Kövesd te is!

Agrárvilág

Partnereink

Készüljünk a tavaszra: kalciumot a repcének!

 • 2021. január 22., péntek 15:15

Újabb összehasonlító kísérlet során vizsgáztak jelesre a Natur Agro Hungária Kft. termékei: Tömörkényben egyetlen kezeléssel 5,95%-os terméstöbbletet tudtunk elérni. A kísérletből az is kiderült, hogy a korábbi tapasztalataink alapján kiválasztott kalciumos dúsítás egy megbízható pont a korai lombtrágyás kezeléseknél, mely segít a tavaszi hektikus hőingadozások átvészelésében.

A kezelések Natur Plasma T élő algás biostimulátorral és a Natur Active nevű komplex lombtrágya Mono-adalékkal dúsított keverékével történtek.

 

Kezelés időpontja 

Készítmény 

l/ha 

Készítmény 

l/ha 

tőlevélrózsás állapot (márc. 19.) 

Natur Plasma T 

tőlevélrózsás állapot (márc. 19.) 

Natur Plasma T 

Mono Ca 

A kísérlet során felhasznált termékek:

 • Natur Plasma T: élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor, amely táplálékként szolgál a növényzet számára és regeneráló hatással is rendelkezik. Korábbi Natur Plasma nevű termékünk tömény változata, melyből kisebb hektárdózis kijuttatása is elegendő.
 • Natur Active: komplex lombtrágya, azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározók a növények fejlődésében.
 • MONO-adalékok: megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések jól kiegészíthetők. Ezúttal cink-, bór- és magnéziumadalékkal egészítettük ki a kezelést.

Ezért fontos a kalcium

A repce tavaszi intenzív fejlődése során gyakran felmerülő gond a magszár hosszanti megrepedése, mely sok esetben abból fakad, hogy a körülmények nem kedveznek a talajban található kalcium felvételének, ami számos problémát okozhat a növény fejlődése során. Erre nyújt kiváló megoldást a levélvizsgálatra alapozott, célzott tápanyagutánpótlás, kalciumdúsított lombtrágyázással.

A kalcium a növény kezdeti fejlődésétől kezdve az egész tenyészidőszakban kedvező hatással van a növényekre. Elősegíti a többi tápanyag felvételét is, sőt zavartalan anyagcsereforgalom csak megfelelő Ca-ellátottság mellett lehetséges. Serkentő hatással van a merisztémás szövetek sejtjeinek hosszirányú növekedésére és szaporodására. A gyökérnövekedés, a sejtmegnyúlás és a sejtdifferenciálódás során is specifikus hatása van.

Bár a talajok általánosságban rendelkeznek megfelelő mennyiségű kalciummal, azok a növény számára számos esetben nem megfelelő formában, felvehető mennyiségben vagy arányban vannak jelen. A kalcium hiánya az általános tünetek mellett (anyagcsere-folyamatok megakadása, csúcsrügyek fejlődésének gyengülése, szárbaindulás elmaradása, levelek színtelenedése, elhalása) a repcénél további hiánytünetek figyelhetők meg:

 • levélszélbarnulás,
 • termés csúcsi részétől induló száradás,
 • gyökérzet barnulása, nyálkás elhalása,
 • fiatal levelek kanalasodása, elhalványulása,
 • hajtáscsúcs elhalása,
 • kifagyásra való nagyobb hajlam,
 • hajlamosabb a növény a szár repedésére,
 • csökken a gyökérszőrök száma,
 • egyéb biotikus és abiotikus tényezőkre való fogékonyság,
 • csökkenő fotoszintézis.

A 2020-ban, Tömörkényben végzett kísérletünk során a standard Natur Plasma T, illetve Natur Plasma T+Mono Ca kezelések hatását vizsgáltuk, mindkét esetben terméstöbbletet és extra bevételt elérve. A hatékonyabbnak a kalciumos kezelés bizonyult: 5,95%-os terméstöbbletet sikerült elérni – mindez 14 762 forint többletbevételt jelent hektáronként.

Terméseredmények:  

Kezelés 

Kontroll 

Natur Plasma T 

Natur Plasma T + Mono Ca 

parcella nettó terület (ha) 

0,285 

0,287 

0,288 

termés (kg) 

780 

830 

840 

betakarításkori nedvesség %: 

4,7 

4,7 

t/ha* 

2,884 

3,032 

3,055 

bevétel/ha** 

374865 

394 212 

397 183 

többlet (t) 

0,149 

0,172 

többlet (%) 

5,16 

5,95 

kezelés ktg/ha*** 

7 221 

7 556 

többlet (Ft/ha) 

19 347 

22 318 

kezelés jövedelme**** 

12 126 

14 762 

* A terméseredmények 9 % nedvességre egységesítve. 
** A bevételek 130 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva. 
*** A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2020-as listaárakon lettek kiszámítva. 
**** A többlet árbevétel hektáronként a kezelés költségeinek a levonása után. 

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, látogassa meg a naturah.hu weboldalt!

 

Elérhetőségek:

Natur Agro Hungária Kft.
Cím: 2164 Váchartyán, Fő út 133.
Telefon: 1/250-3415
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.naturah.hu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: