AGRÁRVILÁG Magazin

Kövesd te is!

Partnereink

Valóban invazív a császárfa, (Paulownia) Magyarországon?

Örökösen visszatérő téma! Az internet különböző fórumain, végtelennek tűnő viták folynak róla. Ha külső szemlélő olvassa, aki a témában nem rendelkezik kellő tapasztalattal, akkor gondolkodás nélkül befogadja az információt, és tényként kezdi kezelni. Remélem, hogy a Kedves Olvasó, aki most alakítja ki a véleményét, a cikk végére tisztább képet kap.

A következő sorok megírását három év kutatómunka, vizsgálat előzte meg. Vizsgálataimat az Unió szabványában leírtakhoz igazítva végeztem, és rengeteg, interneten fellelhető anyagot olvastam végig. Ezek után éreztem úgy, hogy hitelesen megoszthatom tapasztalataimat a témában.

Lássuk a tényeket. Az invazív jelleg kérdése komolyabban először 2012-ben bukkan fel, dr. Vityi Andrea és dr. Marosvögyi Béla professzor ebben az évben közölt írást Paulownia fajok alkalmazásának lehetőségeiről Magyarországon, és a külföldön címmel. Ők a kutatómunkájuk során több országot érintettek, több alfajt vizsgáltak. Magyarország területén nem figyeltek meg magról kelést, az ültetvények intenzív gondozás nélkül kudarcra voltak ítélve. Az invazivitás szóba sem került. Az ültetvények életképessége is kérdéses odafigyelés nélkül. Ugyanezen évben dr. Borovics Attila közölt cikket A Császárfa hazai alkalmazhatósága címmel. Érdekes módon a cikkben nincs forrásmegjelölés, és kutatási anyagot sem mellékeltek. Így közel 10 év távlatából nagyon nehéz megmondani, hogy milyen hazai vizsgálatok álltak dr. Borovics Attila rendelkezésére, amik annyira eltértek dr. Marosvölgyi Béla professzor megfigyeléseitől. 

Kontinentális klímán a Paulowniák alfajairól, vagy a Paulownia hibridekről akkor sem, és azóta sem sikerült képet szereznem, amin látszik az invazív jelleg. Felmerült bennem a kérdés, hogy hol lehetnek ezek?

Jelenleg egyre hangosabbak azok a hangok, amik a Magyarországi kivadulást, mint jelenséget jól megfigyelhető, és egyre elterjedtebb létező problémának írják le. Bihari Dániel 24.hu-n megjelent írása nagy felháborodást keltett a szakmai körökben. Ugyanis olyan jelenségekről számolt be, amit gyakorló ültetvény-tulajdonosok még csak nem is vettek észre. Itt beszámoltak Császárfa kivadulásról az ország több pontján is. Pilisben, a soproni hegyvidéken, és a Mecsekben is helyhez kötötten leírják ezt a jelenséget. Sajnos a tudományos cikkhez 2020-ban sem sikerült a jelenséget bemutató, a tényként közölt állításukat igazoló fényképet csatolniuk. Kár érte, mert pontot tehettek volna a vita végére. De ez így tovább gyűrűzött. Nem sokkal később ennek a cikknek az anyagát átvette a GREENFO és le is közölte más típusú fákról készült képekkel, és más fákról bevágott videóanyagokkal.

A témában többször megkerestem a szerkesztőséget, kértem a dokumentációkat, a megfigyelt invazivitásról. Adatokat viszont többszöri kérés ellenére sem kaptam, csak egy fél hasábos helyesbítést. 2020 év végén több szakmai fórumon is hivatkozási alapnak használták a fent említett cikkeket, amik a fák invazív jellegét igazolták... Arról nem is beszélve, hogy egy komplett növénytani családot mosnak egy kalap alá. Úgy gondolom, hogy aki a tudományos kifejezést használja egy adott témában, annak birtokában kell lenni, a tudományos kijelentéseit megalapozó, teljes megfigyelési anyagnak. Azaz a vizsgálati területek, helyszínek és az időpontok megjelölésének, a mérések leírásának, és az eredmények dokumentálásának. Az egész szakma várja ezeket a bizonyítékokat.

Nézzük az érem másik oldalát

Aki 20-30 percet tölt az interneten azzal, hogy utána olvasson a hazánkban kapható Paulownia fajoknak, és forgalmazóknak, néhány név biztosan szembe jön. Dr. S. József, H. Zoltán, T. Gábor, J. András és J. Lóránt vagy akár én Franczia Balázs. Mi vagyunk azok a kereskedők, szaporítóanyag forgalmazók, akik hirdetik, és a weboldalukra is kiírják, hogy valós Paulownia (Császárfa) ültetvényekkel rendelkeznek. Ezek a felületek tartalmazzák a fajták pontos megjelölését is. A velük folytatott beszélgetéseimben kiderült, hogy az ő ültetvényeik egyikén sem figyelhető meg az invazív jelleg. Legjobb tudomásuk szerint a fent említett tudományos megfigyeléseket nem az ő általuk létrehozott ültetvényeken végezték. Rajtuk kívül nem találtam olyan forgalmazókat, akik rendelkeznének nagyobb ültetvényekkel. Újra felmerül bennem a kérdés, hogy akkor hol találom a kivadult, invazív, a környezetet tönkre tevő, és az őshonos fákat kiszorító ültetvényeket. Hol figyelhető meg ez az általánosnak leírt jelenség?

Az általam leírt és folyamatosan gyűjtött anyagokért, Én viszont felelősséget vállalok, bátran vállalom nevemmel a tényeket.

Rengeteg ültetvényt látogattam meg. Az én tapasztalatom az, hogy a gazdák más, nagyon is valós, kézzel fogható gondokkal küzdenek, nem pedig a kivadulással. Leggyakoribb problémáik: kipusztulás, fagykár, gombakár, nem megfelelő növekedés.

Végeztünk egy kísérletet melynek kereté-ben az egyik dokumentált Paulownia hibrid magjait szórtuk ki. Megközelítőleg 500.000 mag került kiszórásra 4 helyszínen. Magról kelés nem volt megfigyelhető. Évente a hazai ültetvényekről, természetes úton, több mint 36 milliárd mag szóródik ki kontrol nélkül. Ez már jelentős mennyiség. Ha valóban invazív a növény, akkor hol vannak az elvadult telepek?

Az erdészek, és a természetbarátok meghallhatnák, és megérthetnék, hogy ezek a növények nem az erdőt hivatottak kiváltani, vagy visszaszorítani. Ellenkezőleg. Megfelelő alkalmazásukkal megvédhetők lennének bizonyos erdőterületek. De ez már egy másik történet, amiért a jövőben újra tollat fogok ragadni.

A címben feltett kérdésre a válaszom az, hogy Magyarországi éghajlaton nem áll fenn az ültetvényeknek a kontrollálatlan kivadulása! „Invazív” jelleg megfigyeléséről idáig tudományos publikáció nem született.

Ennek a cikknek a teljes, vágatlan verzióját, és a forrásmegjelöléseket, az alábbi oldalon találhatja: www.paulowniaplanet.com

Franczia Balázs
Paulownia Planet

 

Elérhetőségek:

Telefonszám: 70/776-3800
E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.iparicsaszarfa.hu

 

Kövessen minket, és további agrárgazdasági híreinket: