Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

NUTRIMAN foszfát, mint kritikus fontosságú nyersanyag a mezőgazdasági tápanyagok agráripari újrahasznosítása területén

  • 2021. március 25., csütörtök 10:19

Az Európai Unió Bizottsága folyamatosan több új rendeletet hagyott jóvá és több új rendeletet készít elő, mely rendeletek a környezet, a klíma és az élelmiszerbiztonság javítását célozzák. Mindezek a célok az EU gazdaságának fejlődését is támogatják, különös tekintettel a COVID-19-hez kapcsolt gazdasági visszaesés rekonstrukciós folyamataira.

Az új EU rendeletek közül kiemelten fontosak az alábbiak: 

  • EU (2019)1009 az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról, valamint a 2003/ 2003/EK kémiai alapú műtrágya rendelet hatályon kívül helyezéséről 2022. július 16-tól.
  • EU COM (2019) 640 az európai zöld megállapodásról, amely a körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési terv, amelyben a gazdasági növekedés független az erőforrás-felhasználástól.
  • EU COM (2020) 474 a foszfát, mint kritikus fontosságú nyersanyag fontosságáról, amely az EU Tagországok számára jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A körforgásos gazdaságra való átállás már folyamatban van, és az élen járó európai vállalkozások, fogyasztók és hatóságok élnek ennek a fenntartható modellnek a lehetőségeivel. A körforgásos gazdaság csökkenti
a természeti erőforrásokra nehezedő nyomást. A teljes üvegházhatású gázkibocsátás feléért, valamint a biodiverzitás csökkenésének és a vízhiánynak több, mint 90%-ért az erőforrások kitermelése és feldolgozása felel.

Az új EU rendelet EU (2019)1009 teljes mértékben átrendezi az Unió mezőgazda-sági jogrendszerét, gyakorlatát és piacát, mely a biztonsági, minőségi és címkézési követelmények szerinti CE-jelöléssel ellátott termésnövelő termékek forgalmazására vonatkozik a 27 tagállamban. Ezen új rendelet közel 2000 millió tonna/év mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermék bio újrahasznosításáról rendelkezik, míg a kémiai alapú régi műtrágyatörvény 2022. július 16-án érvényét veszti, majd új környezetbiztonsági feltételekkel beépül az új rendszerbe. Mindezek után a műtrágyák használatának jelentős csökkenése, sok esetben megszűnése, várható.

Mindezen jogharmonizációs folyamatok során felismerésre került, hogy a mezőgazdasági termelés során a kémiailag kezelt ásványi foszfát műtrágya az elsődlegesen felelős az élelmiszerláncolatba potenciálisan bekerülő kadmium toxikus szennyezőanyag megjelenéséért az 50-es évek után, mely kadmium minden esetben együtt jelenik meg a magas szintű uránszennyeződésekkel is.

A nyersanyagok kritikus fontosságának meg-határozásához használt két fő paraméter a gazdasági jelentőség és az ellátási kockázat. A gazdasági jelentőség megállapításához azt vizsgálják részletesen, hogy a nyersanyagok mely ipari alkalmazásokon alapuló végfelhasználásokhoz rendelhetők hozzá, illetve melyek a meglévő nyersanyag-ellátási láncok gyenge pontjai. Az ellátási kockázattal kapcsolatban pedig az a mérvadó, hogy az elsődleges nyersanyagok globális termelése és az EU beszerzési forrásai egy-egy országban összpontosulnak-e, melyek a környezetvédelmi szempontok, az újrafeldolgozás (azaz a másodlagos nyersanyagok) részaránya, a helyettesíthetőség, az EU importfüggősége, valamint a harmadik országokkal szemben alkalmazott kereskedelmi korlátozások is.

A foszfát műtrágya negatív hatásai széleskörűek és komplexek. Ezért az EU Bizottság az új 2022. július 16-án életbelépő Európai szintű jogszabályban már szigorú kadmium határértékeket szabott meg, amely például a szerves trágya és egyéb bio alapú termésnövelő anyagok esetében 1.5 mg/kg szárazanyag tartalomra vonatkoztatva, míg a szerves talajjavító anyagok esetében 2 mg/kg szárazanyag tartalomra vonatkoztatott maximális kadmium határértéket állapított meg. A rendelet életbelépésével az előállítók ösztönözve lesznek az újrahasznosított alapanyagok alkalmazására a különböző termésnövelő anyagok előállítása során.

Ennek során látható, hogy Európa foszfát függősége több, mint 84%, a potenciális beszállítók száma kevés és az életciklus végéhez kapcsolódó újrafeldolgozási arány csak 17%, mely rendkívül alacsony. Mindezeken túlmenően, az ismert ásványi foszfát kadmium tartalma jellemzően a 30 mg/kg és 90 mg/kg tartományba helyezhető. A foszfát helyzetet tovább rontja, hogy az alacsony kadmium tartalmú foszfát lelőhelyek globális szinten már kimerültek.

2008. során a foszfát ára 700%-al emelkedett egy év alatt. Hasonló foszfát termék áremelkedések várhatók 2022. és 2025. között is.

A biztonságos BioFoszfát termék információs oldala (8 nyelven, magyarul is): www.nutriman.net/farmer-platform/product/id_192

A BioFoszfát ipari gyártási „high-tech” és termékek a 3R-BioPhosphate Kft. által fejlesztett, tervezett és kivitelezett egyedi eljárás. A Társaság a BioFoszfát téma eredeti forrása és az EU szakosodott központja, mely fejlesztés az EU Bizottság részfinanszírozásával és tíz tagállam kooperációs részvételével jött létre. 

NUTRIMAN

Elérhetőségek:

3R-BioPhosphate Kft.

Someus Edward
ügyvezető igazgató

Telefon: 20/201 75 57
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Skype: edwardsomeus
Honlap: www.nutriman.net
www.biophosphate.net

A magyar nyelvű hírlevélre való feliratkozás: www.nutriman.net/subscribe

Ez a projekt az Európai Unió »Horizont 2020« kutatási és innovációs programja keretében finanszírozásban részesült, a támogatási megállapodás száma: 818470

Olvasóinkat folyamatosan havonta informáljuk a NUTRIMAN legfrissebb európai híreiről.

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: