Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

ULV-CDA kézi gyomirtógépek a kis- és nagytermelők szolgálatában

  • 2021. március 25., csütörtök 11:28
  • Média

Tizenöt szezon telt el azóta, hogy Magyarországon cégünk az angliai Micron Group Ltd. termékeinek kizárólagos forgalmazója lett. Kezdetben a szőlő- és gyümölcstermesztők vásárolták elsősorban gépeinket, majd fokozatosan a dísznövénytermesztők, fenyősök, erdészeti termelők, önkormányzatok, villanypásztor üzemeltetők, illetve villanypásztorral vagy vadhálóval rendelkező szántóföldi termesztők is megismerték és megszerették az új technológiát.

Vegyszertakarékosság, víztakarékosság, kisebb környezetterhelés

Gépeink működésének lényege, hogy a cseppeket egy villanymotor által forgatott porlasztótárcsa képzi, és juttatja a gyomnövények vagy a talaj felszínére. Nincs a rendszerben nagy nyomás, nincs légáram, ezáltal nincs bonyolult felépítés, lényegében nincs nagy meghibásodási lehetőség. A kijuttatott vegyszer ugyan nem teljesen tömény, hanem többnyire 20%-os koncentrációban oldott, de a hozzáadott víz mennyisége töredéke a hagyományos gyomirtási technológiához képest. Alapjában véve a hektáronkénti hatóanyagdózis annyival csökken, amennyivel pontosabban és hatékonyabban tudjuk kijuttatni a vegyszert, ezáltal ebben is érhetünk el megtakarítást. Ami azonban lényegesen kevesebb, az a felhasznált víz mennyisége, ezáltal a munkavégzés könnyebb, gyorsabb, gazdaságosabb.


Terelőlemez

Szemléltetésként a leggyakoribb alkalmazásmód hozható fel, vagyis Herbiflex-4 géppel 1 liter totális gyomirtószer + 4 liter víz (összesen tehát 5 liter) keverékével 50 cm széles sávot gyomirtva normál körülmények között (sík terület, gyommagasság kisebb, mint 20 cm stb.), 6.500-7.500 folyómétert tudunk lepermetezni kb. 2,5 óra alatt. Ez egy 3,0 m sortávú ültetvényben 1,0 hektár felület sorkezelését jelenti két oldalról 50-50 cm szélességben permetezve. Ennek a géptípusnak az előnye, hogy a vegyszercseppeket erőteljesen, 45-60 fokos szögben szórja a gyomnövényre, illetve a talajfelszínre úgy, hogy közben az elsodródás veszélye minimális (8-10 km/h szélsebesség alatt).


Herbiflex-4

A szórófej megfelelő beállításával vegyszerkijuttatás kellően célzottá, ezáltal biztonságossá tehető. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a gép az egyes vegyszerek hatásmechanizmusát nem változtatja meg, tehát ha a totális gyomirtószer figyelmetlenség miatt a kultúrnövényre kerül, természetesen károsítja, vagy akár el is pusztítja azt.

Nagy előnye a technológiának, hogy nem csak totális (glifozát) hatóanyagú gyomirtószerek kijuttatására alkalmas, bár kétségtelen, hogy azokkal a leghatékonyabb. Minden olyan vegyszer kijuttatható gépeinkkel, ami tökéletesen feloldódik vízben, legyen szó szelektív egy- vagy kétszikűírtóról, perzselő szerekről, vagy akár talajherbicidekről.

Herbiflex-4 szórófej

 

Az eltelt 15 év tapasztalatai alapján elmond-hatjuk, hogy kézi eszközeink felhasználóinak üzemmérete a 2000 m2-től 40 hektárig terjed. Van, aki teljesen átállt a célzott, kézi gyomirtásra, van, aki a kényesebb, fiatalabb ültetvényrészeket kezeli ezzel a technológiával. Többen vannak, akik elaprózott, különálló területeiket kezelik könnyedén, mások a meredek domboldalak, lejtők, teraszok gyomirtását tudják megoldani eszközeinkkel. Van, amikor a sűrűn lehulló nagymennyiségű csapadék akadályozza meg, hogy gépekkel lehessen a területre menni, vagy éppen a sok pótlás nehezíti a permetezést. A Herbiflex-4 és Herbi-4 gyomirtógépek 5 literes háti tartályukkal, 1,5 kg-os kézben tartott gerendelyükkel viszonylag könnyed mozgást biztosítanak bármilyen körülmények között. Természetesen mi is tisztában vagyunk vele, hogy a megbízható fizikai munkaerő az egyik legnagyobb hiánycikk manapság, de ahol elérhető, ott egy precíziós géppel a kezében hihetetlen hatékonyságra lesz képes. 

Kedvelt konstrukciók

A Micron kézi gyomirtógép-család Herbiflex-4, és Herbi-4 gépei igazán beváltak a magyar termelők körében is. A kedvező ár mellett rendkívüli hatékonyágról és üzembiztonságról tettek bizonyságot a vásárlói visszajelzések alapján.

Herbiflex-4: A gép alapverziója 10-50 cm szélességben szór, a fej védőburkolattal ellátható. A kiegészítő szórófejjel ellátott típus 30-100 cm szélesen dolgozik, de nagy nyílásszögű burkolat nincs hozzá. Mivel ezek a gyomirtógépek függőleges tengelyű rotorral vannak szerelve, ezért az egységes méretű vegyszercseppeket 45-60 fokos szögben repítik ki a védőburkolat nyitott része irányában, előre. A burkolat tökéletesen véd az oldalirányú és felfelé történő vegyszerelsodródás ellen. A fej oldalirányban és előre-hátra is forgatható, tehát beállítható úgy is, hogy a sortól kifelé dolgozzon. Elsősorban a glifozát hatóanyagú vegyszerek kijuttatása követel nagyobb figyelmet, de tökéletesen kivitelezhető. 3 évnél idősebb ültetvényben burkolat nélkül is biztonságosan juttathatók ki a vegyszerek, mivel a könnyedén mozgatható kézi készülék megfelelő tartásával minimálisra csökkenthető a törzsre jutott vegyszercseppek száma.

 Herbi-4 szórófej


Herbi-4:
Ez a típus 60 cm sugarú körben terít, tehát 120 cm széles sávban ad közel egyenletes borítást. Az idősebb, és főleg a nagyobb térállású, magasan koronásított gyümölcsültetvények, bodzaültetvények, szőlőterületek, erdészeti kultúrák kedvelt gépe lett. A géppel könnyedén gyomirthatóvá válik a kiterjedtebb koronájú ültetvények facsíkja is. Előszeretettel használják ezt a típust sorközök, illetve egybefüggő nagyobb területek gyommentesítésére is, valamint kerítésvonalak gyomirtására is. Ez a gép kiváló eszköze lehet a parlagfűmentesítésnek is, hiszen kicsi vegyszer és vízfelhasználása rendkívül mobillá teszi, egésznapos használata sem kimerítő.

 

A gyomirtás biztonsága tovább fokozható a terelőlemez használatával,
amit Magyarországon alapfelszerelésként adunk a géphez 


Mindkét géptípus 5 literes háti tartállyal kerül forgalomba. A cseppképző rotor meghajtását egy 6 voltos motor végzi, amit négy góliát elem, vagy akkumulátor lát el árammal. Átlagos minőségű elemgarnitúrával általában 50 órát keresztül üzemképes a gép.

Az eszközökről, a technológiáról, az árakról további információk, bemutatóvideók honlapunkon találhatók. Széleskörű, speciális felhasználási lehetőségük miatt ezek a gépek bármelyik gazdaság hasznos és hatékony eszközei lehetnek. 

Elérhetőségek:

ECO ROYAL
Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Cím: 8175 Balatonfűzfő, Petőfi Sándor utca 12.
Telefon: 30/206-5547
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.gyomirtogep.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket:

Média