Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Munkaügyi megoldások a mezőgazdaságban is

 • 2021. március 25., csütörtök 14:39

A szegedi Kontroport Munkaügyi Szolgáltató Kft. közvetlen ügyfélkörébe több, mint 150 cég tartozik az ország 15 megyéjéből, több mint 9000 munkavállalóval, 400 fő körüli szakapparátussal, és 200 milliárd forintot meghaladó éves árbevétellel. A mezőgazdasági ágazatban való jártasságukat az elméleti és 35 év alatt szerzett gyakorlati szaktudás szoros kapcsolata eredményezi. A legnagyobb mezőgazdasági szereplőktől az egészen pici magánvállalkozásokig biztosítják munkaügyi szakhátterükkel a tervezhető üzleti, termelési stratégia számitását. Munkaügyi megoldásaikkal naprakész információk birtokában tudnak professzionálisan közreműködni  céges partneri körükkel.

Beszélgető társam Kurunczi László munkaügyi szaktanácsadó, a cég ügyvezetője.

Milyen célokkal jött létre a Kontroport Munkaügyi Szolgáltató Kft.?

Az alapvető célkitűzésünk, hogy a mezőgazdasági partnereink részére hathatós segítséget nyújtsunk a foglalkoztatási kérdésekben, ezzel támogatva a napi munkáltatói döntések szakmai megalapozottságát a szabályos és gazdaságos foglalkoztatás megvalósítása, valamint a rendezett munkaügyi kapcsolatok érdekében.

Ezt elsősorban a www.kontroport.hu honlapunkon keresztül jelenítjük meg.

A hatályos munkaügyi jogszabályok betartása mindenkor a foglalkoztató feladata. Ennek megfelelően a munkaügyi ellenőrzés (2021. március 1-től foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés) tárgyát képező szabályok megtartása a munkáltató kizárólagos felelőssége. A jogszabályok megsértése – a rendezett munkaügyi kapcsolatok hiánya – magas bírságösszegekkel, pályázati, támogatási lehetőségek elvesztésével jár!

Melyek a cég fő tevékenységei, s azok mennyire változtak, finomodtak az idők során?

A naprakész munkaügyi szaktanácsadás fő területei:

 • Folyamatos telefonos és számítógépen történő írásbeli szakmai tájékoztató szolgáltatás biztosítása, a saját weblapon keresztül is. Szakanyagok, kiadványok, hírlevelek készítése, naprakész weboldal üzemeltetése nyílt és zárt csatornán keresztül.
 • A Megbízó vezető munkatársai, munkavállalói részére tájékoztatók megtartása, elméleti és gyakorlati felkészítő tanfolyamok szervezése on-line és a helyszínen.
 • A Megbízó első számú vezetőjének írásbeli felhatalmazására bármely időben és munkaterületen gyorsátvilágítást végzünk a szabályos foglalkoztatás érdekében, mely a vezetői ellenőrzés alapjául szolgál.
 • Munkaügyi átvilágítás, felmérés a hatályos jogszabályok alapján.
 • Belső munkaügyi-gazdasági elemzések elvégzése a munkaterületeken.
 • Az elemzések fő célja a rendezett munkaügyi kapcsolatok megtartása, a szabályos foglalkoztatás elérése és fenntartása. A foglalkoztatási feladatok, a munkaidő, munkaerő gazdaságos felhasználását megvizsgáljuk a megbízó telephelyein, a beosztott vezetők és az irányításuk alá tartozó munkavállalók munkaköreinek gyakorlati és elméleti elemzésével a munkaköri leírások, a szervezeti felépítés és a hatáskör-felelősségi rendszer rögzítését elvégezzük.
 • A Megbízó kérésére belső szabályzatokat készítünk, megvizsgáljuk saját kollektív szerződés megkötésének lehetőségeit.

A munkaügyi szaktanácsadás mellett társadalombiztosítási szaktanácsadást is végzünk 2008-tól.

A mezőgazdaság területén milyen referenciákkal rendelkeznek?

A partnereink 90%-a mezőgazdasági tevékenységet végez, akiket az utóbbi 10 évben évente 150-200 telephelyen és átlagosan 45.000 km/év távolságot leutazva személyesen is felkerestem, Soprontól Sárospatakig, Szegedtől Komáromig.

Együttműködésünk van többek között az alábbi szervezetekkel:

 • GOSZ (Gabonatermesztők Országos Szövetsége)
 • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)
 • Csongrád megyei Kereskedelmi és Ipar-kamara
 • Termék Kerekasztal Klub (TERKA)
 • MOSZ Megyei TESZÖV Szervezetek

A TESZÖV Agrárvezetői Konferenciákon és megyei munkaügyi konzultációkon, prezentációkon 2013-tól 2021-ig összesen 48 – összevont, több megyés és megyei – helyszínen tartottunk képzéseket, amelyeken a résztvevők száma 15-60 fő között mozgott rendezvényenként.

A pandémiás időszak alatt hogyan tudnak hathatósan segíteni a Partnereiknek? 

Az első hullám indulásától – jelenleg is – minden partnerünk számára hozzáférhetővé tesszük www.kontroport.hu weblapunk teljes tartalmát. A munkavállalók meg-tartása érdekében pedig munkaidő keret hosszabbításos, részmunkaidős foglalkoztatási és HOMEOFFICE szerződéseket is bevezettünk. Folyamatosan, naprakész és használható információkat, információs anyagokat nyújtunk. A hozott intézkedések jogi elemeit a munkáltatók és munkavállalók szempontjából is gyakorlatias nyelvezeten közvetítjük.

2020-ban térítésmentes Munkaügyi Szakapparátusi Képzést szerveztünk a partner-cégek részére, melyen 13 megyéből, 44 cég mintegy 60 fővel vett részt.

2021-ben a Munkaügyi Szakapparátusi Képzés kurzusunk jelenleg is tart, melyen 19 cég vesz részt 20 fővel. 

A veszélyhelyzet kezelésére hozott kormányrendeletek és a Munka Törvénykönyve a konkrét kérdésekre a legritkább esetben ad konkrét választ. Minden munkáltató célja, hogy vállalkozását fenntartsa, munkavállalóit megtartsa és célja az is, hogy – az egészség megőrzése mellett – a vállalkozás túlélje a pandémiás időszakot. Ez egy olyan időszak, amelyről egy dolgot állíthatunk biztosan, hogy nem tudjuk mikor lesz vége. És sok minden mást sem tudunk olyan biztosan, mint azt előző időszakokban biztosra vettünk. Pl.: aki nem dolgozhat, és nem beteg, de igazoltan van távol – akkor mi is történik? A szabályozások sokszor nem adnak választ az életszerű kérdések megválaszolására, mi kidolgozzuk a munkaszerződéses részleteket.

Gyorsan és rugalmasan tudunk reagálni az ilyen megkeresésekre, melyek az aktuális társadalmi és munkaügyi helyzetekben több helyről érkeznek általában egy adott kérdéskörben, de árnyalatában, körülményeiben más-más megvilágításban. A problémafelvetés ugyanaz; feladatunk elősegíteni annak körültekintő megoldás tervezetét.

Miért érdemes Önöket választani a munkaügyi kérdésekben? (pl. megfelelő tapasztalat, szervezési és egyéb kérdésekben meglévő gyakorlat stb.).

A vállalkozások a napi ügyvitel mellett nem tehetik meg ilyen szintű szaktanácsadói hálózat kiépítését, fenntartását és működtetését.

Mi 35 éves tapasztalattal rendelkezünk a munkajog és munkaügyi szervezés területén. Több partnerünk már 16 éve folyamatosan, megszakítás nélkül veszi igénybe szolgáltatásainkat és látjuk el azoknak munkaszervezési és szabályozási rendszerét.

Minden munkáltatóban felvetődik a kérdés: vajon minden rám vonatkozó jogszabályt ismerek; minden előírást betartok; minden útmutatót elolvastam, alkalmazok? Ezért a munkáltatói felelősség körébe tartozó kérdések cég specifikus megfogalmazását is vállaljuk.

Mit jelent ez?

A Kontroport Kft. munkatársai egy munkaügyi átvilágítás után, megfogalmazzák a működés gyenge pontjait, és intézkedési tervet dolgoznak ki ezek megszüntetésére, elkerülésére. A Kontroport Kft. azonban nemcsak a cég egészét érintő változás menedzsmentben tud segítséget adni hanem a konkrétan felmerülő napi működés során adódó kérdések megoldásában is. Munkatársaink megfelelő tapasztalata és szakmai tudása alapfeltétel, melyre minden megrendelőnk számíthat.

Melyek az idei terveik, várakozásaik?

A COVID helyzetben nyújtott általános informális támogatás mellett célunk a vállalkozások hatékony működőképességének biztosítása érdekében a rendelkezésre álló erőforrások (elsősorban a humánerőforrás) legoptimálisabb kihasználására való felkészítés, átvilágítás és együttműködés.

A www.kontroport.hu weblap megismertetése és használatának gyakorlata az agrárvállalkozások számára. Az utóbbi időben többek között két, különösen nagy érdeklődésre számot tartható cikket helyeztünk el partnereink tájékoztatására:

Hét kulcsfontosságú intézkedés a vállalkozások számára a COVID-19 hatásainak enyhítésére

Munkaügyi ellenőrzés helyett Foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés 2021. már-cius 01-től

Folytatjuk az On-line munkaügyi kurzusok és videokonferenciák további szervezését, és az ilyen jellegű kapcsolatok gyakorlatának bevezetését és általánossá tételét a vállalkozásokon belül és kívül egyaránt.

Jövőképünk, hogy a világjárvány okozta nehéz gazdasági helyzettel dacolva partnereink szervezési és jogi szakértelemmel támogatva terveikben és eredményekben is megerősödjenek. Ehhez sok megoldandó feladat társul, melynek nagy része munkaügyi feladat, azok megoldásában jók vagyunk.

Köszönöm a beszélgetést, és további sok sikert a munkájukhoz!

Czimbula Gergely

Elérhetőségek:

Kontroport Kft.

Kurunczi László
ügyvezető, munkaügyi szaktanácsadó

Cím: 6723 Szeged, Tarján széle u. 4/A.
Mobil: 70/938-8767
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: