Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Idén rekord magas átvételi árak lesznek a konzervuborka termesztésben a Csenger Food integrációjában

  • 2021. március 25., csütörtök 11:41

A hazai konzervuborkás szakma egyik legjelentősebb, termelés integrációval foglalkozó cége évek óta a Csenger Food Kft. A Csengerben található vállalat a partner cégükön keresztül a magyar piac mellett szállít többek között Németországba, Ausztriába, Franciaországba, Csehországba, Romániába, Szlovákiába, Szlovéniába és Lengyelországba is.

Beszélgetőtársam a Csenger Food Kft. ügyvezetője Csongor Gizella.

Mióta foglalkozik a cég az uborka integrációval?

A Csenger Food Kft. 2011. februárjában alakult a Szabolcs-Szatmár-Beregi térség konzervuborka termesztő őstermelőinek összefogásával az uborka termésük értékesítése céljából, melynek termeltetési központja Csengerben található. Az idei évben a 10. év-

fordulónkat ünnepeljük, azonban a termelésben/termeltetésben már a kezdetek óta, több, mint 20 éve részt veszünk.

A termeléshez szükséges feltételeket kiváló szakemberekkel, folyamatos szakmai segítségnyújtással, biztos anyagi háttérrel kínáljuk termelőinknek.

Éves szinten hány tonna uborkát vásárolnak fel?

Az integrációs munka révén évente közel 2.000 tonna friss uborka kerül a termelőktől felvásárlásra, vagyis a beszállított friss uborka még aznap, ill. hűtés esetén még másnap elhagyja a hűtőházat. Az ipari konzervuborka termesztésnek évek óta stabil piaci háttere van ebben a régióban. Míg a zöldségfélék közül a paprika, a paradicsom és a káposzta folyton hullámzó árakkal kiszámíthatatlan piacnak mondható, addig az uborka több éve folyamatos áremelések mellett tudott biztos hátteret nyújtani.

Véleményem szerint a magyar uborkatermesztés az apró mérettel tud versenyképes maradni a környező országokkal szemben, akik viszont egyre jobban kezdenek felzárkózni és egyre nagyobb vetélytársak már a hazai konzervgyáraknál is. Ezért mi mindenképpen az apró méretű uborka termesztését ösztönözzük.

Milyen piaci igényeknek kell megfelelniük? –kérdeztem Hajdú György termeltetés koordinátort.

Mindig megfelelő minőségű árut kell előállítani, ezért jó pár éve két féle fajtakörben (apró tüskés és szemölcsös) történő termesztéssel adunk lehetőséget a minél nagyobb jövedelem eléréséhez. Amellett, hogy a termelőink saját maguk döntenek a termeszteni kívánt fajtákról, sikerült elérnünk, hogy a termelésük közel 80%-a a szemölcsös fajtakörbe tartozik, ezen belül pedig a vezető szerepet a Rijk ZwaanKybria RZ F1 tölti be. A ZKI fajtái közül pedig egyre ígéretesebb a Brutus F1. A gazdálkodók számára a Csenger Food Kft. nemcsak a termésük biztos értékesítését oldja meg, hanem a különféle input anyagok beszerzéséhez is kellő anyagi hátteret nyújt.

A telephelyükön is azonnal szembetűnő a jó felszereltség.  Mit lehet pontosan tudni róla?

Az óriási telephelyünk, a megbízható saját hűtőházunk az országban egyedülállónak mondható. Modern, speciális, kifejezetten az uborka hűtésére tervezett, megfelelő manipuláló és raktározó helyiségeink, teljes körű adminisztrációra alkalmas irodaépületünk, logisztikai központunk, vadonatúj gépjárműflottánk, kellő számú és kiváló minőségű osztályozó gépeink állnak a rendelkezésünkre a minőségi munkavégzéshez.

Jónás László Győrteleken gazdálkodik, és részt vesz az integrációban.

Mióta termel uborkát?

Már több, mint tíz éve, mintegy 2.000 folyóméteren, mivel ennyit tud ellátni a család 6-8 fővel. Elsősorban jó termő fajtákkal dolgozom, de már több éve részt veszek a Csenger Food Kft. fajtakísérleteiben is. Megpróbálok kevés zöld munkát igénylő, a betegségeknek és az időjárás viszontagságainak jobban ellenálló, stressz tűrő fajtát választani.

Szokott a munkájához szaktanácsadást is igénybe venni?

A termeléshez, illetve a fajtakísérlethez a szaktanácsadást a Csenger Food Kft-től kapom, amit Hajdú György koordinál. Célunk a minőségi uborka termesztése, ehhez pedig nagyon oda kell figyelni a tápanyagozásra, valamint a betegségek időbeni kezelésére. Az előző évünk jól sikerült, jó termés volt, a kísérleti uborkák között is ígéretes fajtákkal találkoztam. Változást nem tervezek, a már jól bevált technológiát alkalmazva és természetesen a legújabb fajtákkal történő tapasztalat szerzést folytatva, a Csenger Food Kft.-vel kialakult munkakapcsolatot fenntartva megyünk tovább.

Visky Dénes 15 éve termel uborkát Garbolcon. Már az első évtől kezdve a később létrejött Csenger Food Kft. jelenlegi vezetésével dolgozik együtt.

Hogyan hozzák meg a döntésüket a fajtaválasztásnál?

A saját tapasztalataink mellett a szakembereink véleményét, a fajtakísérleteik eredményeit is figyelembe vesszük. A termesztés során igyekszünk odafigyelni a növényvédelem és tápoldatozás szabályainak a betartására, amihez a személyes tapasztalatokon túl, minden segítséget megkapunk irányítónktól. Számunkra megnyugtató, hogy igénybe vehetjük a szakmai támogatást, komolyan veszik a mi eredményes termelésünk fontosságát és mindenben segítenek.

Milyen volt a tavalyi évük?

Az előző évünk nagyon rosszul indult. A kezdeti kudarcok annyira elkeserítettek, hogy megfordult a fejemben, feladom a természet elleni küzdelmet és inkább elengedem az addig belefektetett kemény munkát és pénzt, mert reménytelennek láttam a folytatást. Szakmai vezetőnk ösztönzésére azonban átértékeltem mindent, s bízva a támogatásukban és a tudásukban, valamint természetesen magamban, újra indítottuk az évet, egy számunkra ismeretlen fajtával. Most már látom, hogy jó döntés volt, mert összességében a kezdeti lemaradások ellenére elfogadható évet tudhatunk magunk mögött.

 Idén nem tervezünk változást, az előző évivel megegyező területen, kb. 1.000 – 1.500 folyóméteren, a számunkra tavaly bizonyított Sound RZ F1. fajtával, valamint természetesen a legmegbízhatóbb partnerünkkel a Csenger Food Kft.-vel folytatjuk.

A pandémiás helyzet mennyire nyomta rá a bélyegét a cégük munkájára?

A hazánkban tavaly februárban indult pánikhelyzet természetesen a mi tevékenységünkre is kihatással volt – mondta Csongor Gizella. Éppen abban az időszakban kezdtük meg a termelés tervezését. Óriási volt a bizonytalanság, amikor a környező országok határai zártak még az áruszállítás is bizonytalan volt, nekünk is komoly fejtörést okozott, hogy miként tudjuk majd a termeléshez szükséges input-anyagokat beszerezni, illetve a megtermelt árut exportálni, mivel annak jelentős része a külföldi konzervgyárakban kerül feldolgozásra. A vezetőségünk a válság-kezelésének köszönhetően egyből elkezdte felmérni és lekötni a piaci lehetőségeket. Sikerült úgy tárgyalni, valamint szerződni a partnereinkkel, hogy az mindenki számára biztos működést nyújtson. Köszönhető mindez a változatos és sokrétű partner állományunknak, mert, ahogy mondani szokták „annak van nagyobb esélye, aki több lábon áll”. Tekintve a kiváló minőséget, mindig jól tudtuk pozícionálni a termékünket.

Ami pedig nagyon lényeges, tavaly szeptember végéig valamennyi termelővel és átvevő-vel elszámoltunk, a kifizetések a minőségi felárakkal együtt megtörténtek, ami szintén egyedülállónak mondható.

Hogyan alakultak a felvásárlái áraik?

A tavalyi évben minden idők legnagyobb uborka árait tudtuk kihirdetni, melyet az esztendő folyamán végig tartottunk is. Az idei évre is pozitívak a vevői visszajelzéseink, és így újabb rekord uborka árral nyitottuk meg a szezont!

Pozitívan tekintünk tehát előre, és bízunk abban, hogy a magyar minőségi konzerv-uborkáért ezután is vetekednek majd a konzervgyárak. Az uborkatermesztés tehát ezután is mindenképpen jó alternatíva lehet ebben a megyében a gazdálkodók számára!

Köszönöm a beszélgetést, és sikeres évet kívánok! 

Nádasi Zoltán

 

Elérhetőségek:

Csenger Food Kft.

 

Cím: 4765 Csenger, Ady Endre utca 82/C.
Telefonszám: 20/2299-717
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: