Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

IDÉN SOKKAL TÖBB BEVÉTEL SZÁRMAZOTT A SZÓJÁBÓL INTERJÚ BENE ZOLTÁN CÉGVEZETŐVEL

  • 2020. december 23., szerda 08:37

A Karintia Kft. a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében aktívan részt vesz már több, mint huszonöt éve Nyugat- és Közép- Európában. A tevékenységi körük alapvető részeit képezi a növény-védőszer, a vetőmag, a műtrágya és a terménykereskedelem, a bio és a sörárpa kereskedelem és a vetőmag szaporítás. A termékpalettájukon különleges helyet foglal el a szója is, ez a fontos haszonnövény, melyet takarmányozásra, kisebb részben emberi fogyasztásra és az iparban is felhasználnak. Erről beszélgettünk Bene Zoltán cégvezetővel.

Az ország meghatározó szója vetőmag forgalmazó vállalatává nőtte ki magát a Karintia Kft.. Minek köszönhető mindez?

Az egyik szlogenünkkel kezdeném a választ, nekünk „Szenvedélyünk a szója”. Már több mint 10 éve saját, többszörösen díjnyertes, bőtermő szójafajtákkal állunk a termelők rendelkezésére. A jelenleg elfoglalt piaci pozíciónk egyrészt ennek az egyre bővülő, a Pannon-régióra nemesített fajtakínálatuknak, másrészt az országos szaktanácsadói hálózatunknak, valamint a nagy látogatottságú szakmai rendezvényeiknek, pl. a hagyományos Szója Roadshow-inknak köszönhető. Talán az is mutatja, jó úton járunk, hogy a bőtermő szójafajtáink 2019-ben és idén, 2020-ban is elismerésben részesültek az AGROmash EXPO Termékversenyén.

Mennyi a szója hazai vetésterülete?

Évek óta kb. hatvanezer hektár körül mozog, mert ez egy erősen támogatás-függő növény. Jelenleg 69.041 Ft-ot kap hektáronként az ezzel foglalkozó termelő, abban az esetben, ha fémzárolt vetőmagot használ, gazdasági naplót vezet és legalább egy tonna termést igazolni tud. Ez az összeg várhatóan meg fogja haladni majd a 75.000 Ft-ot is, azaz a szójatermesztőknek járó hektáronkénti szemes-fehérje támogatás mértéke tovább emelkedik. Az Európai Unió (EU) szójababtermése a belpiaci feldolgozás 20%-át sem fedezi, ami kellő garancia lehet a számunkra, hogy az extra támogatása ezen a magas szinten marad.

Hogyan alakul a termelés önköltsége és milyen nyereséget lehet várni?

Hektáronként mintegy 240.000 forint önköltséggel számolhatunk. Ha az átlagos termésmennyiséget vesszük figyelembe, ami 2,7 tonna/ha, és a 110.000-ről már 130.000 forint fölé is emelkedett tonnánkénti árat nézzük, akkor kb. 350.000 forint lesz a bevétel. Látható tehát, hogy így hozzávetőleg 110.000 Ft a nyereség. Ha pedig ehhez még hozzáadjuk a 75.000 Ft támogatást is, akkor már megközelítőleg 200.000 Ft nyereséget realizálhatunk, ami rendkívül magas. Véleményünk szerint ennek várhatóan egyenes következménye lesz a szója vetésterületének magyarországi emelkedése. Mi úgy számolunk, hogy jövőre több, mint 70 ezer hektáron fogják vetni.

A fajtaválasztás során milyen szempontok dominálnak?

Már nem csupán a termőképesség, az alsó-hüvely-magasság, a pergési hajlam vagy egyéb fontos dolog alapján választanak, hanem figyelembe veszik a szója a beltartalmi mutatóit, pl. a nyersfehérje- és nyerszsírtartalmat is. Egyre többen használják a magas genetikai értékű, modern fajtákat. Egy stabil, magas PROFAT tartalmú fajta – a könnyebb értékesíthetőség mellett – többletbevételt is hoz a gazdának, évről évre kb. 5-10 ezer Ft/tonna felárat jelenthet a tudatos fajtaválasztóknak. A PROFAT kifejezés egyébként a nyers fehérje + nyers zsír (protein + fat) kifejezések összevonásából ered, az EU takarmány-alapanyag jegyzéke szerinti megnevezés.

Jelent-e az versenyelőnyt, hogy a Magyarországon előállított szója az biztosan GMO mentes?

Igen, ez az értékesítésnél létfontosságú, mert a világ nagy termelői szinte mind genetikailag módosított fajtákkal dolgoznak. Itthon folyamatosan GMO teszteknek vetik alá a vetőmagnak szánt, vagy már fémzárolt tételeket, tehát a hatóság erre nagyon figyel. A nálunk termett GMO mentes szójabab az egy speciális, prémium termék, s biztos, ahogy most, úgy majd a jövőben is jól eladható lesz.

Milyennek látja a szójatermesztésünk jövőjét?

Egyértelműen látszik a fejlődés, szerintem rengeteg tartalék van még a magyarországi szójatermesztésben Lényeges dolog az, hogy meg kell látni a szójában rejlő lehetőséget, hiszen nagyon sok termelő még csak most kezd vele ismerkedni. A vetésforgóba kiválóan beilleszthető, de kellő körültekintéssel kell termőhelyet és fajtát választani. Az ökológiai gazdálkodásban is jól használható, a hazai körülmények között sikeresen lehet termeszteni, mely során magas profitot tudunk realizálni. Véleményem szerint a szója jövőjének biztos alapjai vannak, igazi sikernövénnyé válhat, még a százezer hektáros álomcél is elérhető az esetében.

A vetőmag biztosításán túl a cégük miben tud még segíteni?

Mi nem csupán vetőmagot értékesítünk, de szaktanácsokat is adunk a gazdáknak, ezért a termesztés során bátran keressék szakembereinket. Igény esetén biztosítjuk a szükséges input anyagokat is a számukra, – pl. a növényvédő-szert és műtrágyát – valamint a terményt meg is vásároljuk tőlük. Akik már belevágtak, azok nem bánták meg idén sem. Mindenkit arra buzdítok tehát, próbálja ki, mert megéri! – mondta végezetül Bene Zoltán. 

Nádasi Zoltán 

Elérhetőség:


 

Karintia Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft. 

Cím: 9800 Vasvár, Mártírok u. 50.
Telefon: 94/572-054; 30/958-0029;
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.karintia.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: