetve a fejési engedély alapján eldönti, merre mehet tovább, a fejőrobot vagy az etetőtér felé. A szabad tehénforgalom ugyancsak lehetséges nagy telepeken, de nagyon szigorú etetési szabályokat követel meg. Ez nagy állomány esetén bizonyos kockázatot hordoz magában. A tehenek ellenőrzött forgalma nem akadályozza az állatokat semmilyen irányban, de a tényleges legfrissebb adatok alapján irányítja a tehenet ahhoz a kapuhoz illetve területhez, ahol annak éppen lennie kell. Emellett szól az is, hogy irányított tehénforgalom esetén az etetés – például, hogy a VMS robotban mennyi takarmányt etetnek – nem annyira érzékeny kérdés.

Ahogy már említésre került, a VMS fejőrobotok száma egytől hatvannégyig terjedhet egy tejtermelő telepen. Nagy telepeken jól bevált megoldás a frissen ellett teheneket külön csoportba tenni, elkülönített robottal, lehetőség szerint közvetlen kapcsolatban az ellető térrel, így a kevesebb állat nyugodtabb körülmények között tud hozzászokni a robothoz. Ugyanakkor a kisebb csoport sokkal jobb ellenőrzési lehetőséget is kínál a kritikus ellés utáni időszakban.

Az etetés kulcsfontosságú

Az etetési rendszer a fejőrobotos telep sikeres működésének sarok köve. A tehenek fejési mutatói alapján pontosan kiszámított és egyedileg adagolt abraketetés megkérdőjelezhetetlen előnyt jelent. Amennyiben a robotban kiosztott abrak mennyisége a legmagasabb termelésű teheneknél meg-haladná a 9 kg-ot naponta, az istállóban elhelyezett etetőállásokkal plusz abrak etetése oldható meg.

Nagy telepek VMS fejőrobot tervezésénél figyelembe kell venni a tehén fajtáját, a termelt tej tervezett mennyiségét, a tenyésztői célokat, a telepi irányítási rendszert, az etetési rendszert és a szükséges emberi erőforrási igényt. 

A DeLaval egy komplett, átfogó rendszert ajánl, a legkorszerűbb technológiai megoldásokat alkalmazó fejéssel és tejtárolással. Legyen szó kis családi gazdaságról vagy az igazán nagy, gigaméretű tejtermelő telepekről, a DeLaval VMS technológiának köszönhetően mindent fog tudni a teheneiről, minden egyes nap.

Boldizsár Péter
termékmenedzser

Elérhetőségek:

DeLaval Kft.

Cím: 2040 Budaörs, Templom tér 4.
Telefonszám: 23/501-820
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.delaval.com

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: