Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Segítség az antibiotikum-mentes állattartási technológiák kialakításához

  • 2021. február 18., csütörtök 17:18

A HERBAMIX TRADE Kft. egy modern, a gyógynövények illóolajait és kivonatait is tartalmazó állatgyógyászati vitamin termékrendszert fejlesztő, gyártó és forgalmazó társaság. Magyarországon a rendszerváltás után elsőként, 2005-től kezdődően a HERBAMIX TRADE Kft. alakított ki komplex, több egymással kombinálható, a haszonállatok számára kifejlesztett gyógynövényes vitamin termékrendszert.

Beszélgetőtársam Dr. Senánszky Csaba, állatorvos, a cég tulajdonosa.

Mi volt a céljuk az induláskor?

Új hatóanyagok alkalmazását tűztük ki célul, melyet humán egészségügyi termékfejlesztésekben tapasztalt szakemberek javasoltak. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által gyógyításra alkalmazható, az európai kultúrkörben régóta ismert gyógynövényekkel érve el a problémák megoldását. A HERBAMIX–termékekben felhasznált gyógynövények: antioxidánsok, májsejt-védők, immunstimulálók, nyálkaoldók, görcsoldók, gyulladáscsökkentők. A HERBAMIX TERMÉKEK kifejlesztése, gyártása, forgalomba helyezése 2005-ben indult meg. 2010-re alakult ki az első 10 termékből álló termékcsalád.

Az indikáció specifikus terméksor tagjaival külön-külön is tudnak az állattartók megelőzni, vagy „kezelni” egy-egy problémát? Ugyanakkor együtt, egy komplex rendszerben alkalmazva a termékeket, kialakíthatók-e teljes körű, a haszonállatok minden igényét kielégítő technológiák?

Mára olyan antimikrobális hatású termékkel tudjuk az állattartókat kiszolgálni, amelyek vénymentesen forgalmazhatók és nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idejük. A pozitív visszajelzések alapján bizton állíthatjuk, hogy a HERBAMIX ENTERO oldatunk a Tüdőpenész kezelésének első választású szere lett. 2018-ra a HERBAMIX TRADE Kft. által forgalmazott termékek kivívták az állattartók elismerését és ez további fejlesztésekre ösztönözte a vállalkozást.

A HERBAMIX TRADE Kft. 2018-ban nyert el egy kutatás-fejlesztési pályázatot. Ennek   keretében az élelmiszertermelő haszonállatok takarmány-kiegészítésére alkalmas, a Magyar Gyógyszerkönyv hivatalos drogjaiként elismert, gyógyhatású illóolajokból állítanak össze olyan készítményeket, amelyek alkalmasak az intenzíven hizlalt baromfi- és sertéstartás legfontosabb problémáinak csökkentésére. Milyen szempontokat vesznek figyelembe e munkájuk során?

A fejlesztő munkánk során kifejezetten figyelembe vesszük a célzott állatfajok emésztés-élettani sajátosságait, kitérve a gyakran előforduló olyan kórokozók gyérítésére is, amelyek az intenzív hizlalást hátrányosan befolyásolják. A kifejlesztett gyógynövény tartalmú szuszpenziókat és porokat megvizsgáljuk stabilitás, eltarthatóság, homogenitás és adagolhatóság szempontjából is, mely utóbbi esetben kifejezetten törekszünk a felhasználó számára könnyen elsajátítható és biztonságos alkalmazhatóságra.

A HERBAMIX TRADE Kft. az egyre bővülő tapasztalatok birtokában fejleszti új termékeit. A nemzetközi kutatások is igazolják a vitamin és gyógynövény kombinációk hatékonyságát. A gazdasági haszonállattartás hatékonyságának kulcsa az egészséges emésztő, légző- és immunrendszer. A feladat: Az ezekre ható komplex takarmány-kiegészítő termékek megalkotása.

Íme, egy új fejlesztésünk a sertéstelepek és nyúltelepek számára:

HERBAMIX BASIC TIME premix, takarmányba

Összetevők:
Kakukkfű-illóolaj (fő hatóanyag: karvakrol)
Fokhagyma-illóolaj (fő hatóanyag: allicin)
Fahéj-illóolaj (fő hatóanyag: fahéjaldehid)
Rozmaring-illóolaj (fő hatóanyag: rozmaringsav)
Teafa-illóolaj (fő hatóanyag: cineol)
Katechu akác gyantájának esszenciája
Védett csersav

Milyen hatásait lehet kiemelni?

Több ponton hatva, komplexen védi és támogatja a gyomor, a vékonybél és végül a vastagbél nyálkahártyáját, az ott folyó tápanyag- és folyadék-felszívódást. Az alkalmazott fűszer-illóolajak egyrészt fokozzák az emésztőnedvek termelődését, ami által javul a takarmány megemésztése és javul a tápanyag-felszívódás hatásfoka.

Az alkalmazott fűszer-illóolajak másrészt erélyes antimikrobális tulajdonságú hatóanyagokkal rendelkeznek, melyek mindegyike széles spektrumú vírus-, gomba-, baktérium- és protozoaellenes hatású természetes vegyület.

Az alkalmazott fűszer-illóolajak harmad-részt erélyes antioxidáns tulajdonságúak is, nem csak megkötik a káros szabad-gyököket, hanem csökkentik azok keletkezését is.

A fejlesztésük több ütemben valósult meg. Kérem, ismertesse ezek lényegét.

A fejlesztésünk első ütemének lényege, hogy a növényi hatóanyagokat elnyújtott hatással két fázisban aktivizáljuk a bélcsatorna teljes hosszában.

Az I. fázisban olyan adszorbens és emulgeáló segédanyagok vannak, amelyek lehetővé teszik a hatóanyagok tökéletes eloldódását a gyomor és a vékonybél nedves tartalmában, így azok itt tudják kifejteni emésztés-élettani szempontból kedvező hármas hatásukat (emésztésjavítás, kórokozógátlás, szabadgyök-fogás).

A II. fázisban már más segédanyagok vannak, amelyek hatására a növényi hatóanyagok sértetlenül áthaladnak a gyomron és a vékonybélen, így azok csak a vastagbélben tudják kifejteni emésztés-élettani szempontból kedvező hármas hatásukat (emésztésjavítás, kórokozógátlás, szabadgyök-fogás).

A fejlesztésünk második ütemében az így kialakított elnyújtott hatású antimikrobális hatást egy különleges védett csersav származékkal egészítjük ki, amely a gyomor és a vékonybél nyálkahártyát nem vonja be, csak a vastagbél nyálkahártyájának hámsejtjeit edzi és védi az ott élősködő kórokozókkal szemben.

Fejlesztésünk harmadik ütemében a komponenseket speciális élelmiszerszínezékek-kel festjük meg, hogy az állattartó a telepi takarmánysilóból kivett medikált takarmánymintából a helyszínen tudja ellenőrizni – mellőzve a költséges labor-vizsgálatot – a termék bekeverésének tényét és a hatóanyagok elkeveredésének egyenletességét is!

Mi a felhasználási és az adagolási javaslatuk?

Folyamatos takarmányba való bekeveréssel emésztőszervi problémák mérséklésére, hasmenések megelőzésére, természetes hozamfokozásra, a jobb emésztés, a jobb tápanyag-felszívódás elérése érdekében és a vastagbélbeli antimikrobális hatás céljából.

Az adagolása pedig 1 kg termék/1 tonnatakarmány (minden korosztálynak).

Hogyan lehetne összegezni a premix hatásait?

Először is az erélyes antioxidáns hatásánál fogva a takarmányba keverve védi annak zsírsavtartalmát az avasodástól, megnyújtja a takarmány eltarthatósági idejét, javítva a takarmány ízét, fokozva az azt fogyasztó állatok étvágyát.

Másodszor fokozza a belekben az emésztés hatásfokát, ezáltal csökkenti a fajlagos takarmány-felhasználást.

Harmadszor növeli a szervezet nem specifikus ellenálló-képességét, ráadásul még emésztőszervi- és légzőszervi megbetegedések kiegészítő kezelésére is alkalmazható.

Negyedszer pedig javítja a hús minőségi paramétereit (porhanyósság, hűtési veszteség, sütési veszteség, vízmegtartó képesség), növeli a nyers hús eltarthatóságát, pozitívan befolyásolja a hús organoleptikus megítélését. 

Köszönöm a beszélgetést, és további sikeres, eredményes munkát kívánok!

Nádasi Zoltán

Segítség az antibiotikum-mentes állattartási technológiák kialakításához! 

Elérhetőség:

Herbamix Trade Kft.

Cím: 1144 Budapest, Gvadányi u. 13.
Telefon: 70/318-1543
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlapwww.herbamix.eu

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: