Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

NUTRIMAN a mezőgazdasági tápanyagok agráripari újrahasznosítási tematikus hálózata

  • 2021. március 25., csütörtök 10:00

A NUTRIMAN projekt az Európai Bizottság által szerződött Nitrogén és Foszfor agráripari újrahasznosítási tematikus hálózat, melyben 18 partner vesz rész nyolc EU Tagországból. A projekt koordinátora és szakmai központja a Fejér megyei székhelyű 3R-Bio-Phosphate Kft. (Biofarm Mezőgazdasági Kutató Állomás, Kajászó), vezetője Soméus Edward.

A NUTRIMAN projekt hálózati alapjai 2018. és 2021. szeptembere között kerülnek megalapozásra, majd 2021. október és 2031. között a 3R-BioPhosphate Kft. tovább bővíti Európai léptékben, beleértve a V4 orientáció fontos célkitűzéseit is.

Ez a tematikus hálózat kizárólagosan olyan innovatív mezőgazdasági N/P tápanyag újrahasznosítási technológiákat, termékeket és eljárásokat (alkalmazható tudást) tartalmaz, melyek már túl vannak a sikeres kutatás-fejlesztés-demonstráció fázisán (>TRL7), gyakorlati alkalmazásra megérettek és piacképesek, de még piaci bevezetés előtt állnak. Ezen megoldások főbb részletei és dokumentumai a www.nutriman.net/farmer-platform rendszeren keresztül ismerhetők meg nyolc nyelven, így magyarul is.

A projekt célja ezeknek az agrár innovációs megoldásoknak a technikai, üzleti és piaci lehetőségeinek nemzetközi bemutatása a felhasználó gazdák számára, ezzel a „hídépítéssel” is elősegítve az innovációk piacosítási folyamatait.

A gyakorlatorientált, gazdaságos és önállóan piacképes újrahasznosítási agrár innovációk jelentősége kiemelten fontos, hiszen az új rendelet EU (2019)1009 teljes mértékben átrendezi az Unió mezőgazdasági jogrendszerét, gyakorlatát, piacát és gazdaságát; amely 2022. július 16-án lép életbe. Az EU rendelet a biztonsági, minőségi és címkézési követelmények szerinti CE-jelöléssel ellátott termésnövelő termékek forgalmazására vonatkozik a 27 tagállamban.

Ez az új rendelet közel 2000 millió tonna/év mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek bio újrahasznosításáról rendelkezik, míg a kémiai alapú régi műtrágyatörvény 2022. július 16-án érvényét veszti, majd új és szigorított környezetbiztonsági feltételekkel épül be az új rendszerbe. Mindezek után a műtrágyák használatának jelentős csökkenése (sok esetben megszűnése) várható, már rövid távon.

NUTRIMAN

Elérhetőségek:

3R-BioPhosphate Kft.

Someus Edward
ügyvezető igazgató

Telefon: 20/201 75 57
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Skype: edwardsomeus
Honlap: www.nutriman.net
www.biophosphate.net

A magyar nyelvű hírlevélre való feliratkozás: www.nutriman.net/subscribe

Ez a projekt az Európai Unió »Horizont 2020« kutatási és innovációs programja keretében finanszírozásban részesült, a támogatási megállapodás száma: 818470

Olvasóinkat folyamatosan havonta informáljuk a NUTRIMAN legfrissebb európai híreiről.

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: