Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Növénykultúrák hatása a burgonya károsítóira

 • 2021. március 03., szerda 10:37

Alapvetően számos növénykultúra illeszthető a burgonya vetésforgóba. Azonban „a mennyiség teszi a mérget”, ezért nem javasolt túl sok olyan növényt illeszteni a forgóba, ami pozitív hatással van a talaj eredetű betegségek, talajkárosítók felszaporodására.

Fontos talajlakó betegségek:

 • Rhizoctonia: A talajban természetesen előforduló gomba, azonban nem megfelelő vetésforgó mellett jelentős gazdasági károkat okozhat. A gombaölővel csávázott vetőgumó esetén a kártétele vetőgumó eredet kizárható.
  Fő kártételei: keléshiány, himlőfolt, DryCore, gumó torzulás, léggumó, és gumó zöldülés.
 • Verticillium: Talajlakó gomba, ami a gyökérzetén keresztül hatol a növénybe és elzárja a víz és tápanyagáramlás útját.
  Fő kártétele: a növényi részek idő előtt elhalnak, különösen száraz, forró időjárási körülmények között.

 • Colletotrichum: Időjárási stressz hatására (pl. forró szárazság, majd hirtelen nagy esőzések) vezet a növényi részek gyors elhalásához és a gumók foltosodásához.
  Fő kártétele: növényi részek idő előtti elhalása, foltos gumók

 • Sclerotinia: A szárat támadó gomba, aminek hatására a növény hervadni kezd, majd eltörik.
  Fő kártétel: a növényi részek idő előtti elhalása.

Fontos talajlakó kártevők:

 • Pratylenchus penetrans: gyökérkárosító fonálféreg, ami inkább a kevésbé erős/gyenge gyökerű fajtákat támadja, és kényszeréréshez vezet a víz és tápanyaghiány miatt. 
 • Trichodorus / Paratrichodorus: talajlakó fonálférgek, amik kelési hiányt tudnak okozni, de terjesztik a Burgonya-szártarkulás-vírust (Tobacco-Rattle-Virus, TRV)  is, ami vasfoltosságot is okoz. 
 • Drótféreg: Különböző pattanóbogarak lárvái, amik járatokat fúrnak a gumókba, így értéktelenítve el a termést. Gyakran felelnek a föld alatti csírák és a szárrészek elrágásáért is, így keléshiányt és hervadást is okozhatnak. A rágások fertőzési felületet biztosítanak egyéb betegségeknek.

Az alábbi táblázat az egyes növényi kultúrák hatását jelöli az adott talaj lakó károsítókra, illetve azt, hogy az egyes elővetemények általánosságban milyen hatással vannak a burgonyatermesztésre.

 

Vetőburgonya rendelhető:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elérhetőség:

EURO SOL Kft.
Cím: 1203 Budapest, Vizisport u. 21/a. 

Telefon: 30/966-7704
Honlap: www.eurosol-potato.hu

Képek: © Europlant Pflanzenzucht

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: